Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дима Настева и Иван Карастоянов пред Радио София

България е една от малкото държави в света с адаптирани комикси за незрящи

Снимка: Мая Бочева

България е една от малкото държави в света с комикси, достъпни за хора с увредено зрение. У нас вече има два достъпни комикса, отпечатани на брайл, записани с гласовете на актьори и доброволци, благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Идеен двигател на проекта е  , а ръководител - Дима Настева.

Пред Радио София те обясниха с какви трудности са се сблъскали при създаването на комикси за незрящи.

„За мен беше много трудно да си представя комиксът, който е едно изключително визуално изкуство. Ние, като хора, които имаме късмета да виждаме, за разлика от Иван и другите като него, е най-нормално да отгърна една картинка, да видя всякакви щури истории, които разказва комиксът и попитах Иван как всичкото това нещо ще го обясня на него и съответно на незрящите хора. Той ми каза – много е просто, сядаме и описваме с думи това, което виждаме“, обясни Дима Настева. 

Тя започва да описва всички детайли, които вижда в комиксите, а след това, заедно с Иван търсят най-подходящите думи, за да може незрящият да се докосне до това, което зрящите виждат.

В началото започват с два комикса, но чрез проекта „Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени“, вече имат описани 10.

Признават, че в началото е било изключително трудно.

„Писахме на американски издателства, свързахме се с български художници и илюстратори на комикси – беше една страхотна идея и се блъскаш в стена – отникъде никакъв отклик. Оставаха ни три дни преди да подадем проекта и нямахме комикси, върху които да работим. Тогава познати ни свързаха със страхотна авторка – Мая Бочева, която напълно безвъзмездно ни предостави нейните два комикса. Това е причината да имаме само два комикса по първия проект“, сподели Иван Карастоянов.

На 20 и 21 април те провеждат работилница в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", на която разиграват интерактивна игра между зрящи и незрящи, като целта е да създадат комикс заедно, който вече е факт и е написан на хартия.

Дима Настева и Иван Карастоянов създават и достъпно изкуство за всеки, като в него обединяват всичко, по което работят. В момента адаптират и два късометражни филма за незрящи.

„Това е изключителен недостиг в България – незрящите да се докоснат до киното. Стартираме с два филма, тъй като ситуацията с авторските права е много трудна. През юни ще направим премиера, като в тази инициатива много ни се иска да привлечем хора, които се занимават с изкуство, за да предизвикаме дебат“, каза Дима Настева.

Работят и върху създаването на театрално представление, заедно с деца с нарушено зрение.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 06:05
Около Любляна, няколко часа след интервюто

С отношение и с грижа

На 8 май се отбелязват 10 години от социалната чайна с пътуващите в момента чайници с Мая Донева: "Днес съм в една кола пълна с чайници от Брюксел. 64 чайници от различни части на света, комбинираме ги с децата, получили първа работа в Социалната чайна. В момента съм на една отбивка пред Кьолн. На 8 май сме в София, на 9 - във Велико Търново, на 10 -..

публикувано на 05.05.24 в 11:56

Православието винаги е докосвало изкуството

Евгени Серафимов, създател на школата "Новите майстори" за две събития там: Кюстендил е град на художниците. Но за пръв път ще бъдат представени като иконописци. Факт е, че от около 50 действащи, има доста автори, които се занимават с иконопис. Успях да издиря осем имена и за пръв път ще бъдат представени като иконописци в двора на черквата...

публикувано на 05.05.24 в 09:57
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05