Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Бяла Слатина
Снимка: Ива Антонова

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха:

  • Метеорологичните аномалии.
  • Доброволчеството при бедствия и аварии.
  • Военна  подготовка на младите хора в България.
  • Заплашен ли е мирът в Европа?
  • Високите технологии и изкуствения интелект.

Коментаторите:

Данита Заричинова

Данита Заричинова е еколог по образование и природозащитник по душа. От 10 години работи в сдружение "За Земята" - едно от най-старите български екологични организации. Тя е и активист за граждански права, а през 2022 г. беше от организаторите на шествията в подкрепа на Украйна. Учредител е на Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм. В свободното си време е или в планината или на някое музикално събитие. От ученичка е доброволец, където има нужда - от природозащитни акции, до работа с младежи в бежански лагери.

Стоил Цицелков

Стоил Цицелков е председател на Обединението за честни избори (ОЧИ), един от учредителите на Обществения съвет към ЦИК и доскоро негов председател, политически анализатор и културен антрополог с фокус върху приобщаващото развитие чрез разширяване на гражданските, политическите и културните права. Учил е в Австралия, Дания и Швеция. Има богат опит като наблюдател и анализатор на избори в различни международни организации. Два поредни мандата е избран за член на борда на Европейската асоциация за защита на правата на човека и е вицепрезидент на нейния български филиал.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България генерира 100 000 тона текстилен отпадък годишно

Всички държави-членки на Европейския съюз трябва да въведат задължително разделно събиране на текстилен отпадък от 1 януари 2025 г. За всеки текстилен продукт, който се предлага на пазара, предстои да бъде въведена и еко такса. През последните години се наблюдава увеличаване на потреблението на текстилни артикули и производство на не толкова..

публикувано на 27.06.24 в 15:52
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Искане на оставки и напрежение на днешното заседание на Столичния общински съвет

Искане на оставки, напрежение по теми, които са във фокуса на общественото внимание вече няколко седмици и дори месеци - така премина днешното заседание на Столичния общински съвет. Благовест Георгиев, бившият общински съветник от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София"), сега независим, излезе с официална..

публикувано на 27.06.24 в 14:56

"Таекуондо Турбо Тийм" се готвят за световното

Преди няколко дни състезатели от клуб "Таекуондо Турбо Тийм" завоюваха бронзов медал и оставиха отлични впечатления на Европейското клубно първенство по таекуондо при юношите. Подробности в предаването "Радиокафе" разказаха треньорът Йордан Господинов и състезателите: Мартин Симеонов - бронзов медалист до 59 кг., Красимир Лилов, завършил на 5-о..

публикувано на 27.06.24 в 14:39
Борис Бонев

Група в СОС иска нови шефове на 6 общински дружества

Общински съветници предложиха конкурси за избор на нови управителни органи на общинските дружества "Топлофикация София ЕАД", Центъра за градска мобилност, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест" . Съветникът Бойко Димитров от групата ПП-ДБ-Спаси София обясни, че в изготвените доклади е разписана..

публикувано на 27.06.24 в 13:16

Екологията представена чрез театъра

Театралните ателиета, посветени на премиерния това лято спектакъл "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?" ще дадат възможност на участниците да навлязат в творческия процес на изграждане на театралната игра "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?", интегрираща в себе си две утвърдени европейски практики. Авторите на спектакъла са Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански. Те ще поканят..

публикувано на 27.06.24 в 12:43

Клуб "Доброносци" - създаден от младежи за младежи

Фондация "За Нашите Деца" дава старт на клуб за младежки активизъм и доброволчество. Клуб "Доброносци" е нов път за развитие на организацията, който води до разширение на дейността и включване на съвсем нови групи от обществото. В него ще участват младежи на възраст от 13 до 19 години от цялата страна, които чрез различни дейности ще подкрепят..

публикувано на 27.06.24 в 12:35