Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден на космонавтиката, 12 април

Космическата надпревара в миналото, има ли я днес и какво е мястото на страната ни в тези процеси?

В "Радиокафе" д-р Светослав Александров от "Космос.бг"

Д-р Светослав Александров
Снимка: Радио София

На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На тази дата през 1961 година е осъществен първият космически полет. В предаването  “Радиокафе“ гостува д-р Светослав Александров от “Космос.бг", който следи в реално време всичко, което се случва в Космоса.

Космическата надпревара и нейната “кратка“ история.

“Много хора ще кажат: Eто – 1957 година “Спутник“, 1961-Гагарин, 1969-имаме човек стъпил на луната, но можем да се върнем още по-назад, защото разработката на ракетите е много сложна задача. Преди повече от 100 години, великият руски учен Константин Циолковски се сеща за самата концепция, която по-късно заляга в основата на многостепенните ракети. В последствие се появяват и други ракетни учени, един от които е американецът Робърт Годард, който създава първата ракета с течно гориво. Голям напредък се отбелязва по време на Втората Световна война, когато под ръководството на Вернер фон Браун в Нацистка Германия са направени големи крачки в развитието на ракетната техника. Тогава е разработен първият ракетен двигател с турбо помпа, който заменя предходния двигател задвижван чрез резервоар с гориво под налягане, посочи Светослав Александров. Разказът му за съдбата на тези ракети след поражението на Германия, може да проследите в разговора.

В началото на 50-те години, руснаците създават копие на голямата немска ракета “Фау-2“ – ракетата R 1, която впоследствие еволюира до R7 така наречената “Легендарна Семьорка“, създадена на базата на опита, почерпен от Германия. Благодарение на тази ракета през 1957 година става възможно изстрелването на „Спутник“, а през 1961 и на човек в Космоса – Юрий Гагарин, разказа още д-р Светослав Александров.

Тренирането на кадрите

Преди да се стигне до изпращането на хора в Космоса са правени опити с животни. Руснаците предпочитат да работят с кучета–мелези, от които най-популярно е кучето Лайка изпратено през 1957-а, няколко години по-късно Белка и Стрелко, които се завръщат живи на Земята и едва тогава се пристъпва към тренировка и подготовка на космонавти, които тренират в камери с кислород, където поради човешка небрежност се случва трагичната смърт на един от съветските космонавти, отбеляза той.

След добре научения по трудния начин урок, първият полет на човек към Космоса е факт през 1961-а.

Началото на космонавтиката у нас се полага в по-късен етап, по време на Програма „Интеркосмос“, в която Съветският съюз си сътрудничи със страните от “Източния блок“. Добиваме голям опит с разработката на прибори, подходящи за измерване на космическата плазма, а много по-късно се стига до изстрелването на първия български космонавт Георги Иванов, през 1979 година, разкри още д-р Светослав Александров и допълни:

“България има традиции, нещата не се ограничават и не свършват само с Георги Иванов или Александър Александров. Може би малко хора знаят, че ние сме държава, която е разработила дозиметричният прибор, един изключително лек прибор, с размер на мобилен телефон или химикалка, който се използва широко много години на различни космически мисии. Той е разработен от Института по космични изследвания към БАН, 2008 година летя до Луната на борда на индийска мисия, през 2016 в Европейска мисия разработена от Русия „Екзо Марс“, отново лети наш дозиметричен прибор, чието приложение е да измерва космическата радиация, а данните които предоставя са изключително надеждни и качествени“.

“България не спира своето развитие и ще продължава, още повече, че у нас се развиват и космически фирми като EnduroSat, която произвежда спътници, а от тази година ще произвежда до 10 спътника на месец. Това са микроспътници и за нас е особено важно да се развиваме в тази област, защото тя на Запад е много динамична, а в случая ние вървим в крак с технологиите", отбеляза д-р Светослав Александров.

Налична ли е днес космическата надпревара, кога ние свободно и спокойно ще можем да стигнем до Космоса, какво е участието на страната ни днес в развитието на тези процеси, чуйте в разговора на Алекс Илиева с д-р Светослав Александров от “Космос.бг“.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59