Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователна платформа дава достъп до нови програми за училищата

Снимка: БГНЕС

Училищата в България вече могат по-лесно да предлагат на своите ученици нови програми и предмети по актуални теми, като програмиране и дигитални науки. Новата образователна платформа Буки.bg дава достъп до 15 готови цялостни програми, разработени уроци и материали, които са създадени от образователните организации "Училищна Телерик Академия" и "Технократи".  Всички общински и държавни училища в страната могат да кандидатстват за безплатни абонаменти за Буки.bg, както и да въведат нови образователни програми още през следващата учебна година. За целта те трябва да попълнят формуляр за кандидатстване до 26 април на сайта www.buki.bg.

Платформата подкрепя училищата да използват новите програми като осигурява всички необходими материали и полезни насоки за учителите, за да могат уроците да отговорят на нуждите и интересите на съвременните ученици. През учебната 2024-2025 г. ще са достъпни 15 готови програми, подходящи за ученици от III до XII клас и училища с различни профили и специалности. Подробности разказа Павлина Радославова, Маркетинг мениджър на "Училищна Телерик Академия".

По думите й вече е застъпена и програмата "Зелени технологии и устойчив свят". Тя обхваща физика, химия, биология, география и икономика, като ги съчетава по един интересен и игровизиран начин, който помага на учениците да се замислят за своя ефект върху природата. Тъй като е поднесено по интересен начин, децата се увличат хем да вземат решения за себе си и поведението си в съвременния свят, хем да научават много нови неща.


"Темите, които покриват програмите до голяма степен идват от самите ученици и родителите. До момента "Училищна Телерик Академия" има опит най-вече с организирането на безплатни школи за ученици в цялата страна и знаем именно от този опит, че родителите и учениците виждат голяма добавена стойност. Тя не е само в развиването на предметното знание на децата свързано с теми като програмиране, дигитални науки, безопасен интернет, но също така и развиване на умения, които са полезни - умения за учене, за мотивация, за това да продължат да учат дори когато е трудно, когато нещата не се получават. Това е много важно без значение дали едно дете ще реши в последствие да се занимава с програмиране, или с нещо друго", каза Радославова.

До момента през двете школи - "Училищна Телерик Академия" и "Технократи" са преминали около 25 хиляди ученици от 47 населени места от цялата страна. Първите 150 училища, които кандидатстват за платформата ще получат безплатен абонамент за материалите. Радославова заяви, че програмите подкрепят училищата, защото след като те са разработени са били и тествани.


"Нещо, което забелязваме с колегите въобще в образователния сектор е, че много училища се опитват да дават възможност на учениците да развият своите интереси в различни сфери. Това става чрез възможността да вкарват занимания по интереси, различни избираеми предмети, или разбира се извънкласни дейности. И това е начинът, по който могат да въведат програмите в училище", заяви Радославова.

Тя посочи, че едно от важните неща е учениците да са въвлечени в това, което се преподава, да имат интерес към процеса на учене.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44

Кубински ритми ще огласят София

На 7 май 2024 от 20:00 ч. в столичен клуб ще бъде представен резултатът от международния музикален проект SOFIA-HAVANA music collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Rolando Palacio в колаборация с талантливи български музиканти. Rolando Salgado Palacio е свирил в легендарни кубински групи като Afro-Cuban Allstars, Conjunto..

публикувано на 07.05.24 в 13:57

С 4-дневен фестивал "Люлин" отбелязва празника на района

На 9 май столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва на 9 май, в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“...

публикувано на 07.05.24 в 13:13

Повече трамваи до "Хладилника" и "Бъкстон", "Обеля", "Надежда" и "Люлин"

От днес тръгва новата трамвайна линия №15 от ж.к. "Бъкстон", по ул. "Граф Игнатиев" до МС "Витоша". По линия 6 към "Надежда" и "Обеля" ще се движат модерни, нископодови и климатизирани трамваи. Трамвайна линия 8 към "Люлин" се подсилва и през целия ден ще минават на интервали от 10 минути, а и ще се движат до по-късно, напомнят от "Спаси..

публикувано на 07.05.24 в 11:56

Каква е ролята на обучението по българска история в училище?

Каква е ролята на обучението по българска история в училище питат обществеността организаторите от MOVE.BG, Район "Оборище" и "Моята българска история". На 8 май 2024, от 16:30 във Военната академия "Георги Стойков Раковски" ще се проведе дебат по темата. Специални гости са проф. Екатерина Келбечева , преподавател в Американския университет в..

публикувано на 07.05.24 в 11:45
Гергин Борисов

Гергин Борисов: Само с 50 намаляват паркоместата заради новата организация на движение в центъра на София

Проектът за реорганизация на движението по булевардите „Витоша“, „Патриарх Евтимий“, „Фритьоф Нансен“ и „Ген. Скобелев“ е възложен в устройствения план още през 2011 г., но не е реализиран. Стартирането му сега предизвика негативни реакции от страна на живеещите по четирите булеварда. Въпреки това трансформацията на булевардите продължава...

публикувано на 07.05.24 в 09:46