Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите:

"Община Мирково са 5 села, има разнообразие, спортен комплекс и различни културни мероприятия. Предстои ни традиционния събор на 18 май. Предприятията са Елаците Мед, Дънди Прешъс, Аурубис. Няма минерална вода, но има злато. Общината е много развита благодарение на г-жа Йотина, която е пети мандат кмет.

Младите се заддържат, ресторантите се пълнят рядко, но ходят по Балкана и се събират по домовете. Имаме кукерски клуб 50-60 човека, танцовият - също. Живеят около 1400 човека.Анелия Бургазлиева

Винаги има работа. Все повече популяризираме селата, да се връщат хората да живеят. Всички улици са ни асфалтирани. Привлекателни сме с прекрасната природа. Имаме най-чистия въздух въпреки предприятията. Предлагат се къщи за гости, хотел. Имаме училище с около 100 деца, една детска градина и транспорт за децата от другите села.

В кукерския клуб имаме членове от 2 до 70 години. Празнувахме 10 години от създаването си, вече са казваме "Сурат", участваме по фестивалите и винаги печелим първи места. Всеки си шие сам костюмите, по-старите членове помагат."

Следващ гост ни е Станислав Стойков е учител по народни танци, създател на танцова школа по български народни танци:

"Получих покана от танцов клуб "Мирковско хоро" и предложих да се създаде и детски танцов състав. Стартирахме го от ноември, в две възрастови групи с приблизително 50 души. Децата са всеотдайни. Районът като че ли е закърмен с култура, много бързо поемат. Понякога деца на 2 и половина - 3 години могат да се включват с игри и забави, не толкова в сложни танци.Станислав Стойков

Пеем песни и играем игри, които са играли прабабите и прадядовците. Подготвили сме 25-минутна танцова програма с шопски танц и не само."

Марианна Горгорова е директор на ОУ „Георги Бенковски“ - с. Мирково:

"Училището е започнало да се изгражда в 1890, но в Мирково е имало образователна дейност от 200 години. Училището е надграждано и разширявано, през 30-те на 20 век придобива сегашния си вид. Като завършат основно образование, отиват предимно в Пирдоп и Златица. В последните години около 90% отиват да учат и висше.  Особено тези, които мислят за предприятията в региона се връщат. Учим децата да се конкурират сами себе си. 

Правим благотворителни базари, включват се родители. Подобрихме материалната база благодарение на общината. Имаме кабинет по музика с дарено пиано. Всички ученици изучават разширено музика. Имаме приет ученик в НМУ в София.

С Марианна Горгорова

 Стремим се да формираме знания и умения сред учениците, предлагаме различни клубове, иновативно училище сме с арт-клуб, търсим различни начини да провокираме най-доброто в учениците си. Най-важното е децата да се чувстват добре и да имат високи образователни резултати."

Райна Кенанова е управител на Спортен комплекс Мирково, където е и изнесеното ни студио:  

"Спортният комплекс е бижуто на Община Мирково, открит е по европейски проект, на стойност над 5 милиона лв. Фитнес-залата е оборудвана с най-модерни уреди, има 3 маси за тенис и зала за билярд. Тук са и залите за репетиции на отделните състави - танцовия, куерския, духовия. Най-голямата атракция ни е откритият басейн. Имаме външни игрища - мини-футбол, тенис, волейбол и баскетбол, даваме топките и ползването безплатно. Стадионът е с трибуна за над 1000 души и има изкуствена трева.Райна Кенанова

Трябва да възпитаваме децата на дисциплина, чрез спорта ги учим на ред."

Последни гости са семейство Ивайла Цачева – преподавател по музика и Тодор Цачев – секретар на НЧ „Културен подем 2020“:

"Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с въпросителен поглед към жена ми. Нещата са премислени, най-вече заради децата. Израснал съм сред свобода на село. Като дойдохме тук, отваряме вратата и няма нужда от специални усилия децата да видят природа.

