Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временна организация на движение в София по повод 24 май

Снимка: БТА

Въведена е временна организация в центъра на София за тържественото шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, съобщават от Столичната община.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства до приключване на мероприятието на 24.05.2024 г. на:

- на ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски” с изключение на автомобилите на участващите в събитието и на снимачните екипи, отразяващи мероприятието;

- на паркинга зад Националната библиотека.

От 01.00 часа на 24.05.2024 г. до приключване на мероприятието на:

- паркинга на пл. „Княз Александър І”;

- на ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

Празничното шествие ще се проведе от 10.30 часа на 24.05.2024 г. от площад „Атанас Буров“ по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски” до паметника на  „Св. Св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека.

От 10.30 до 11.00 часа на 24.05.2024 г.  се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства по ул. „Г. С. Раковски“ през кръстовището с бул. „Цар Освободител” само при необходимост и по преценка на ОПП-СДВР.

От 09.00 часа до отпадане на необходимостта на 24.05.2024 г. се забранява  влизането в двете посоки на пътни превозни средства, както следва:

- бул. „Цар Освободител” между пл. „Независимост” и бул. „Васил Левски”;

- ул. „Аксаков” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”;

- ул. „Георги Бенковски” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;

- ул. „Цар Шишман” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;

- ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”;

- ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;

- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- ул. „Княз Александър І” между ул. „Съборна” и пл. „Княз Александър І”;

- ул. „6-ти септември” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;

- ул. „Оборище“ между ул. „Дунав“ и бул. „Васил Левски“.

- бул. „Васил Левски” между бул. „Цар Освободител” и бул. „Янко Сакъзов”.

- ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и пл. „Св. Александър Невски”;

- ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

От 09:00 ч. до приключване на мероприятието на 24.05.2024 г. се променят частично маршрутите на част от градския транспорт:

-  Електробусна линия № 9 (в посока ул. „Ген. Гурко”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” обратен завой пред Национален стадион „Васил Левски”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута

- Скъсяване на маршрута в посока ул. „Ген. Гурко“

- Скъсяване на маршрута в посока автобаза „Искър“

Електробусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусна линия № 280 (в посока СУ „Св. Климент Охридски”): от бул. „Цариградско шосе” наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген Гурко”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител” и по бул. „Цариградско шосе” по маршрута;

- Автобусите ще  спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Тролейбусни линии №№ 1, 2 и 8: от Пета градска болница/ж.к. Бъкстон/ж.к. Гоце Делчев по маршрутите до кръстовище бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген. Гурко” и наляво по бул. „Васил Левски” по маршрутите;

Тролейбусни линии №№ 3, 4 и 11: от УМБАЛ „Св. Анна“/ж.к. „Дружба-1/2“ по маршрутите до кръстовище бул. „Цариградско шосе“ - „бул. Цар Освободител“ – „бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, наляво по „бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“, надясно по бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по маршрутите.

Тролейбусите от линия №№ 2 и 4 преминали към ж.к. Хаджи Димитър преди затварянето на участъка, ще се движат от ж.к. Хаджи Димитър до кръстовището на ул. Васил Петлешков и ул. Панайот Хитов , направо по ул. Васил Петлешков, наляво по ул. Ильо войвода до кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Черковна, наляво по бул. Владимир Вазов и по действащия маршрут за ТБ линия №№ 1 и 3 до ж.к. „Левски Г“ и в обратна посока по маршрута на тролейбуси по линия №№ 1 и 3 до кръстовището на бул.“Владимир Вазов“ и ул. „Острово“, по ул. „Острово“ и по маршрута до крайна станция ж.к. „Хаджи Димитър“.

Тролейбусите от линия №№ 1 и 3, преминали към ж.к. „Левски Г“ преди затваряне на участъка ще се движат по маршрут ж.к. „Левски Г“- ж.к. „Хаджи Димитър“, както следва: от начална спирка ж.к. „Левски Г“ по маршрута си до кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Острово, надясно по ул. Острово, направо по ул. Макгахан, наляво по ул. Никола Войновски до ж.к. „Хаджи Димитър“ /начална и крайна спирка за ТБ линия №№2 и 4/, до  кръстовището на ул. Васил Петлешков и ул. Панайот Хитов, направо по ул. Васил Петлешков, наляво по ул. Ильо войвода до кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Черковна, наляво по бул. Владимир Вазов и по действащите маршрути до ж.к. „Левски Г“.

Частично се изменя маршрута на автобусна линия №Х50 (посока пл. „Св. Александър Невски“) както следва: от бул. „Цариградско шосе“ наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“, надясно по бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по маршрута. Автобусите ще спират на съществуващите спирки на Обществения транспорт в променения участък.

Частично се променя  маршрута на автобусна линия № Х43 (посока пл. „Св. Александър Невски“) както следва: от кръговото кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Васил Левски“, наляво през пл. „Сточна гара“ /обратен завой/, направо по бул. „Сливница“ и от съществуващата спирка с код: 1311 пл. „Сточна гара“ по маршрута.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър в НДК на 11 юли от 20 ч. - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30