Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мигранти с таланти" представя сценични изяви на чужденци у нас

Снимка: Радио София

На 18 април 2024 г. от 19:00 ч. "Мулти култи колектив" кани всички желаещи на едно много специално шоу "Мигранти с таланти", с невероятни артисти от 13 държави. Това са мигранти от Полша, САЩ, Украйна, Ирландия, Аржентина, Турция, Индия, Германия, Словения, Иран, Англия, Етиопия, Гърция… Те живеят и работят в София от години и разнообразяват и развиват културния ни живот. Ще има лайнъп с музика, танци, импро театър, поезия, стендъп комеди... Шоуто "Мигранти с таланти" е заключително събитие от 4-годишния проект "Мигранти с таланти", който има за цел да подчертае позитивния принос на мигрантите в България и да отпразнува многообразието на идеи, умения и таланти, които те носят у нас. Досега в него са взели участие над 200 мигранти от целия свят, като са били домакини на над 100 по-малки събития - арт работилнички, концерти, исторически лекции, кулинарни курсове, изложби, семинари за личностно развитие, театрални и танцови работилнички, мотивационни семинари и др. Подробности разказа Бистра Иванова, съосновател и председател на "Мулти култи колектив".

По думите й целта на проекта е била да отпразнува талантите, които чужденците носят в България. Те може да са в сферата на изкуството, музиката, бизнеса, спорта, социалната дейност и кулинарията.


"Нашата цел беше да покажем един алтернативен поглед към миграцията, тъй като в публичното пространство много често се говори за миграцията като за проблем, нещо, с което трябва да се справяме. А пък нашата теза е обратната. По принцип успешните държави и градове в 21 век са тези, които привличат мигранти и могат да се възползват от техния потенциал, таланти, идеи, свежи погледи и иновации", отбеляза тя.

По темата се включиха Рашид Хасан от Сирия и Куба Данилович от Полша. По думите им те ще свирят кюрдска музика, която е малко позната у нас. Тя ще бъде с модерно звучене - микс от електрическа китара и фънк барабани. Куба и Рашид са се запознали преди година в парк в София и са организирали музикално събитие.


"На събитието ще има музиканти, някои от които свирят западна музика - поп, рок, но Куба и Рашид са с по-ориенталска музика. Имаме също така двама стендъп комедиенти, едното момиче е от Полша, но голяма част от тях се познават. Ние казваме, че София е един малък град и всички се познават, но не е така. Сега ще може да се създадат и още културни връзки. Имаме една поетеса от Иран, много известна, тя е публикувана в целия свят, има и една група инпро театър, те са от Украйна, Германия, Гърция и може би още една-две държави. Има също така една много интересна банда, казва се "Див плет", те са мъж аржентинец, две жени от САЩ и един българин. Те свирят традиционна българска музика такава, каквато те си представят, че българите би трябвало да харесват, но много години не са намирали в България. Един вид чужденци от Северна и Южна Америка възраждат нашите собствени традиции", сподели Иванова.  

Събитието е с вход свободен и ще се проведе на български и английски.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35