Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малчугани ще се учат да изписват яйца

Снимка: Национален етнографски музей

Образователния център на Националния етнографски музей предлага работилница за деца над 7 години, където те ще могат да научат какви са традиционните обредни практики; каква е ролята на червеното яйце в поверията и обичаите; по какво се отличават днешните козунаци от някогашните обредни хлябове. Също така ще имат възможността да се включат в украсяването на великденски яйца. Екипът е подготвил интересна програма и приятни изненади. Подробности разказа гл. ас. д-р Иглика Мишкова, зам.-директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

По думите й инициативата датира преди повече от 25 години, като музеят е бил първият, който е стартирал с популяризирането на програми за восъчната техника за изписване на яйца.

"Ние започнахме, а след нас останалите музеи подеха тази инициатива и мисля, че днес като резултат се появи една изключително пъстра картина, в почти всеки български музей да има организирани подобни ателиета, в които да се представя тази техника. Друго, което е любопитно е, че в последните десетилетия се появи буквално и професията "майсторка на писани яйца". Такъв традиционен занаят няма. Да, в традицията, разбира се жените, които са с по-голям художествен усет, които имат чувство за хармония са правели най-красивите яйца", сподели гл. ас. д-р Мишкова.

Тя отбеляза, че изписването е част от цялостната образователна програма свързана с празника, в която се говори и за това, какво са правели ден след ден в Страстната седмица нашите предци. Някога те са раздавали по около 500 яйца, с което не бихме могли да се справим, защото живеенето според традицията изисква други часови интервали и ангажименти. Днешните хора са много по-ангажирани и трудно биха могли да намерят толкова много време, за да изпишат толкова яйца, посочи гл. ас. д-р Мишкова. И добави:

"Тук, в тази област не мисля, че изкуственият интелект би могъл да се справи. Първо, защото за да се изпишат яйцата се работи върху една особена форма, самото яйце има издатини, които трябва внимателно да се следват, а и черупката е доста податлива на счупване. Тъй, че все пак се изискват някакви умения, възможност и усет за работа с този материал", каза тя.


Първото червено яйце наречено "перашка" има най-голяма сила. То се прави от най-възрастната жена в къщата, след което тя трябва задължително да докосне с него челото и бузите на децата, защото се смята, че червеният цвят носи здраве, а червенината по бузите винаги е била символ на добро здравословно състояние. Перашката се поставя в домашния иконостас, а за следващата година, когато дойде новият Великден, по счупването му и състоянието на вътрешността се гадае каква ще бъде годината.

"В миналото нашите предци са ползвали естествените багрила, а в специалната ни програма, която е свързана с празника има раздел за някогашните багрила. Тъй като времето, с което разполагаме е недостатъчно и ако чакаме използването на естествени багрила за да направим своите яйца всяко едно занимание трябва да тече минимум по два часа. Поради тази причина ще прибегнем до хранителните бои, но в работните листа, в презентацията, която съпътства нашите занимания с децата задължително се обръща внимание на това, кой от цветовете, по какъв начин е бил добиван и какво би могло да се ползва у дома. Целта ни е децата да придобият различни умения, които след това да приложат и в домовете си", отбеляза гл. ас. д-р Мишкова.

Според думите й в годините на традиционното общество козунаци не е имало. Те навлизат у нас след Освобождението и това е мода, която е характерна за тогавашните български градове. По селата са се правели обредни хлябове, които са били месени от най-чистото и качествено бяло брашно.

Заниманията ще се проведат от 22.04.2024 до 28.04.2024 г. (вкл.) в Oбразователния център на Националния етнографски музей. Цената за едно посещение за дете е 8 (осем) лева, като е необходимо предварително записване.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48