Ние сме авангарда много млади хора да не живеят в София. Децата ни са през две години, двете най-големи учат в НМУ и живеят в общежитие, прибират се за събота и неделя. По-малките са тук, 1 и 3 клас. Сложихме на кантар професионалния и личния живот." (Тодор)

"Униформата на оркестъра е важна, хората малко или много слушат и с очите си. Ще свирим на празника, ще покажем нова програма. Малкото село предлага много красив и спокоен живот." (Тодор)

сем.Цачеви

"Много съм щастлива, че сме тук. Работя с деца, имам вдъхновението да свиря. Музиката дава удовлетворение и учи на търпение, любов и красота. Не е нужно децата да се занимават професионално с музика, но тя много възпитава." (Ивайла) 

"Всички деца от първи клас нагоре свирят на пиано и са музикално грамотни, четат ноти, На София взимаме само хубавите неща - концерти, молове, иначе живеем сред природа. Работим това, което харесваме. За да си щастлив, трябва да поработиш върху него. Това са всекидневни усилия, мисли, компромиси.

В нашия регион с големите възможности нямаме роял. Не искаме на сцената да е право пиано. Културата отива на друго ниво, това ни е професионалната мечта.

Набра се маса от хора, които обединихме усилията си около читалище, което го учредихме - ще се борим за културен подем, което е и името му. Започнахме с детския духов оркестър, ето сега дойде такъв прекрасен хореограф като г-н Стойков. Най-трудно е да се намери човека, пари има. Извън всякакво съмнение, общината помага."

 


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат станция за производство на водород в Кюстендил

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора. Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини"...

публикувано на 05.06.24 в 18:02

"Златна ябълка" за Фондация "Сийдър"

Фондация "Сийдър" бе отличена с награда "Златна ябълка" на Национална мрежа за децата в категория "Детска организация". Фондацията беше избрана сред общо 10 номинирани организации в тази категория. Спечеленото отличие е заслужено признание за екипа на организацията, който се състои от близо 100 професионалисти, работещи в 9-те социални услуги..

публикувано на 05.06.24 в 17:57

В Перник започна 10-и международен детско-юношески театрален фестивал "Жреци на Арлекин"

Със спектакъла "Следобедни игри" на аржентинската писателка Рома Майо в Перник започна 10-ият международен детско-юношески театрален фестивал "Жреци на Арлекин". Постановката е дело на младежки театър "Мускетарите", който е домакин на проявата. Тази година във фестивала участват над 500 младежи от 25 театрални състава. Те ще представят 26..

публикувано на 05.06.24 в 16:35

Пламен Бонев - De la Bona с нова песен "Лъч светлина" за своята публика

Изпълнителят Пламен Бонев представя в ефира на предаването "Добър вечер, София", новата си песен "Лъч светлина", която той направи на български език. "В последните години направих две на английски език и сега беше ред на българска песен", сподели Пламен Бонев – De La Bona. "Тези две английски песни бяха написани и просто си чакаха..

публикувано на 05.06.24 в 16:30

Статистическите данни за децата през 2023 г.

Националният статистически институт (НСИ) представя новата публикация "Децата в България", съдържаща актуални данни за 2023 г. в различни сфери като население, здравеопазване, образование и други. Публикацията има за цел да подпомогне държавните институции и неправителствените организации в подобряването на политиките за децата. В тазгодишната..

публикувано на 05.06.24 в 15:31

Дни на Южна, Източна и Югоизточна Азия: Мит и ритуал

На 6 юни, от 18.00 часа, в Аулата на Ректората на Софийския университет, ще бъде открит Студентския фестивал „Дни на ЮИЮА“. Той се организира от специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“. Организаторите обещават впускане в митологичния свят на тези държави с темата: „Мит и ритуал“. В Радио София гостуваха студентките Диана Петрова, Димана..

публикувано на 05.06.24 в 14:55
Мирослав Иванов е познат от

Мелодичен рок и неравноделни ритми в "Когато те срещнах" на Мирослав Иванов

Мирослав Иванов, китаристът на "Обичайните заподозрени" и не само, гостува в предаването "Радиокафе“, за да представи новата си песен. Музикантът, който участва в още много проекти, сподели: "Тази песен всъщност е много стара, роди се във времето на пандемията – един много, много странен период, в който си стояхме вкъщи и имах доста свободно..

публикувано на 05.06.24 в 14:17