Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат станция за производство на водород в Кюстендил

Снимка: Ройтерс

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора.

Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини".

Водородните долини са локални екосистеми, които свързват производството, транспорта и потреблението на водород от крайни потребители. По този начин във водородните долини се споделя обща инфраструктура, чрез която се произвежда и доставя водород за ползване от различни бизнеси и организации, които работят в разнообразни сектори на икономиката като електромобилността, енергетиката или промишлеността.

По самия проект ще се инвестират 32 млн. лв. за изграждането на първата водородна долина в България.

За Кюстендил кметът инж. Огнян Атанасов конкретизира:

"Всичко това може да се случи, само и единствено ако има за община Кюстендил икономическа логика. Какво ще рече това - превозът на километър да излиза по-изгодно, отколкото в момента с транспортните средства, които имаме налични. Количеството, за което говорим за община Кюстендил, ако влезем да участваме в проекта, е 400 кг водород на денонощие. За целта ще се направят сондаж за вода, за да се ползва промишлена вода, като прогнозните количества са около 10 до 16 кубика на денонощие". 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Доксова-Рикарди

Адресите на любовта - Елена Доскова-Рикарди

Сопраното е първата българка, пяла с договор в Ла Скала Гласът на Елена Доксова-Рикарди “блести като острие на нож или гали като зефир”, според думите на критиците. Заради цветистата фраза, ясната дикция и огнения темперамент, прочутият диригент Артуро Тосканини настоява тя да бъде назначена в миланската Ла Скала. Годината е 1928. с договора,..

публикувано на 22.06.24 в 14:00

Съвсем различно преживяване

Лора Декова е създател на фестивала "На брега":  "Доста от прожекциите ни са на филми с екологическа насоченост. Но не са документални филми, които се гледат по телевизора. Прожекциите ни на Конна база Войнеговци почнаха от миналата година. Винаги е пълно, магическо е някакси.  Филмите създават много добро настроение, подбрани са за добър завършек на..

публикувано на 22.06.24 в 11:18
 Дима Настева, Иван Карастоянов, Диан Ставрев (вдясно)

Да бъдеш ясен и за незрящите

Дима Настева и Иван Карастоянов от Комиксилница (комикси за незрящи) говорят за адаптираните филми за незрящи. Третият гост е актьорът в тях Диан Ставрев: "След комиксите решихме да адаптираме и филми (Дима). Днес е премиерната прожекция. От 2017 досега са адаптирани 16 филма по европейска програма. Времеемко е, но не е трудно. Времето на филма,..

публикувано на 22.06.24 в 11:03
Атанас Мавродиев

Духовността винаги побеждава

Атанас Мавродиев за предстоящия концерт на 11 юли в Арена София: "Учителю, благодарим ти" не е само концерт, а книга, посветена на Учителя Дънов и триединството Орфей и Боян Мага, основател на богомилите. Книгата е под печат, тя ще е подарък за всеки, закупил билет, заедно с диск с песните на Дънов. Никой досега не ги е разглеждал в триединство. Във..

публикувано на 22.06.24 в 09:54
Ружа Райчева

"Форум", 21.06.24: Кой не е за парламента

В края на седмицата, в която започна работата на 50-ото Народно събрание, коментатор във „Форум“ е Ружа Райчева. Тя е политически репортер в OFFNews и може да разкаже интересни детайли от начина, по който на журналистите (не) им се позволява да отразяват дейността на народните представители и политически лидери. Освен това Ружа Райчева..

публикувано на 21.06.24 в 18:20

Водородният електромобил - въпрос на време, а не дали

В рамките на инициативата "Водородни дни" през тази седмица (18-20 юни) столичани имаха възможност да разгледат и да направят демонстрационна обиколка с водороден автобус. Както се очакваше, интересът беше огромен – както от граждани, така и от фирми, отбеляза пред БНР-Радио София доц. д-р Благой Бурдин от Института по електрохимия и..

публикувано на 21.06.24 в 17:28
Младите ентусиасти за промяната в града - Адрияна Михайлова и Кремена Георгиева

Покана за артисти и културни мениджъри

Устойчивото развитие на градската среда е акцентът в разговора с Адрияна Михайлова – един от най-активните ентусиасти за промяната в града. В разговора стана дума за различните проекти и инициативи, проведени с цел промяна на културния облик на града, за новите арт пространства и преосмислянето и оживяването на стари такива, както и проектът..

публикувано на 21.06.24 в 17:10