Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната безопасност у нас

Богдан Милчев
Снимка: Диана Костова

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира пред Радио София пътната обстановка и новите регламенти, които трябва да бъдат предприети. Той отбеляза, че когато стане инцидент се акцентира само върху едно нещо от него, като се пропуска голямата картина.

"Това е така, защото пътната безопасност в България се управлява от медиите. Те са тези, които отварят дневния ред и проблема пътна безопасност след определен инцидент, а трябва да кажем, че средно в България по 1.8 човека на ден загиват. Само че в даден отрязък от време националните медии следвани от по-малките, изваждат този проблем като тема. Започват да канят така наречените "експерти", съвременните инфлуенсъри и те започват от екрана да ни казват кое е добро и кое лошо", посочи Милчев.

И добави, че тези неща се случват, когато има липса на институционално лидерство. Когато държавата е абдикирала от това, да поеме отговорността за това, което се случва по пътищата се появяват такъв тип "експерти", които се изказват като последна инстанция. По случая с Георги Семерджиев той каза:

"Имаше имитация от тогавашното ръководство на МВР. Абсолютна имитация за отнемане на общественото напрежение. Аз ще дам информация, която за първи път ще се чуе: всички служители от Пътна полиция КАТ-София, които бяха замесени в този чудовищен скандал с прикриване на актове, с манипулиране на проби и всичко останало, работят на същите си позиции и по същия си начин."

Снимката е илюстративна

Милчев отбеляза, че пътната безопасност е в 20-те цели на ООН за хилядолетието. Тя е елемент от първите пет - икономика, енергетика, здравеопазване, екология, транспорт.

"Тя се превръща в досадно служебно задължение на всеки един управляващ, когато той е случаен управляващ. В Европа, когато попаднат на управляващи, които са отговорни към обществото, защото въпроси касаещи сигурността на цялото общество, на отделен човек, не се изисква неговото мнение той иска, или не иска сигурност. Ти си длъжен и затова се управляваме с държавен строй", допълни той.

Милчев сподели, че планът на Института по пътна безопасност, който е представен на министър-председателя е първата година да бъдат намалени жертвите между 50 и 100 човека. Втората година, на базата на този резултат да бъдат извършени тежките административни реформи в системата за управление, при които да има неизбежност на намаляване на жертвите. Той посочи, че има идея парите от глобите от камерите да влизат във Фонд за пътна безопасност и да се използват само за това.


"В момента тече сериозна кампания от страна на МВР, настроени са всички камери на най-ниското ниво. 50% от хванатите в нарушение са с глоби до 50 лв, с минимално превишаване от 5, 7, до 10 км в час от разрешената скорост. Слагат се на места камерите, които са т. нар. "капани". На които места няма абсолютно никакви катастрофи, на които няма абсолютно никакви заплахи за живота на никой. Те се слагат, за да може подвеждайки се водача да мине с по-висока скорост, с лошите организации на движение, объркващите и в момента тече невероятно събиране на тези глоби от хората. Милиарди ще се събират, за да можем да влезем в еврозоната", каза Милчев.

Той даде за пример Гърция, където е имало повече жертви отколкото у нас. Но те са променили три неща - въвели са сериозни такси от пътищата за да ги оправят, въвели са "бонус-малус" системата, а третото нещо е, че са предприели тежка административна реформа, с която да има неизбежност на наказанията.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45