Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Снимка: Ани Петрова

Музеят "Борис Христов" представя изложбата на 20-годишната художничка Катерина Кацарова. Нейните над 20 иконографски творби напомнят на публиката за срещата между небесната духовност и земния, ефимерен свят на реалността. Всяко от представените произведения е проникнато от нейното искрено почитание към конкретен светец или свещена фигура. Изображенията са в ярки цветове и с палитрата, състояща се предимно от символичните нюанси на златно, червено и зелено. Обединени под общото заглавие "Образ и присъствие" творбите във втората самостоятелна изложбата на художничката препращат към връзката между изображението и идеята за въплъщението. Кацарова е родена в Монреал (Канада) през 2003 година, но е израснала и живее в София. Работи основно с акрилни бои, маслен пастел и цветни маркери. Концентрира се върху създаването на картини, изобразяващи религиозни и исторически сюжети. Първата си самостоятелна изложба е поканена да направи, когато е едва 16-годишна, в галерия "Дебют". Катерина е носител на редица награди от български и международни конкурси, сред които награди  от конкурса "Раждането на спасителя", "Апостола на свободата".

 

По думите й експозицията е фокусирана върху излъчването на иконографски образи и най-вече изразявайки нейното преклонение пред образите на светци и библейски фигури. Когато има свободно време винаги се старае да нарисува нова картина или икона. Сюжетите избира не само спрямо православния календар, но и спрямо образец, който много харесва. Моментът, в който е осъзнала, че е вярваща е бил в ранната й възраст:

"Бях доста малка, на около 10 години, имах трудно детство и през този период вярата ми помогна да намеря някакъв сигурен пристан. Оттогава съм вярваща и това се проявява просто по различни начини. Аз тогава още не рисувах, но в последствие започнах постепенно да вкарвам своята вяра и в изкуството, което създавах", каза тя. 

Изкуството и вярата са пренасочили страха и тревожността й в по-смислени посоки, а в по-късен етап от живота й за това е допринесъл и спортът. Кацарова заяви, че вярва в спасението и единственият начин, по който при нея то може да стане е чрез труд в много направления.


"Без да се тренира духът не могат да се постигнат високи резултати в спорта. Аз смятам, че имам още много да работя в тази посока така или иначе. На първите ми състезания съм имала твърде голяма тревожност или притеснение, но постепенно с всяко следващо успявам да се откъсна все повече от тези неща и да се опитам да възприемам събитията, или света какъвто е, за да контролирам това, което зависи от мен", заяви Кацарова.

Във втората част на изложбата си тя засяга всякакви теми и най-различни образи - жираф, индонезийско момче, тигър, българска история, Волтер, Дюрер и др. Какви са капаните на съвременния свят и модерността?

"Капаните за духа са навсякъде, те биха могли да са дехуманизацията чрез прекаленото обсебване от социалните мрежи, за това как човек поставя своята идентичност редом със социалните мрежи. Мисля, че другата част, която би накърнила душевния свят на съвременния човек е това, той да забрави изцяло традиционните ценности в обществото, защото много от тях неслучайно са надживели хиляди поколения. Такива са смирението, почитта към родителите и чувството за вина. Съвестта липсва на съвременния човек. Той не само живее за мига, но и никога не поглежда назад дотолкова много, че всеки помен от съвест му е чужд", каза Кацарова. Тя сподели, че без спорта и изкуството е щяла да бъде един много меланхоличен човек.


"Според мен трябва да се уподобим на Адам и Ева в ада, които Христос слиза да спаси във Велика събота и отново да се докоснем до старите, но непреходни морални устои на християнството. И да си зададем въпроса не само защо сме християни, а дали мислим всеки ден през годината като едни истински вярващи", отбеляза тя.

По думите й опасността да забравим тези устои е постоянно сред нас, защото можем да стигнем до прекомерна гордост, която е един от най-големите грехове, присъщата на човека гордост, вярата само в себе си и собствените си възможности.

"Нея трябва да я има, но да си припомним, че все пак без Господ, както е казал апостол Павел, "без Него не можете да правите нищо". Защото не може да се създава изкуство, не може да се правят постижения в една сфера без Божията благодат", заяви Кацарова.


Тя посъветва хората да се въздържат от приемането на голяма част от информацията, тъй като тя е излишна и ни изпълва с нечисти помисли, изкушения и внушения, защото тя е едно голямо внушение. Повлияна от стоическите произведения на Марк Аврелий, Сенека и Епиктет Кацарова е открила, че в техните съчинения личи стремежът на човек да контролира собствената си личност до такава степен, че външният свят да не й влияе по никакъв начин и да не нарушава нейната цялост. Посланието към младите хора, която тя отправи е, че трябва да се замислят повече върху качеството на своите постъпки в дългосрочен план. "Великден е шансът ни да намерим изгубената си връзка с Бог. Всеки ден ние сме едни начинаещи, които отново преминават през пътя към спасението, което ни чака, стига да полагаме усилия и душевни подвизи", заяви младата художничка.  

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Белите коси не са повод за отстраняване от работа

Активните хора над 60 г. - спасителен резерв за трудовия пазар на ЕС

Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се отбелязва на 24 септември, сочи, че хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаваща се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

За поезията като терапия

Книгата със съвременна поезия “Билет за никъде другаде” на Нели Станева е избрана в дългия списък за наградите “Перото”. “Това е важна награда. Има си традиция. Като цяло обаче аз съм имунизирана срещу тези надпревари, макар че участвам с удоволствие в тях. Те са като тренировка за егото и това, което е след егото на автора”, коментира Нели Станева..

публикувано на 27.09.24 в 17:23

Писателят Боян Тончев: Пиша, за да се свържа със себе си

Сборникът с разкази "Безкраен свършек на света” събира безпристрастно човешки истории, които дават възможност да огледаме самотата си в другия и да вибрираме на една честота, която е отвъд злободневието. “Това, от което ми става приятно,но ме изненадва, е когато ми каже някой, че се е разплакал на мой разказ или по някакъв друг начин е реагирал, защото..

публикувано на 27.09.24 в 16:14
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Сборникът "На живо от София" - с любов и чувство за хумор към проблемите на столицата ни

На 17 септември, издателство "Сиела" обяви излизането на допълненото издание на сборника с разкази "На живо от София" от Александър Шпатов. В обновеното издание (първото е от 2014 г.) са включени нови истории, както и илюстрации към всяка история на художника Дамян Дамянов. “ Най-големият проблем на София е на символно ниво - като започнем от..

публикувано на 27.09.24 в 15:25
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света. “ Подкастът "Нов човек“..

публикувано на 27.09.24 в 15:13
След среща с Харис, днес се очаква Зеленски да разговаря и с Тръмп

Зеленски се среща и с Тръмп

Ден след като бе в Белия дом украинският президент Володимир Зеленски се очаква да се срещне с кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп. Срещата както изглежда е била уговорена в последния момент. За Зеленски от една страна Тръмп не знае как да спре войната, а от друга кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди..

публикувано на 27.09.24 в 15:01