Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обастният управител на София иска пари за реставрация и консервация на ПСА

Областната управителка на София Вяра Тодева
Снимка: БГНЕС

Областният управител на София Вяра Тодева поиска да бъдат осигурени средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от Паметника на Съветската армия, съобщиха от областната управа.

Вяра Тодева е изпратила писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което е поискала увеличение на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от областната администрация на област София през 2024 година. Причината – провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на фигурите от монумент „Паметник на Съветската армия”, разположен в „Княжеската градина“.

Съгласно полученото индикативно ценово предложение, необходимата сума за предстоящите дейности възлиза на 2,548 млн. лв., в т.ч. с включени 10% непредвидени разходи, става известно от съобщението на областния управител.

От писмото до служебния премиер става известно, че за 2024 година областната управа се надява да бъдат осигурени допълнително 509 520 лева, а през 2025 година - 2 038 480 лева. 

Вяра Тодева е внесла и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите от паметника в Музея на социалистическото изкуство. Внасянето на проекта е последваща стъпка в изпълнение на решението на Столичния общински съвет от 9 март 2023 година. В идейния проект е предоставен план за позиционирането на фигурите, с който можете да се запознаете тук.

На 6 март кабинетът в оставка одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. за финансово осигуряване на необходимите дейности по демонтаж, транспортиране до площадката за съхранение и опазване на бронзовите фигури и барелефи от мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия“ до възлагане на дейностите по тяхната реставрация, извършвани от областния управител на област София, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Процесът по демонтиране на Паметника на Съветската армия в София започна на 12 декември 2023 година, след решение на областния управител на София Вяра Тодева. Самата Тодева уточни, че демонтажът е разчетен за 59 дни. Решението ѝ предизвика разнопосочни реакции в парламента и сред представителите на политическите сили в Столичния общински съвет. 

По-рано Върховният административен съд отмени разпореждането на Административния съд София-град по жалба на партия „Възраждане“,  с което беше спрян процесът на демонтажа на фигурите на Паметника на Съветската армия.

Вчера върховните магистрати отмениха и друго решение на Административния съд по същия казус – този път на „Изправи се.БГ и физически лица.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Така изглежда нефункциониращата чешма на фасадата на Централната минерална баня (Музей на София)

СОС ще отпусне 60 000 лв. за ремонт на три чешми в район "Оборище"

Общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин, Бойко Димитров и Димитър Петров сигнализират за лошо състояние на обществени чешми в София . В доклад до Столичния общински съвет те посочват 3 места в район "Оборище" , където чешмите не функционират и се нуждаят от ремонт: в градинката "Кюлуците" (до бул. "Васил Левски" и ул. "Искър")..

публикувано на 14.05.24 в 12:34

Таксиметрови шофьори протестират заради закрити стоянки в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква..

публикувано на 14.05.24 в 12:15

Къде спират водата в София днес

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод, на 14 май 2024 г., се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа по ул. „Падинето“, с. Кокаляне. Водатата ще спре в района между  ул. „Искър“, ул. „Цар Иван Асен II“, ул. „Йованец“ и ул. „Самоковско шосе“, м. „Дебело гуно“ и м. „Михово блато“.  При..

публикувано на 14.05.24 в 08:13

Протест на таксита в София заради закриването на стоянки

Националният таксиметров синдикат организира днес протест в знак на несъгласие със закриване на таксиметрови стоянки в София . Демонстрацията започва в 10 часа пред Националния стадион "Васил Левски". Тя ще продължи до 12 часа, след което автомобилите ще се придвижат до Столичната община. В хода на протеста автомобилите ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:09
Джони Пенков

В София ще има улица "Джони Пенков"

Безименна улица на територията на местността "Манастирски ливади" да носи името "Джони Пенков", предлага в доклад до Столичния общински съвет кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. В документа се припомня, че Георги (Джони) Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г...

публикувано на 13.05.24 в 16:11

Одитори ще проверяват движението по спорните три столични булеварда

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и бул. "Фритьоф Нансен". Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените. Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:40
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София.  Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. За над 10 000 деца от София няма места в детските..

публикувано на 13.05.24 в 13:05