Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

Снимка: Личен архив

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба, носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната.

Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от 15-16-годишна, опитвайки се да открие своя талант и призвание. Пробвала е различни спортове, танци – народни и спортни, пеене, свири на китара. Изненадващо научава от съученичка за провеждащи се в града уроци по рисуване, които посещава.

"Прибрах се вкъщи и започнах да прерисувам модели, различни животни и видях, че ми се получава", споделя тя. След като завършва средното си образование в природоматематическа  гимназия с профил „Биология и химия“, през 2021 г. придобива бакалавърска степен със специалност "Изобразително изкуство и педагогика" в Софийския университет и оттогава не спира да търси своята идентичност в света на изкуството. С днешна дата, освен в изобразителното изкуство като свое призвание, младата Изабел съвместява професията на администратор в ITсферата.

В последно време Изабел се чувства притисната от бързия ритъм на съвременния живот, но открива спокойствие в рисуванетоТо е нейната врата към фантастичен свят, където въображението не среща граници, а тя може свободно да изразява своите идеи и чувства.

Най-голямата награда за младата художничка е, когато творбите ѝ успяват да докоснат душите на другите хора. Това за нея не е просто успех, а истинско удовлетворение от възможността да сподели част от себе си чрез изкуството си.

"Всъщност двете неща много добре се съчетават, понеже в IT сферата всичко е по-подредено, праволинейно, доста често със своите срокове, а в изкуствата всичко е хаос“, споделя тя. Определя себе си като сериозна, но и леко хаотична, но такъв е процесът дори в изкуството, допълва Изабел Иванова.

След завършването на университета се насочва към илюстрацията и живописта, чрез които най-добре изразява своето светоусещане. По думите ѝ, живописта я докосва още в ранните етапи на навлизането и в изобразителното изкуство, а ученето в университета просто шлифова уменията ѝ.

"Педагогиката също не е лесна, въпреки че някак си я подценявах - разказва тя за специалността си "Педагогика на изобразителното изкуство“. - Излизаме като учители и художници, което е супер, защото за мен са като две специалности в една“, пояснява Изабел. Избира да се дипломира с “Мода“.

Възхищава се на Караваджо, а вдъхновение за изложбата си черпи от творчеството на американската художничка Теди Паркър, която рисува натюрморти в стил живопис.

Всички произведения в своята изложба, наречена „Яж!“, младата художничка създава в рамките на 2 месеца.

"Животът ми беше работа и след това отново работа - по картините. Процесът беше колкото труден, толкова и приятен", разказва тя.

  • Връзката между изкуството и храната.

Самата Изабел е ценител на вкусната храна, увлича се по сладкарството,  картините отвеждат публиката към многообразието на храната, но не само това е идеята.

“Всъщност се замислих за малките неща, колко са важни те. Храната е много важна, но поради това, че сме забързани, не се замисляме, че дори не се храним, а просто се „тъпчем“ за десет минути“, отбеляза тя.

Все по-рядко се замисляме за храната и качествата ѝ, но възприемем ли я като изкуство, се отваря ново измерение на удоволствието от нея.

Експозицията съдържа 14 цветни картини, живопис.

Авторката работи с природни форми – плодове, зеленчуци, давайки израз на техния колорит, а визуалното поглъщане на цветовете изразяват вътрешната ѝ емоция и всички чувства, вложени в рисуването на всяка една картина, твърди самата тя.

Дебютната самостоятелна изложба  „Яж!“ на Изабел Иванова ще се открие на 14 май, от 18.00 часа в арт пространство на бул."Черни връх" 51 и продължава до 17 май.
От 24 до 26 май изложбата ще може да се види и в град Видин.

Чуйте повече от разговора на Гергана Пейкова  с Изабел Иванова в звуковия файл и почувствайте вдъхновение да се запознаете с картините ѝ.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти ще продължат да учат в StudyHub – денонощно

Единственото у нас денонощно пространство, в което студенти могат да учат и да споделят идеи - StudyHub, ще продължи да работи. В навечерието на своята пета годишнина, мястото, в което много учащи намираха спокойствие, приятели и възможност да се съсредоточат върху учебния материал, беше изправено пред опасността да затвори врати...

публикувано на 07.06.24 в 16:59
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:10

Седмицата в САЩ: указ за имигрантите, репродуктивни права, опасностите от ИИ

В началото на седмицата американският президент Джо Байдън обяви указ за спиране на достъпа до САЩ на имигранти в случи, в когато имигрантският поток е прекалено голям. До тази негова стъпка се стигна в момент, в който законодателни мерки за контрола на границата са блокирани от републиканци. Toва се случва на фона на наближаващите избори, когато..

публикувано на 07.06.24 в 15:05

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" - от едно изречение до 7-8 страници

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" е новият сборник с разкази от Иван Димитров. Писателят бе гост в предаването "Радиокафе", където разказа за своята книга.  "Мисля, че пандемията е много важен период от нашето съществуване, който бележи 20-те години на този век" - отвърна той, попитан защо е трябвало да издава..

публикувано на 07.06.24 в 14:53

Нео-пънк групата "Каке?" представят своята музика

Група "Каке?" представиха музиката си пред Радио София. Кети Мартинова, Мартиан Табаков, Мартин Пенев, Андрю Андерсон и Стефан Прохоров разказаха подробности. По думите на музикантите "Каке" на старобългарски означава "какво става с твоето нещо". "Всички мислят, че е "кейк", отбеляза Табаков. "Каке?" е нещо повече от музикална група. "Каке?" са..

публикувано на 07.06.24 в 14:45
Яна и Ева Перчемлиева - сестра на Газа

Концерт почете Иван Перчемлиев-Газа - един от пионерите на хип-хоп културата през 90-те

Екипът на предаването "Добър вечер, София" бе част от концерта, който се проведе в памет на Иван Перчемлиев-Газа, един от основателите хип-хоп и градската култура в България  през 90-те години на 20. век. Срещнахме се с български артисти, които продължават да творят и до днес. Атмосферата бе с привкус на носталгия, малко тъга,..

публикувано на 07.06.24 в 14:10

Един поглед на опитния журналист е достатъчен, за да усети зловонието на манипулацията

Българският интернет портал Dir.bg за седми път проведе конкурса за чиста журналистика Web Report 2024. Сред наградените тази година са Мая Димитрова от БНТ, Райко Байчев от Actualno.com и Константин Мравов – БНР. Мая Димитрова получи наградата в категория „Технологии и иновации“, Райко Байчев е новият „Майстор на словото“, Константин..

публикувано на 07.06.24 в 13:56