Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

Снимка: Радио София

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко това? В този документален моноспектакъл Мартина Новакова използва техниката на вербатим театъра, за да въплъти историите на шестима български артисти, живеещи в Ню Йорк. Тя разказа подробности пред Радио София.

"Моята история започна оттук, от София, където започнах да се занимавам с театър още в тийнейджърските си години. След това заминах за Мадрид, където учих театрална магистратура, а след това получих стипендия Фулбрайт и заминах за Ню Йорк, където учих образователен и социален театър. В момента живея между София и Мадрид, опитвам се да бъда и на двете сцени и една от основните теми, които ме вълнуват е животът на българските артисти в чужбина", сподели тя.

Новакова живее в чужбина от 9 години, като с течение на времето е свикнала да е извън България. Завърнала се е на стария континент, защото по думите й в Европа и в европейския театър намира повече от това, с което тя се занимава. Това е така, защото тук е по-силно застъпен авангардният и експерименталният театър.

"Бих казала, че той не е възможен в Ню Йорк по-скоро, защото темите, които вълнуват обществото са по-далеч от мен и ми трябва повече време за да успея", каза Новакова. Представлението, което е било изиграно в САЩ е било разказ за български артисти емигранти и американската публика е споделила, че то им е помогнало да осъзнаят кой живее около тях и как се чувстват хората, които виждат на сцената, но не знаят какъв е бил техният път.


"Аз където и да отида имам нужда да говоря за България и колкото повече се отдалечавам, толкова повече започвам да мисля за нея и тя присъства във всичко, което правя. Има артисти, в чиято работа това не се вижда. "При музикантите е по-различно, отколкото при писателите и театралите. Някои от нас имат нужда да създадат една малка България, други имат нужда да се отделят възможно най-много", посочи тя.

Новакова отбеляза, че действието се развива на самолет, където самата тя е прекарала много време през последните две години. Представлението е "вербатим", което означава, че думите от интервютата с артистите са пресъздадени такива, каквито са, с всички паузи и с всяко поемане на въздух.

"Бих искала България да има един съвременен образ, да присъства със съвременното си изкуство и това, което се случва в момента. Да има една реалистична представа за себе си - нито да искаме да има идеализиран образ, нито принизен. Както казва моят преподавател: изкуството може би не може да промени света, но ние трябва да се занимаваме с него така, сякаш това е възможно", каза тя.

Представлението ще се играе на 21 април 2024 г., неделя от 19 ч. в зала 2 на Топлоцентрала.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48

Традициите по Великден – такива ли са, каквито бяха?

Как се правят в днешно време домашни козунаци? Защо повечето хора избират да си купят от магазина? Всеки ли може да направи козунак в домашни условия? Как се промени традицията в боядисването на великденските яйца? Репортер на БНР-Радио София Ана Попова се срещна с Любка Коцева, която отскоро има хлебопекарна и е изпробвала с..

публикувано на 02.05.24 в 10:49

За шеста година деца боядисват яйца на пл. "Св. Неделя"

От 11.00 часа днес ще се състои традиционното боядисване на великденски яйца на столичния пл. "Св. Неделя". Събитието се организира за шеста поредна година на Велики четвъртък от Софийската митрополия. В боядисването на яйцата ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храм..

публикувано на 02.05.24 в 10:07

Велики четвъртък е!

Днес е Велики четвъртък - поредният ден от Страстната седмица, през която православните християни по целия свят съпреживяват последните дни от земния живот на Иисус Христос.  Програмата на църковните богослужения на днешния ден е наситена и пресъздава редица значими събития, свързани с изкупителното дело на Спасителя за човечеството. С..

публикувано на 02.05.24 в 08:26

Дъжд, с температура в София около 19°

Облачността над страната ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 10°, максималните - предимно между 17°..

публикувано на 02.05.24 в 07:35

Таланти от трети страни сформират резервен ешелон за работодатели от ЕС

Европейският икономически и социален комитет прие становище за предложението на ЕК за създаване на Резерв за таланти на ЕС. Това ще бъде първият доброволен инструмент на равнище ЕС за предлагане и търсене на работа за граждани от трети страни , отворен за присъединяване за заинтересованите държави-членки. Очаква се по-късно през годината..

публикувано на 01.05.24 в 16:50