Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Снимка: БГНЕС

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май. Спирометрията е неинвазивно изследване, което дава информация за функционалния капацитет на белите дробове, процесите на вдишване и издишване, количеството въздух, което преминава през белия дроб по време на нормалния дихателен цикъл и разпределението на кислорода в дробовете. Чрез него се определят функционални нарушения в белите дробове при наличие на белодробни болести. Подробности разказа д-р София Ангелова - председател на Националната асоциация за профилактика на белодробни заболявания.

"При нашите деца на 15-16 годишна възраст момичетата са на първо място в Европа по пушене, а момчетата са на второ място след Хърватия. Това са бъдещите родители. В тази посока насочваме вниманието и с нашата организация правим презентации, като последната, която осъществихме беше в Гоце Делчев. Интересът на децата е много голям, също и на родителите, както и на учителите", каза тя.  

Има ли безвредно пушене, предвид новите устройства на пазара?

"Винаги моят отговор е категоричен - безвредно пушене няма. Ако сравним конвенционалната цигара с бездимните цигари например, това са независими изследвания, които са проведени в последно време и те показват, че летливите вещества са абсолютно същите. Да, ще кажат, че концентрацията е малко по-ниска, но концентрацията на никотина в дима от бездимната цигара е 84% от дима в конвенционалната цигара. В точка 8 от Конвенцията за контрол на тютюна изрично е отбелязано, че пределно допустими концентрации няма. Така, че и по-ниската концентрация маже да увреди", заяви д-р Ангелова.


По данни от последно проучване в Бостън влиянието на деветте химикала съдържащи се в електронните цигари VAPE влияят много пагубно върху кръвоносната система. Те променят кръвоносните съдове по същия начин, както ги променят диабета и артериалната хипертония и за съжаление се пушат най-вече от младите хора. В България белодробните болести са на първо място по заболеваемост и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), по-известна като "болестта на пушачите" е вече на трето място в света като причина за смърт.

Д-р Ангелова посъветва хората когато имат по-продължителна кашлица повече от 8 седмици, особено при пушачите и при пасивните пушачи да потърсят помощта на специалист. Това е заболяване, което ако се диагностицира на време, те могат да живеят с него без да имат чести влошавания. Ако не се диагностицира и пушенето продължи, то тогава състоянието много рязко може да бъде влошено. По данни на Европейската здравна комисия между 10 и 15% от населението в България има ХОББ. В същото време данните от НЗОК показват, че 96 хиляди души се лекуват от ХОББ.

"Ние отправяме нашето послание чрез личните лекари, с направление до пулмолог всеки един пушач, пасивен пушач, бивш пушач, а това е по-голямата част от населението да потърсят помощта на нашите прекрасни пулмолози в цялата страна. Нашата цел е ранно да диагностицираме ХОББ и да започнем навременно лечение. Защото това е изключително социално значимо заболяване, което ако не се лекува може да инвалидизира хората. Но и заболяване, което може да бъде под контрол", каза д-р Ангелова и добави, че лечението на всеки, който е диагностициран се поема от НЗОК.  

Какви мерки трябва да се предприемат за ограничаване на тютюнопушенето?

По думите на специалиста проблемът е сериозен и за съжаление забраната за тютюнопушенето не се спазва в доста заведения и служителите на РЗИ срещат много затруднения и агресия, когато упражняват съответния контрол. Д-р Ангелова отбеляза, че тютюнопушенето е избор на всеки един човек и най-вече трябва да се промени начинът на мислене, а не толкова рестрикциите. Освен това процент от акциза трябва да отива за превенция и профилактика.

За прегледите има задължително записване само онлайн чрез сайта на Института за здравно образование  (още от началната страница всички пътища водят към записването). За улеснение на работещите, има и телефон за информация - 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), който е активен след 17 ч. в делнични дни и между 10 и 16 ч. в почивни дни, до края на месец май 2024 г.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27