Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

Чуйте представители на екипа на ДК "Средец" в "Радиокафе"

Снимка: ФБ/Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития.

  • Малко история
    През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед 560 от 05.04.1974 г. на ИК на СГНС младежкият дом е прехвърлен безвъзмездно на Комитета за младежта и спорта. На свой ред Комитета за младежта и спорта прехвърля безвъзмездно сградата на ЦК на ДКМС под името Градски младежки дом “Лиляна Димитрова“.за стопанисване и ползване на Градския комитет на комсомола през месец май 1974 г.
    Проектант на сградата е арх. Лиляна Михайлова съвместно с авторски колектив от специалисти от Софпроект. По форма тя има общо със старинните български ханища и манастири, а по отношение на архитектурните линии и изпълнението е в модерен стил, напълно отговарящ на съвременния младежки дух. Сградата е с отворена и достъпна архитектура „а ла Баухаус“, което подтиква творческото въображение към обиграване на всяка част от пространството. Мраморни стълби водят до трите етажа на сградата. Вътрешният двор, също застлан с мрамор, посредством колонада е в пряка връзка с парка „Вл.Заимов“. Отляво е ритуалната зала, която се състои от две помещения: за бракосъчетания и за честитки. Отдясно пък е зрителната зала, която обхваща значително място от втория и третия етаж. Тя има места за 300 души. Към залата има голямо фоайе, което е в пряк контакт със сладкарницата и с бирхалето в сутерена.
    Характерно за втория и третия етаж е, че тук са разположение голям брой зали за тихи игри, за радио и телевизия, за танцовия състав, клубове на активиста, кабинети по авиомоделизъм, кино и фото, по радиодело, автоматика и електроника, помещения, предназначени за хоровия състав, за художествено слово, за изобразително изкуство, камерна музика, музей на Васил Левски, библиотека с читалня. Интериорът на сградата е характерен с декоративните пана, рисунките и хубавата фурнирована ламперия.
    Още от създаването на Дома неговата главна задача и основна роля е да присъства активно в младежкия и културен живот на града. Освен, че предлага извънкласно обучение по изкуства с утвърдени преподаватели, той възпитава художествени ценности и развива таланти, създава творчески продукт, който е оценен с множество награди на национално и международно ниво. Поколения столичани са преминали през клубовете по интереси, любителските творчески колективи, детско-юношеските школи по изкуства на културния дом. Изграденото доверие към институцията е причината и техните деца да развиват своите артистични умения тук.
Маша Илиева, Лилия Тошева и Теодора Павлович

В предаването "Радиокафе“ гостуваха Лилия Тошева, ръководител, свързана с културната институция вече 15 години, проф. Теодора Павлович, и проф. Маша Илиева.

Лилия Тошева с вълнение разказа за участниците в мащабното културно събитие.

В този много емоционален и вълнуваш спектакъл, участваха деца и младежи със страхотна енергия – Танцов ансамбъл „Средец“, гастролирал на 4 континента, Танцов ансамбъл „Здравец“, наредил се сред най-добрите както в София, така и в страната, балетна школа „Маша Илиева“, вокална студия „Дъга“, която наскоро навърши 30 години, концертиращи в повече от 30 държави, с повече от 300 пиеси в репертоара си, достигащи до 8-гласно музициране, също посветиха специален спектакъл на 50-годишнината на ДК “Средец“, както и Детска вокална студия „Лиса“, която в своите 10 години вече има множество музикални отличия, две чудесни спортни двойки от Клуба по спортни танци, направиха внушаваш концерт с препълнена зала, посочи тя и допълни, че празниците продължават.

В ДК "Средец“ съществуват 14 формации, участниците в тях наброяват 460 души. Ежегодно ДК "Средец" организира 280 културни събития.

"Поколения столичани са си поверили децата на нас и това до голяма степен се дължи на високото ниво на преподавателския състав. Авторитетът на нашата институция отдавна е прехвърлил пределите на страната ни", отбеляза тя. 

"18-20 хиляди годишно  са зрителите, които посещават нашите събития в България. От участие в международни форуми в чужбина само през миналата година, нашите състави са донесли 47 награди", каза още Лилия Тошева.

В освежената и украсена галерия  "Сезони" към ДК „Средец“ могат да се видят фотоси на всички състави и тяхната артистична дейност.

Проф. Теодора Павлович разказа за предстоящия концерт на хор "Васил Арнаудов", който е част от програмата на събитията свързани с 50-годишнината на ДК „Средец.

Концертът ще се състои в четвъртък, 25 април, в Галерия "Сезони". Той ще бъде в две основни части. В първата ще прозвучи „Антем“ от Георг Фридрих Хендел, преамбюл към предстоящо събитие на хора на 28 май. Ще звучат и ноктюрни от В.А.Моцарт. Във втората част на програмата са включени творби от български композитори, повечето от които посветени на хора.

Сред творбите, специално композирани или аранжирани за хор „Васил Арнаудов“, са нова версия на песента „Вечерай, Радо“, която ще звучи в нов аранжимент, с клавирен съпровод, и родопска песен в аранжимент на възпитаничка на хора.

"Това е пътят да се осъвремени българският фолклор по този много красив, естетичен начин", отбеляза проф. Павлович.

Ръководителката на хора разказа как по време на ковид пандемията, когато хорът е бил в невъзможност да репетира, е създала книгата "Софийски камерен хор – творчески летопис“.

С днешна дата съставът на хора е подмладен.

"И сега имаме един прекрасен нов екип, особено в сопрановите партии - прекрасни млади момичета, много ентусиазирани", отбеляза проф. Теодора Павлович.

На 29 април, в Националната опера и балет ще бъде представен детският балет "Ариел", тъй като смятам, че съм част от една от най-младежките дейности на ДК “Средец“, разказа за своето събитие проф. Маша Илиева. Спектакълът е подходящ за хора от всички възрасти.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46