Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяла събота популярна наука в пролетния форум на Ratio

Снимки: Ratio

Ежегодният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се проведе в София Тех парк на 8 юни, събота. В целодневната програма (от 10 до 17 ч.) международни лектори ще търсят обитаеми светове и далечни хабитати, ще разговарят за киберсигурност през погледа на въображаемите герои от приказките.

Организаторите са подготвили дискусионен панел от български учени и две изложби, вдъхновени от науката.

Международните лектори ще водят презентациите си на английски език, уточни пред БНР-Радио София Петко Желязов от Ratio:

"Знаем много за възникването на живота на базата на експерименти. Имаме и хипотези, но не можем да ги потвърдим емпирично.
Няма научна дисциплина, в която да няма заложена информация или красота, които могат да ни вдъхновят, да променят битието ни така, че ние да почувстваме изумление. Специално за Форума винаги търсим за лектори не само компетентни хора в своята област, но и да могат да артикулират ясно и по интересен начин материята и темите, които  искат да ни представят."

Стивън Мойзиш – преподавател в университета в Колорадо, изследовател към института за астрономия и естествени науки HUN-REN в Будапеща, ще ни помогне да разберем откъде идваме ние и какво е "абиогенеза".

Водещият архитект и съосновател на SAGA Space Architects – Себастиян Аристотелис,  прекарал 100 дни в близост до Северния полюс и 48 часа в пълна изолация под вода, ще разкаже за процеса по създаване, изграждане и тестване на космически хабитат.

За киберсигурността от приказките ще говори Лука Вигано, ръководител на Групата по киберсигурност в King’s College London.


От 14 ч. ще има и дискусионен панел с участието на Милена Георгиева - професор по молекулярна биология към Лаборатория по молекулярна генетика, епигенетика и дълголетие към Институт по молекулярна биология при БАН, и Николай Стоянов - разследващ и финансов журналист във в. „Капитал“, автор е на аудиокнигата “OneCoin: Жената, която измами света” за най-голямата криптовалутна измама от 2015 г. насам. Двамата експерти ще обсъдят как бихме постъпили в днешно време на мястото на Ной; какви са възможните подходи при определянето на най-важните видове за оцеляването на живота на Земята; какво би било бъдещето на човечеството в случай на масово измиране на отделни видове.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко се угажда на..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи намясто за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.

публикувано на 01.07.24 в 09:12

Юли идва с горещини, в София днес около 33°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд с..

публикувано на 01.07.24 в 07:35
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23