Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Скрита дарба" - какво се крие зад популярността на най-известните личности в света

За книгата и авторката Полина Маринова-Помпиано разказа Даниел Пенев

Снимка: Fb/ciela

В предаването "Радиокафе" представихме книгата "Скрита дарба" на авторката Полина Маринова-Помпиано. Повече за нея разказа преводачът Даниел Пенев.

"Когато прочетох книгата бях убеден, че искам да направя всичко възможно тя да излезе на български и да съм аз човекът, който да я претвори на нейния роден език", каза той, вметвайки, че авторката на книгата всъщност е българка, която от дълги години живее в САЩ.

Коя е авторката Полина Маринова Помпиано?

Освен писател тя е и журналист, преди да създаде своя лична медия, нейният опит минава през световно известни медии. Открива в ранна детска възраст, че това е нещото, с което иска да се занимава – да пише. Преди да замине за САЩ тя има много добра учителка, за която пише в първите страници на книгата си, в специален предговор, който писателката прави специално за българското издание на книгата.

"В целия процес на работа по българското издание тя беше много ангажирана, за което съм много благодарен", посочи преводачът Даниел Пенев.

Още в ранна възраст Полина Маринова-Помпиано, открива интереса и любовта си към думите и ги разгръща на друг език. Когато заминава за Щатите, преди това има много дълъг път да извърви, най-малко да научи езика, да завърши гимназия и да разбере, че би искала да се занимава в сферата на журналистиката, която и завършва със своето висше образование. Най-големия и опит е в сп. "Форчън" – за 5 години написва около 1300 статии, има честта да интервюира не малко известни личности по света. В книгата й присъстват историите на много хора, които тя би искала да интервюира, но  не успява.

Тя прави много подробно проучване на техния живот, житейските им философии, ценности, цели, начин на работа на хора реализирали се в различни сфери - бизнес, спорт, граждански организации и творчество. На базата на своя опит и в нейното собствено издание The Profile решава, че е дошъл моментът, в който да синтезира цялото това знание род формата на книга – наръчник, но много по-жив, близък до реалния свят, не теоретичен, а практичен", разказа още той.


В своите 300 страници книгата събира десетки имена на популярни личности, добили популярност не само чрез таланта си, но и чрез един модел, който са създали. Любопитен е начинът, по който авторката представя техните истории и явно в това е нейната скрита дарба – да разкаже историите им по такъв начин, че да ни докоснат и може би да научим нещо от тях.

"Казвала е в личен разговор, че нейната скрита дарба е любопитството", разкри Даниел Пенев.

Всички истории в книгата са обединени от едно послание – в каквато и сфера да се развиваш, винаги ще има трудни моменти, нищо  няма да е само възходяща линия, въпросът е какво си взимаме по пътя като уроци така, че възходящите линии да са по-продължителни от низходящите, подчерта още той.

Посланието на самата авторка Полина Маринова–Помпиано е, че всеки от нас е нужно да се научи да бъде достатъчно устойчив психически и да бъде подготвен за момента в който ще трябва да отвори нова страница. 

"Защото независимо колко болезнено и тежко е, това е неизбежно", твърди тя. Още интересни аспекти чуйте от интервюто на Алекс Илиева  в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36

За поезията като терапия

Книгата със съвременна поезия “Билет за никъде другаде” на Нели Станева е избрана в дългия списък за наградите “Перото”. “Това е важна награда. Има си традиция. Като цяло обаче аз съм имунизирана срещу тези надпревари, макар че участвам с удоволствие в тях. Те са като тренировка за егото и това, което е след егото на автора”, коментира Нели Станева..

публикувано на 27.09.24 в 17:50
Белите коси не са повод за отстраняване от работа

Активните хора над 60 г. - спасителен резерв за трудовия пазар на ЕС

Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се отбелязва на 24 септември, сочи, че хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаваща се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

Писателят Боян Тончев: Пиша, за да се свържа със себе си

Сборникът с разкази "Безкраен свършек на света” събира безпристрастно човешки истории, които дават възможност да огледаме самотата си в другия и да вибрираме на една честота, която е отвъд злободневието. “Това, от което ми става приятно,но ме изненадва, е когато ми каже някой, че се е разплакал на мой разказ или по някакъв друг начин е реагирал, защото..

публикувано на 27.09.24 в 16:14
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Сборникът "На живо от София" - с любов и чувство за хумор към проблемите на столицата ни

На 17 септември, издателство "Сиела" обяви излизането на допълненото издание на сборника с разкази "На живо от София" от Александър Шпатов. В обновеното издание (първото е от 2014 г.) са включени нови истории, както и илюстрации към всяка история на художника Дамян Дамянов. “ Най-големият проблем на София е на символно ниво - като започнем от..

публикувано на 27.09.24 в 15:25
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света. “ Подкастът "Нов човек“..

публикувано на 27.09.24 в 15:13