Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В подкаста "Филмотечно" - българското кино и аудио-визуалното наследство

Говорим с Галина Жекова - експерт от БНФ

Снимка: БНФ

През 2025 година ще честваме 110-годишнина на Седмото изкуство в България. Наред с този факт, идва и добрата новина, че Българската национална филмотека (БНФ) вече има свой подкаст, наречен "Филмотечно". 

Той е посветен на ранното кино, филмовите архиви и аудио-визуалното наследство. 

Пилотният "Епизод 1: Пионерите", беше излъчен в края на месец януари, и вече е наличен в подкаст платформите. Той разказва за зараждането на киното, за първите му стъпки от панаирджийско зрелище до превръщането му в изкуство – от прожекциите на братя Люмиер в парижкото "Гранд кафе" до появата на първите филми на територията на България. Как се е случвало киното, когато кинозалите все още не са съществували, за странствата на първите кинопрожекционисти, а и за първите родни ентусиасти, които използват новата технология, за да разкажат своите истории.

Представите за филмотечно кино в средата на ХХ век  се свързваха с представянето на некомерсиални, качествени европейски филми. Има ли връзка името на подкаста „Филмотечно“ с тази представа, кои са авторите на идеята за неговото създаване, разказа в предаването "Радиокафе" Галина Жекова, филмов експерт от Българска национална филмотека (БНФ) и един от двамата водещи на подкаста, заедно с киноведа Росен Спасов.

"Дълго време с колегите с които започнахме проекта, мислехме какво да е името, минахме през всякакви идеи, но някак си „филмотечно“ най-много ни пасна", сподели тя. Кръстницата дала именно това име на подкаста се оказва репортерът от БНР Яна Пункина.

"Филмотечното кино продължава да съществува, за съжаление по малко по-редуцирана програма, поради авторски права и различни европейски регулации. Ние в момента не можем да си позволим този лукс да показваме стари европейски филми, тъй като правата са много скъпи, но продължаваме да пускаме българско кино от програмата на БНФ и филмотечно кино "Одеон".

До края на 2024 година, ще бъдат публикувани 6 отделни тематични броя.

"С тези 6 епизода мисля, че ще успеем да се справим, така че да имат качествено съдържание и много интересни гости, които да представят нашия замисъл. Идеята е този подкаст да продължи да съществува във времето", увери Галина Жекова.

По думите ѝ, тази година екипът е заложил върху малко по-началното, ранното развитие на българското кино.

"Започваме с Васил Гендов и останалите пионери, но същевременно се опитваме да не се фокусираме изцяло върху най-ранната история на българското кино, за да обхванем и другите филмотечни дейности", допълни тя.


"Филмотечно" си поставя за цел да проследи българската следа в световните процеси, довели до зараждането на киноизкуството, с особен поглед върху ранното българско кино, но и развитието на кинокултурата в България – от първата прожекция през 1886 г. до днес.

Темите, които ще бъдат представени, обхващат историята, теорията и естетиката на прохождащото българско кино, а с тях и формирането на производствена среда и кино показа.

Първият епизод на "Филмотечно“ е посветен на появата на киното в България, с гост д-р Петър Кърджилов, киноисторик, а връзка между старото кино и съвременноста прави Теодора Дончева - киноспециалист, автор на книга за пост тоталитарния период на българското кино от Прехода насам.

"Вторият епизод на "Филмотечно", който вече публикувахме  на 31 март се занимава с фестивалите за реставрирано и архивно кино – тема, която не е много популярна, а в световен мащаб се обръща все по-голямо внимание на архивите и все повече европейски държави акцентират върху значимостта на архивите, историята и нейното съхранение, там на гости ни беше един специалист, българка, работеща в каталунската филмотека – Мариана Христова, изключителен специалист, куратор на каталунската филмотека за източноевропейско кино", разкри Галина Жекова.

Във всеки брой на подкаста ще има гостуващи експерти, които заедно с водещите, ще обрисуват по-пълна картина, както на епохата, в която е ситуирана темата, така и нейното изчерпателно и атрактивно представяне.

На всеки 2 месеца ще има публикуван епизод.

“Филмотечно“ може да откриете в подкаст платформите и фейсбук страницата им.

Още интересни аспекти от разговора на Гергана Пейкова с Галина Жекова чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48

Традициите по Великден – такива ли са, каквито бяха?

Как се правят в днешно време домашни козунаци? Защо повечето хора избират да си купят от магазина? Всеки ли може да направи козунак в домашни условия? Как се промени традицията в боядисването на великденските яйца? Репортер на БНР-Радио София Ана Попова се срещна с Любка Коцева, която отскоро има хлебопекарна и е изпробвала с..

публикувано на 02.05.24 в 10:49

За шеста година деца боядисват яйца на пл. "Св. Неделя"

От 11.00 часа днес ще се състои традиционното боядисване на великденски яйца на столичния пл. "Св. Неделя". Събитието се организира за шеста поредна година на Велики четвъртък от Софийската митрополия. В боядисването на яйцата ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храм..

публикувано на 02.05.24 в 10:07

Велики четвъртък е!

Днес е Велики четвъртък - поредният ден от Страстната седмица, през която православните християни по целия свят съпреживяват последните дни от земния живот на Иисус Христос.  Програмата на църковните богослужения на днешния ден е наситена и пресъздава редица значими събития, свързани с изкупителното дело на Спасителя за човечеството. С..

публикувано на 02.05.24 в 08:26

Дъжд, с температура в София около 19°

Облачността над страната ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 10°, максималните - предимно между 17°..

публикувано на 02.05.24 в 07:35

Таланти от трети страни сформират резервен ешелон за работодатели от ЕС

Европейският икономически и социален комитет прие становище за предложението на ЕК за създаване на Резерв за таланти на ЕС. Това ще бъде първият доброволен инструмент на равнище ЕС за предлагане и търсене на работа за граждани от трети страни , отворен за присъединяване за заинтересованите държави-членки. Очаква се по-късно през годината..

публикувано на 01.05.24 в 16:50