Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за защита на лицата, подаващи сигнали вече дава резултат

Според 54% от българите принципите за почтеност в тяхната месторабота са се подобрили през последните 2 години

Снимка: Pixabay

Приемането и спазването на фирмените правила и ценности от служителите се повишава. Тенденцията е валидна в глобален план и е отчетена в последния доклад за спазването на вътрешните правила, почтеността, отговорността и приемането на фирмените ценности, изготвен от EY на глобално ниво (Global Integrity Report 2024).В България лоялността и корпоративният интегритет се подобряват в повече от половината компании.

  • Проучването е глобално и събира мненията на 5464 служители и членове на бордове от 53 страни, сред които и 20 европейски.

"Българските резултати се доближават до глобалните, в някои браншове дори ги надвишават" – коментира пред БНР-Радио София Снежана Шиякова от отдел "Разследване на финансови злоупотреби и услуги, свързани със спорове" (Forensics & Integrity Services) в EY Bulgaria, която гостува заедно с колегата си Али Пирзада.

Али Пирзада и Снежана Шиякова

Данните за България показват, че според 54% (при средно 49%) от анкетираните принципите за почтеност в техните организации са се подобрили през последните две години. В това отношение в Европа страната ни е на второ място след Словения.

Според 86% от анкетираните служителите в техните организации вършат работата си почтено и мениджмънтът спазва съответните законови изисквания, етични кодекси и приложимите за индустрията регулации.

Работодателите бяха подложени на редица предизвикателства в последните години, отбеляза още Шиякова. Сред тях бяха коронавирусната пандемия, военните конфликти, глобалните икономически процеси и трудности.

Малко повече от година след влизането в сила на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали, промени вече се констатират.

Според 68% от анкетираните в България служителите в техните организации могат да подават сигнали за нередности без притеснение за негативни последици върху тях. А 32% от участниците в изследването споделят, че са докладвали за нередности през последните две години.

Законът наложи канали за сигнали, оказа положителен ефект за служителите. Работодателите бяха задължени дори да обучат служителите си как могат да подават сигнали, допълни Шиякова.

Все пак процесите зависят от съществуващите комуникационни бариери, корпоративната култура, наличието или липсата на отговорни действия /реакция след сигналите.

"В България съм от 20 години и мога да ви уверя, че в момента атмосферата е коренно различна отпреди", допълни Али Пирзада.

  • По-подробно данните от проучването на EY Bulgaria ще бъдат представени на 25 юни.

С нея разговаря Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвърто издание на форума Green Transition

Водещи експерти, политици и бизнес лидер ще обсъдят най-актуалните теми, свързани с прехода към устойчиво бъдеще по време на 4-тото издание на Green Transition, което ще се състои от от 26 до 28 юни 2024 г. в София Ивент Център. Веднага след изборите за Европейски парламент, за форума в София пристигнат трима еврокомисари, петима генерални и..

публикувано на 20.06.24 в 17:21

"Белене – смели истории от първо лице" ще обиколи и български градове

След 3-дневно гостуване в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон, българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" ще гостува в български градове, но все още се обмисля по какъв маршрут. Експозицията използва съвременни технологии и изкуствен интелект и е базирана на проекта "Истории от Белене" на фондация..

публикувано на 20.06.24 в 16:04

Започна активният период на летния туризъм

Днес в 23:50 ч. българско време официално ще настъпи астрономическото лято. Какъв летен сезон очакваме, какви дестинации избират българите за лятна почивка, кои чуждестранни туристи посрещаме у нас и има ли ръст в цените през този сезон? По темата за това какви са проблемите с кадрите през летния сезон и ще намерят ли решение говори Константин..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

България ще бъде представена на "World Paella Day Cup 2024"

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля "World Paella Day Cup 2024" . Научихме от сънародника, който ще ни представял в събитието – Николай Тодоров-Ник, който сподели, че кампанията върви изключително добре, а нейният първи решаваш етап ще приключи на 25 юни. "Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването..

публикувано на 20.06.24 в 14:55

Доброволци с достъп до космическия телескоп TESS помагат на астрономията

Българският астроном към NASA и института SETI д-р Веселин Костов е в София и тази вечер ще изнесе лекция, в която ще представи възможностите на космическия телескоп TESS. Ще обясни как може хора, обичащи науката, да използват данните от апарата и да помагат в анализирането им, да допринесат за откриването и изследването на нови екзопланети...

публикувано на 20.06.24 в 14:20

Кюстендил ще бъде домакин на фестивала “Хисарлъка Expеrience 2024“

От 12 до 14 юли, за пореден път Кюстендил ще бъде домакин на фестивала “Хисарлъка Expеrience“. Посетителите могат да се насладят на концерти, изложби, базар за творци със занаятчийски изделия и кулинарни щандове. Пред Радио София събитието представиха Митко и Yana. „Общината реши да инвестира в това начинание, ние също и време, и..

публикувано на 20.06.24 в 13:39
В София има и кътчета като парк

Какво е лятото в София?

Горещините днес напомнят за настъпването на астрономическото лято. Столичани обаче не са единодушни в оценката си за лятото на София. За някои то е непоносимо горещо, за други – прохладно (зависи с кой друг град сравняваш), за трети – шумно и мръсно. Има и нечерногледи – признават, че в столицата има какво да правиш, къде да отидеш,..

публикувано на 20.06.24 в 13:15