Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девето издание на Международния фестивал на природните науки FISSION

Снимка: Американски колеж София

Деветото издание на Международния фестивал на природните науки FISSION ще се проведе на 12-13 април 2024 г. в учебния комплекс на Американския колеж в София. Фестивалът ще събере участници от цял свят, които ще имат за задача да представят своите проекти, както и възможност да се включат в дискусии със съмишленици. На него ще имат възможност да участват ученици от 5 до 12 клас, като те могат да създадат проект в категории, вариращи от биомедицина, биология и химия до екология и науки за околната среда, компютърни науки, математика, физика и инженерство. FISSION започва на 12 април 2024 г., когато се очаква участниците да разположат проектите си на мястото на събитието и да се регистрират. На 13 април ще има церемонията по откриването, представяне на проектите и церемония по награждаването. В рамките на съботния ден са включени и семинари и лекции, които предлагат и ценни възможности за създаване на контакти. 
Подробности разказаха д-р Красимира Чакърова , ръководител на FISSION от 2015 г. и Теодора Даскалова, ученичка от 12. клас в Американския колеж в София, която е един от главните организатори на FISSION 2024.

Д-р Чакърова сподели, че е преподавател в колежа от 30 години. През 1999 г. са създали фестивал на природните науки, в който са били ограничени до изяви на учениците в колежа. А през 2015 година едни от най-добрите проекти, на която тя е бил ръководител са участвали в международен научен фестивал на инженерните и природните науки във Виена. На част от учениците им е дошла идеята да се направи подобен фестивал и у нас, като през 206 г. е било първото издание.

"По време на пандемията, три години подред това събитие не прекъсна. Ние го организирахме онлайн, което действително е трудно и в никакъв случай не може да се доближи до атмосферата и ползите от едно събитие на живо, когато хората се срещат и имат възможност действително да обменят мисли и да разговарят", каза д-р Чакърова.  

Тя поясни, че през 2023 година с помощта на модерните технологии и разширяващите се социални мрежи фестивалът е бил посетен от участници дори и от Тайван. Тази година обхватът на държавите е още по-голям. Една от основните цели на организаторите и на учебната институция е в учениците да бъдат развити всякакви качества.

"Специално артистична програма във формата на проекти няма, но част от всеки един всеки проект е неговото визуално представяне. Аз съм изумена колко много се стараят децата, особено в юношеската възраст, когато те представят модели на това, което са изучавали, което са изследвали в оригиналните макети, начина, по който са ги оцветили и композирали, с огромно внимание към детайла. Така, че всеки един проект има артистична компонента", подчерта тя.

По темата се включи и Теодора Даскалова. Тя посочи, че е с профил "Физика и математика" и в бъдеще обмисля да учи нещо свързано с инженерство.

"Като цяло FISSION ми дава изключително много заради това, че се уча на много неща, които по принцип в училище не се учат. Като например да се свързваме със спонсори, да контактуваме с различни училища и с участниците. Всичките логистики по ивента, като намиране на материали, контактуване с жури, контактуване на участниците. Това са много контакти, които са изключително важни и много умения, които се добиват, като работа в екип, защото ние имаме голям екип от организатори и доброволци от училищата, с които работим и, с които трябва да сме много сплотени, за да можем реално да свършим нещо смислено", каза тя.

По думите на д-р Чакърова журито са специалисти от различни области. Участниците до момента са над 200 човека, като в тях се включват учениците, техните ръководители, както и журито и гостите на събитието.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31