Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 17 май до 16 юни в Гьоте-институт

3 творби по темите на живота в дебютната изложба на Надежда Георгиева

Надежда Георгиева в ателието си
Снимка: Личен архив

След доста години живот в Германия и кариера на криейтив директор за големи модни марки, Надежда Георгиева решава да се посвещава изцяло на изкуството. Наема си студио в Берлин и започва да търси собствен изразен език.

За няколко години тя задълбочава артистичната си практика, включваща живопис, скулптура и виртуална реалност. Работи с дърво, керамика, текстил, рисува, шие, бродира, изгражда необятни виртуални светове.

На 17 май 18:30 ч. в Гьоте-институт ще бъде открита нейната първа изложба, озаглавена от самата авторка "Невротичният балет на красотата и разрухата".

"Целият ми живот е бил на ръба на изкуството. Вътрешният ми глас винаги ме е водил да правя креативни неща, но сега реших да направя първата крачка – заяви в студиото на БНР-Радио София художничката Надежда Георгиева. – Различните материали и форми ме предизвикват да се захвана с тях. Импулсите от идеи постепенно изпълват пространството. С времето те диктуват как де се формирам като артист. Ставам канал за енергия, не мога да спра. Паралелно с това се ражда и поезията ми.+

Тя напуска България, когато е на 14 г. Отива при баба си, която е оперна певица в Германия. „Заливаха ме с изкуство, с език, с музика“, казва за онези години. Израснала е в операта, сред аромата на сцената, реквизита. Признава, че късно започва да се занимава със собственото си изкуство. Интересува се от дълбочината на нещата, връзките, преживяването. Насочва се към темите на живота – как успяваме, вътрешния ни диалог, развитието, какви сме като духовни същества, с какво занимаваме другите хора, с какво ги интригуваме да се замислят, какво оставяме след нас (климатичните промени)…


В изложбата ще бъдат показани три най-нови, последно създадени творби. Това са пластики, в които цветята заемат централно място: Wild And Beautiful Entity (текстил), Fragrant Bouquet (керамика, дърво) и A Dance With Time (текстил).

Куратор на експозицията е изкуствоведът Весела Ножарова.

По думите ѝ, Надежда Георгиева е можела да подреди първата си изложба и в Германия. Но занапред може спокойно да излага навсякъде.

"Рядко се среща толкова хомогенен артист, интегритет на живот и работа, търсения. При нея виждаме изключителна отдаденост, вдълбаване, сливане на личност и творчество. В света все повече се развенчава стигмата, че когато започваш да се занимаваш с изкуство, това те обрича на неуспех."

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

  • В рамките на Европейската нощ на музеите в София на 18 май, събота, от 20:00 ч. ще се проведе среща-разговор с Надежда Георгиева и кураторката Весела Ножарова
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Гостуваме на Буново, където преди много години са засадени първите роза дамасцена, а първи пред микрофоните ни е Владимир Стоянов - Председател на УС на Сдружение „Българска розова долина“, от чиято розоварна излъчваме: "Тук е изключително красиво и спокойно, всички сме роднини, Петровския род е най-големият. Хората са дружелюбни. Всеки ще те спре и..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20