Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трио Clavexperience представи България на JazzAhead 2024

Солистът Павел Терзийски и Мила Георгиева от БМА разказаха

Снимка: Мила Георгиева

Jazz Ahead е най-мащабното световно изложение за джаз, което се провежда всяка година в гр. Бремен, в продължение на много години. Отскоро в събитието вече има и българско участие във фестивалната програма.

За да стане възможно да дойде и нашият момент, ние сме направили много, но има едни процеси, които са извън нас, те трябваше да се случат и осъвременят", споделя Мила Георгиева, зам.-председател на Българската музикална асоциация (БМА). Тя разкри, че от създаването на JazzAhead до сега, артистичният директор на събитието е бил един и същ човек, но от тази година той вече е нов и самата селекция е доста по-различна.

"При нас се развиват едни стилове в джаза, които не са тези, които се развиват в Северозападна Европа и които предимно присъстват в тази програма. За единия процес ние сме си действали и сме се борили, а другият се случваше, защото не е само наш проблемът", допълни тя.

По думите й във фестивалната програма на събитието попада всичко, което е извън "калъпа" на нещата, докато в него влиза всичко, което получава одобрението на журито.

Мила Георгиева уточни, че на всички места и в двете програми присъстват както делегати на JazzAhead, така и външна публика.

През годините освен липса на българско участие, слабо е било присъствието и на страните от региона, отбеляза тя.

"Стараехме се да свалим очакванията от една страна, но и да сме максимално подготвени от друга, тъй като възможностите идват по най-неочаквания начин. Благодарение на възможностите ни за общуване имаше малко повече натрупване на информация и малко повече умора. Представянето ни като група беше премислено от нас самите, защото знаехме,че ще бъдем в неконвенционално пространство - стара винарна от 1405 година. Едно такова пространство със сигурност не е премислено за саунд система, но от друга страна нашите домакини бидейки супер професионалисти, или поне стараейки се да бъдат такива, осигуриха супер комфорт за нас като формация, така че да намерим баланс между нашият стил и пространството", посочи Павел Терзийски, солист на трио Clavexperience.

Павел Терзийски и Мила Георгиева

Като важни акценти за българското участие той разкри това, че: 

"Музиката ни е била чута от хора от тази музикална индустрия, била е представена от българска институция, каквато е БМА, базирана в България, участвали сме като български формат."

"Европейската музикална общност е изпълнена с изключителни български професионалисти, във всяка от тези страни. В много от градовете има топ музиканти от различни жанрове, но повечето пъти те са представени като местни проекти", уточни Терзийски.

Трио Clavexperience, което е български представител на JazzAhead, правят музика заедно от доста време.

"Което ни дава възможност да гледаме на нещата малко по-отвисоко, като проект във времето, защото това ни дава перспектива. За подобни изложения като JazzAhead, не е достатъчно една формация да има само добри музиканти, но и ясна концепция", смята музикантът.

Именно това, че имаха концепция е спомогнало за успеха на формацията, допълни Мила Георгиева от БМА. По-думите й това, което впечатлява публиката е именно целостта.

"Има велики хора във всеки един жанр, джазът е безкрайно поле, въпросът е как да вземе това, което искаме да предадем нататък, но да го оформим по различен начин", каза още тя.

Павел Терзийски има и друго амплоа - като творец на театрална музика, носител е и на "Икар".

"Важно е човек да се опитва да разширява творческия си потенциал, да се провокира, да използва възможностите си", казва той.

Какво още е важно за твореца, чуйте още в разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46