Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици смятат, че най-несправедливи са обществените правила, сочи проучване

Снимка: БНР

Какво българските ученици днес смятат да най-несправедливо в света около тях?
Отговорът търси изследване по проекта "Кръгъл квадрат", проведено с подкрепата на USAID и DEXIS.

Проучва се обществената позиция, усещанията за справедливост и отношението към институциите, мнения споделени от по-големите български ученици.
Дали училището наистина успява да подготви младите хора за живота след като завършат и дали култивира уменията им да приложат теоретичните си знания на практика, защото именно това се има предвид под понятието "функционална грамотност"?

Резултати от проучването "Аз, другите и институциите" са публикувани наскоро от Сдружение за споделено учене "Ела". 

Събеседник по темата в Радио София бе Ива Бонева от екипа на сдружението. Тя посочи причините, които са мотивирали екипа да направи проучването:

"Това проучване е в рамките на проекта "Кръгъл квадрат", самите деца подсказаха заглавието. Ние работим повече от 20 години с деца от уязвими групи и забелязахме, че по-големите от тях, на които предстои скоро да завършат училище и да навлязат в живота, стават все по-цинични. Не вярват, че човек може със собствени сили да успее, а по скоро смятат, че трябва да познаваш някого, да имаш връзки, за да успееш."

Изследването е започнало с разказване на 4 истории от успели българи, които споделили как са стигнали до успеха, колко трудно им е било, как са го направили сами и как не са нарушили закона нито веднъж.
Откровените истории силно впечатляват децата и те с вълнение задават своите въпроси.

"Задаваха въпроси, вдъхновяваха се, не вярваха, че е възможно да успееш в България, без да участваш в схеми", сподели Бонева.

Проучването „Аз, другите и институциите“ е национално, не е представително. В него са включени деца от по-големите градове и София

Деца от по-малките градове и села споделят, че за тях институциите, гражданското образование, закона са някакви „отвлечени“ понятия. 

Бонева посочи, че голяма част от децата, с които работят, напускат училище още в 10. клас, за да започнат работа, или просто, защото за тях няма голям смисъл да остават в 11. и 12. клас. Поради това, че функционално не са много грамотни, те напускат училище, защото според тях то не допринася с нищо за бъдещия им живот.

"Те намират, че най-справедливи са правилата вкъщи, по-малко в училище, най-несправедливи според тях са обществените правила. Ако участват в създаването и спазването на правилата, това се случва вкъщи. В училище и в общността са написали, че не участват, защото не виждат смисъл. Смятат, че нещата не могат да бъдат променени от тях. Не познават добре закона, знаят общи неща, но това, което ги възмущава и биха искали най-много да променят е спазването. Искат законът да е задължителен за всички. Проблемът с домашното насилие много ги вълнува и смятат, че държавата не прави достатъчно. Те самите са жертва или свидетели на домашно насилие. То излиза като пример за това, какво биха променили в закона, ако можеха", разкри още Ива Бонева.

Изследването ще се анализира подробно в специална среща през юни. Ще бъде организирана кръгла маса, на която са поканени учители, студенти, университетски преподаватели, които специализират Гражданско образование. 

Чуйте още подробности в разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Захов (вляво) и помагачите на курбана

Традиции има за всеки ден

Гостуваме на празника на софийския квартал Ботунец. В началото с нас е  Анета Кокоева - главен експерт в кметство Ботунец: "Отбелязохме 100 години на читалището, но нямаме сграда. Имало е културен дом за Кремиковци, пионерски дом. В читалището е имало духова група и певческа група, но за съжаление бабите си отиват една по една. Успяхме да..

публикувано на 23.06.24 в 10:31

Пианистката Даниела Минева - за съвременната музика с любов

В рецитала си тази вечер тя свири и цикъл етюди от Александра Фол Тази вечер в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ предстои изключително интересен клавирен рецитал на пианистката Даниела Минева, представящ автори като Оливие Месиен, Джонатан Харви, София Губайдулина и българската композиторка (и пианистка, и органистка)..

публикувано на 22.06.24 в 16:40
Лука Касъров

Историята оживява - Енциклопедистът Лука Касъров

Днес отиваме в Копривщица - възрожденското градче, дало и даващо на България светли умове и смели сърца.  Поводът е 170 години от рождението на автора на първата българска съвременна енциклопедия. Той се казва Лука Касъров. Разказите за неговите живот и дело са на екскурзоводите в Дирекция “Музеи” - град Копривщица. Ще чуете представяне на..

публикувано на 22.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Кварталът на артистите

Никол Вълчева е PR експерт в областта на театъра и съавтор на книгата “Бохемска София - истории от жълтите павета”: "."Кварталът на артистите е бил свидетел на живота на много артисти, но и писатели. Спираме се пред домовете на някои от актьорите от първата трупа на Народния театър. Голяма част от домовете са на артисти, които получават от държавата..

публикувано на 22.06.24 в 15:00
Елена Доксова-Рикарди

Адресите на любовта - Елена Доскова-Рикарди

Сопраното е първата българка, пяла с договор в Ла Скала Гласът на Елена Доксова-Рикарди “блести като острие на нож или гали като зефир”, според думите на критиците. Заради цветистата фраза, ясната дикция и огнения темперамент, прочутият диригент Артуро Тосканини настоява тя да бъде назначена в миланската Ла Скала. Годината е 1928. с договора,..

публикувано на 22.06.24 в 14:00

Съвсем различно преживяване

Лора Декова е създател на фестивала "На брега":  "Доста от прожекциите ни са на филми с екологическа насоченост. Но не са документални филми, които се гледат по телевизора. Прожекциите ни на Конна база Войнеговци почнаха от миналата година. Винаги е пълно, магическо е някакси.  Филмите създават много добро настроение, подбрани са за добър завършек на..

публикувано на 22.06.24 в 11:18
 Дима Настева, Иван Карастоянов, Диан Ставрев (вдясно)

Да бъдеш ясен и за незрящите

Дима Настева и Иван Карастоянов от Комиксилница (комикси за незрящи) говорят за адаптираните филми за незрящи. Третият гост е актьорът в тях Диан Ставрев: "След комиксите решихме да адаптираме и филми (Дима). Днес е премиерната прожекция. От 2017 досега са адаптирани 16 филма по европейска програма. Времеемко е, но не е трудно. Времето на филма,..

публикувано на 22.06.24 в 11:03