Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имат ли достъп до услуги възрастните хора

Снимка: БГНЕС

По данни на НСИ и Министерството на здравеопазването в края на 2022 година, хората над 65 години представляват 23.5% от населението на страната, или малко над 1 млн. и 500 хил. души, като тенденцията е броят им да се увеличава и в края на 2034 година те да бъдат 26.7% от общото население.

На 02.04.24 се проведе кръгла маса организирана от нестопанското сдружение "Каритас България". Събитието има за цел да осигури пространство за дискусия и среща на гледни точки между експерти, представители на публичните институции, местните власти и НПО сектора, ангажирани с планирането и изпълнението на политики за интегрирани здравно-социално услуги за възрастни хора (65+) в дома и общността. Подробности разказа Светлана Гьорова, "Каритас България".

"За съжаление трябва да направим тъжното заключение, че достъпът на възрастните хора в страната ни до дългосрочна грижа не е гарантиран. Не е гарантиран като наличност, не е гарантиран като финансова достъпност, както и като разнообразие от различни по вид форми на подкрепа. Не във всяко населено място възрастните хора имат достъп до услуги", каза тя.

Тя подчерта, че в някои населени места няма дори аптека, но за щастие има и положителни примери, когато водени от добротата и ентусиазма си, лекари заедно с екипи на "Каритас" и на други организации предприемат различни инициативи, целящи да бъде оказана подкрепа в съседни села, но това по никакъв начин не е гарантирано от страна на държавата. По думите й застаряването на населението означава по-малък брой работещи, хора, което пък означава, че приходите в държавата ще намаляват.

"За нас възрастните хора трябва да станат приоритет и то не само на написаните на хартия политики и стратегии. Трябва да има воля, която координирано между водещите институции - Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването, предлагаме да започне един диалог, който да преразгледа съществуващото в момента. Доколко формите на предоставяне грижа, които двете системи и здравната и социалната са адекватни и доколко те са ефективни. Дали не е необходимо някъде да се пренасочи финансов ресурс и той да се използва за нещо по-търсено и по-полезно", каза Гьорова.

В Закона за социалните услуги е предвидено съществуващите домове за стари хора да се реформират до догодина, за да отговарят на стандартите за качество. Тя сподели, че вероятно този срок няма да бъде изпълнен, защото все още се изгражда инфраструктура на някои от домовете, както и не е ясно през това време къде ще бъдат настанени хората. Предизвикателство е и намирането на добър и обучен персонал. Гьорова посочи, че много от хосписите не са достъпни за хората поради високите цени, а голяма част от хората, които са във финален стадий на заболяване се нуждаят от палиативни грижи, каквато е и функцията на хосписа. Относно полагането на грижи в извънболнична обстановка тя каза:

"И двете сфери - и здравната и социалната дават възможности за оказване на подкрепа в домашна среда. От една страна това е Законът за социални услуги, който регламентира предоставянето на асистентска подкрепа, както и предоставянето на интегрирана здравно-социална услуга в домашна среда. А от страна на здравните закони, Законът за лечебните заведения преди няколко години даде възможност на здравните специалисти, медицински сестри, акушерки, здравни асистенти да се сдружават в практики и също да предоставят професионално-здравни грижи чрез амбулатории в домашна среда."

Тя отбеляза, че за съжаление неформалната грижа за възрастните хора е в най-голям обем и тези хора не получават нужната подкрепа. По думите й в най-спешен порядък трябва да се ускори признаването, въвеждането и употребата на смесено финансиране, тоест да се използват всички възможни източници на финансиране, за да се гарантира непрекъснатостта и устойчивостта на услугите в домашна среда.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в специално създадената платформа . Гласуването в ежегодната кампания "Златни патета" вече започна. Графа,..

публикувано на 09.05.24 в 15:05

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план...

публикувано на 09.05.24 в 14:51
Петя Андасарова с водещия на

За музиката, театъра и инфлуенсърството като отговорност към младите хора

В предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Петя Андасарова. Тя е само на 23 години, но вече е успешен артист. В артистичната сфера, в която навлиза още от ранните си години тя вече има свой широкоспектърен образ. Като ученичка в 5 клас първо се докосва до музиката и има желание да пее. Записва се към вокалната група на  32 СУ "Св...

публикувано на 09.05.24 в 14:10