Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивален филм представя старинните детски игри

Снимка: eurochicago.com

В гр. Сливница от 31.05 до 3.06.2024 година се проведоха детски игри в рамките на на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Те бяха представени във филм от конкурсната програма на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние".

Лентата е била реализирана с подкрепата на Община Сливница, Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Регионалното управление на образованието към МОН. Преки организатори са Сдружение "Арлекин" и кметът на гр. Сливница г-н Васко Стоилков. Със съдействието на Изпълнителната агенция на българите в чужбина в конкурса на фестивала са участвали много млади хора с афинитет към скино изкуството. Привлечени са били и различни кино дейци от редица държави. Призовите места са дадени основно на българчетата от чужбина. Подробности разказа Ралица Попова, преподавател в ОУ "Иван Вазов" с. Алдомировци, общ. Сливница.

"Игрите са такива, които са играни от нашите баби и пра-баби. Това е времето, в което основен поминък на хората е бил земеделието и животновъдството. Заниманието на децата е било да се грижат за животните. И тъй като са обикаляли по поляните, докато са отглеждали животните, децата са си играли игри, които са били предимно за момчета. Момичетата са носели парцалени кукли", каза Попова.

По думите й някои от игрите са "чилик" и "парцалена топка". Парцалената топка е нещо от рода на съвременния "голф", каза тя. "Пиян морков", Прескочи кобила" също са били сред представените игри.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвърто издание на форума Green Transition

Водещи експерти, политици и бизнес лидер ще обсъдят най-актуалните теми, свързани с прехода към устойчиво бъдеще по време на 4-тото издание на Green Transition, което ще се състои от от 26 до 28 юни 2024 г. в София Ивент Център. Веднага след изборите за Европейски парламент, за форума в София пристигнат трима еврокомисари, петима генерални и..

публикувано на 20.06.24 в 17:21

"Белене – смели истории от първо лице" ще обиколи и български градове

След 3-дневно гостуване в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон, българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" ще гостува в български градове, но все още се обмисля по какъв маршрут. Експозицията използва съвременни технологии и изкуствен интелект и е базирана на проекта "Истории от Белене" на фондация..

публикувано на 20.06.24 в 16:04

Започна активният период на летния туризъм

Днес в 23:50 ч. българско време официално ще настъпи астрономическото лято. Какъв летен сезон очакваме, какви дестинации избират българите за лятна почивка, кои чуждестранни туристи посрещаме у нас и има ли ръст в цените през този сезон? По темата за това какви са проблемите с кадрите през летния сезон и ще намерят ли решение говори Константин..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

България ще бъде представена на "World Paella Day Cup 2024"

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля "World Paella Day Cup 2024" . Научихме от сънародника, който ще ни представял в събитието – Николай Тодоров-Ник, който сподели, че кампанията върви изключително добре, а нейният първи решаваш етап ще приключи на 25 юни. "Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването..

публикувано на 20.06.24 в 14:55

Доброволци с достъп до космическия телескоп TESS помагат на астрономията

Българският астроном към NASA и института SETI д-р Веселин Костов е в София и тази вечер ще изнесе лекция, в която ще представи възможностите на космическия телескоп TESS. Ще обясни как може хора, обичащи науката, да използват данните от апарата и да помагат в анализирането им, да допринесат за откриването и изследването на нови екзопланети...

публикувано на 20.06.24 в 14:20

Кюстендил ще бъде домакин на фестивала “Хисарлъка Expеrience 2024“

От 12 до 14 юли, за пореден път Кюстендил ще бъде домакин на фестивала “Хисарлъка Expеrience“. Посетителите могат да се насладят на концерти, изложби, базар за творци със занаятчийски изделия и кулинарни щандове. Пред Радио София събитието представиха Митко и Yana. „Общината реши да инвестира в това начинание, ние също и време, и..

публикувано на 20.06.24 в 13:39
В София има и кътчета като парк

Какво е лятото в София?

Горещините днес напомнят за настъпването на астрономическото лято. Столичани обаче не са единодушни в оценката си за лятото на София. За някои то е непоносимо горещо, за други – прохладно (зависи с кой друг град сравняваш), за трети – шумно и мръсно. Има и нечерногледи – признават, че в столицата има какво да правиш, къде да отидеш,..

публикувано на 20.06.24 в 13:15