Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Снимка: БГНЕС

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред важните неща, на които ЕПЦ обръща внимание. Подробности разказа Соня Спасова, директор на ЕПЦ България.

По думите й все повече хора знаят, че имат права и се опитват да ги защитят, като доказателство за това е, че всяка година жалбите в ЕПЦ се увеличават. Една част от причините за това са свързани със забавяне на самолетните полети, като за тях не винаги причината е в търговците, а може да е породена от природни явления. При такива случаи авиокомпанията не изплаща обезщетения, но има задължение да се погрижи за пътниците под формата на храна, напитки, ако се наложи и хотел, както и две безплатни телефонни обаждания. Задължение на пътниците е, ако авиокомпанията не осигури тези задължения, те самите могат да си ги осигурят, но трябва да пазят касовите бележки, за да може след това да претендират за разходите, както и да бъдат в разумни цени.


"Тук е моментът да призова пътниците да бъдат активни, защото и правото на грижа, и съответно по-късно ако имат право на компенсация, или обезщетение за закъснелия полет, то няма да им бъде преведено автоматично. Те трябва да си го поискат", каза Спасова.

Тя уточни, че безплатните обаждания са най-вече до колцентровете на съответната компания, тъй като там тарифите са по-скъпи. Обикновено оплакванията са от рода на липса на добър изглед от стаята, или  липса на допълнителни екстри. Относно изгубените багажи тя каза:

"Това е много неприятно и много е важно също да се знае какво се случва, ако слизайки на летището, където започва нашата почивка се окаже, че багажът не е с нас. Още веднага на летището трябва да се отиде на гише, което е свързано със загубен багаж, обикновено така са обозначени гишетата и да се попълни протокол. В него се описва как изглежда куфарът ни, кога е купен, някакви отличителни белези ако има, контакти с нас и най-често практиката показва, че в рамките на деня нашият куфар бива намерен и съответно ни го доставят в хотела, където сме отседнали. Ако това не се случи, трябва да попълним и формуляр-оплакване на сайта на авиокомпанията и то възможно най-бързо, не по-късно от 7 дни от датата на кацане, за да известим авиокомпанията и тя да знае, че търсим този куфар. В рамките на дните, през които отиваме на почивка и все още не са ни намерили багажа, имаме право на т. нар. "стоки от първа необходимост", които можем да си ги купим. Например бельо, четка за зъби, паста за зъби, като и тук отново, колкото и да е неприятно, призовавам да се пазят касови бележки и всякакви други доказателства за това какво точно сме си купили и колко струва", посъветва Спасова.


Тя посочи, че ако след 21 дни багажът все още не е намерен, то тогава авиокомпанията приема, че той е загубен и ние трябва да си поискаме компенсацията за него. Това означава, че отново трябва да попълним формуляр. Според Монтреалската конвенция, която е регулаторен орган, обезщетението може да възлиза до 1600 евро. Около една трета от жалбите постъпили в ЕПЦ са свързани с жалби свързани с проблеми с въздушния транспорт, а всички съвети са безплатни.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36

За поезията като терапия

Книгата със съвременна поезия “Билет за никъде другаде” на Нели Станева е избрана в дългия списък за наградите “Перото”. “Това е важна награда. Има си традиция. Като цяло обаче аз съм имунизирана срещу тези надпревари, макар че участвам с удоволствие в тях. Те са като тренировка за егото и това, което е след егото на автора”, коментира Нели Станева..

публикувано на 27.09.24 в 17:50
Белите коси не са повод за отстраняване от работа

Активните хора над 60 г. - спасителен резерв за трудовия пазар на ЕС

Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се отбелязва на 24 септември, сочи, че хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаваща се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

Писателят Боян Тончев: Пиша, за да се свържа със себе си

Сборникът с разкази "Безкраен свършек на света” събира безпристрастно човешки истории, които дават възможност да огледаме самотата си в другия и да вибрираме на една честота, която е отвъд злободневието. “Това, от което ми става приятно,но ме изненадва, е когато ми каже някой, че се е разплакал на мой разказ или по някакъв друг начин е реагирал, защото..

публикувано на 27.09.24 в 16:14
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Сборникът "На живо от София" - с любов и чувство за хумор към проблемите на столицата ни

На 17 септември, издателство "Сиела" обяви излизането на допълненото издание на сборника с разкази "На живо от София" от Александър Шпатов. В обновеното издание (първото е от 2014 г.) са включени нови истории, както и илюстрации към всяка история на художника Дамян Дамянов. “ Най-големият проблем на София е на символно ниво - като започнем от..

публикувано на 27.09.24 в 15:25
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света. “ Подкастът "Нов човек“..

публикувано на 27.09.24 в 15:13