Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

Снимка: Мая Щърбанова

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори.

Тя посочи, че съседните страни остават предпочитани, тъй като там метеорологичните условия са по-благоприятни и има предпоставки за бързи посещения на плажовете.

"Традиционно през майските празници, а тази година и Великден се пада с тях, българинът ако не е ходил на екзотична почивка по топлите страни за първи път отива на море. Разбира се не само заради метеорологичните условия, но и заради условията в курортите, които са от значение, тъй като и в Гърция и в Турция сезонът започва по-рано. Там всичко е уредено, докато в България макар, че имаме работещи хотели за съжаление в началото на май месец курортите са все още доста призрачни", каза тя.

По думите й в момента по нашите курорти тече активна подготовка за набиране на персонал, но браншът среща затруднения в това. Това, в съчетание с демографската криза е и една от причините да се разчита на вносна работна ръка. В същото време все още не е приет Законът за чужденците в Република България, като това също е пречка за набирането на работници от трети страни.

"Информацията, с която разполагам е, че работници има, но от административна гледна точка има забавяния, които възпрепятстват работодателите да ги наемат", заяви Горанова.  

Ще бъде ли прието удължаването на намалената на 9% ставка на ДДС върху общите туристически услуги до края на годината, предвид политическите сътресения и предстоящия вот на 9 юни?

"За съжаление не само, че не сме обнадеждени, но сме сигурни, че няма да се случи предвид, че парламентът, който трябва да гласува това изменение ще работи още два дни. Ако трябва да съм напълно откровена сме изключително разочаровани, защото в крайна сметка не е само този проблем, ами има и други важни проблеми за решаване и за гласуване. Те побързаха да си пуснат ваканцията и да си я удължат още по-рано от разпускането на парламента, което за мен като гражданин и данъкоплатец е абсолютно неприемливо", отбеляза тя.

Море и бряг

Едно от нещата, от които се нуждае туристическият бранш е предвидимостта и хоризонта за работа напред. Според думите на Горанова от 2020 година такъв хоризонт не съществува, но тогава за разлика от сега е било ясно, че основната причина е непредвидимото развитие на пандемията.

"Няма управление, което да работи стратегически, няма политическа воля за това, а също така проблемът с ДДС-то е поредното доказателство, че колкото и някои управници да казват, че туризмът е приоритетен за икономиката на България, това изобщо не е така" посочи тя.

Относно държавната помощ за чартърни полети по време на пандемията, която сега е спряна и действието на намаленото ДДС, което няма да бъде удължено до края на годината Горанова каза:

"Това е добра идея, която със сигурност ще е от помощ. Подобна мярка имаше и миналата година, защото това беше една форма на реклама на дестинацията. Министерство на туризма отдели от своя бюджет едни средства за реклама, с които да подпомага и да стимулира чартърните полети до България. Не знам доколко обаче едно служебно правителство би приело такава мярка и дали е необходимо да се приеме само с акт на Министерски съвет, и дали е необходимо изменянето на закона, което няма как да се случи."

По думите й фактът, че Гърция е подновила преговорите да бъде предпочитана дестинация за 2025 година е доказателство за нас, че ефект има и, че това е още един лост за популяризиране и рекламиране на дестинацията сред широка публика със сравнително малко средства. Тази година ще се проведе поредна среща на Асоциацията на българските туроператори с водещи туристически фирми и агенции. На нея ще бъде обсъден на първо място гаранционният фонд. Горанова отбеляза, че не може да се прогнозира какви ще са очакванията за предстоящия туристически сезон, но в момента има добри сигнали, че броят на ранните записвания са повече, отколкото в предходни години.

Чуйте още в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05
Ул. “Московска”

Софийски разкази - Разходка по “Московска”

Ул. “Московска” е една от визитките на столицата ни. Преди се е казвала "Орханийска". Началото ѝ е при ул. "Малко Търново", където сега е ДА "Архиви". Преди там е била старата часовникова кула, съборена според легендата, по настояване на часовникарските ателиета. Друга легенда свързва къщата на номер 15 с любовница на Фердинанд, но всъщност къщата е била..

публикувано на 04.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Сава Хашъмов

Сава Хашъмов се жени за вдовицата на своя учител Да, наистина имам три брака и доста любовни авантюри, но аз съм зодия Риби - когато се влюбя, се женя - казва в интервю приживе, доайенът на Народния театър Сава Хашъмов. Той играе в академичната трупа 43 сезона, пресъздавайки повече от 100 роли. Елегантен, висок, с аристократично излъчване,..

публикувано на 04.05.24 в 14:00
Алекси Калев

Фестивалът ражда и любов

Мидалидаре рок с Алекси Калев - покана отсега: "Почнахме в 2017, това ще е четвъртото издание. Все още магнитът са артистите, но се стараем хората да идват за фестивалното изживяване. Пуснахме 1000 билета "на зелено", без имена и ги продадохме за 10 минути. Това, което правим е като европейски фестивал.  Миналата година имахме 20000 души за..

публикувано на 04.05.24 в 11:54
Мария Веселинова

Ах тези родители

Мария Веселинова, режисьор на "Ах тези родители" за спектакъла и за отношенията родители-деца: Идеята дойде от сина ми, който много хареса едноименната книжка, писахме на автора, той даде съгласие. Реално ни трябваше добър автор, който да превърне идеята в пиеса. Получи се много добре. Работата не е лесна. Темата е важна за родителите - в спектакъла..

публикувано на 04.05.24 в 10:16
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50