Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърто издание на форума Green Transition

Снимка: greentransition.bg

Водещи експерти, политици и бизнес лидер ще обсъдят най-актуалните теми, свързани с прехода към устойчиво бъдеще по време на 4-тото издание на Green Transition, което ще се състои от от 26 до 28 юни 2024 г. в София Ивент Център. Веднага след изборите за Европейски парламент, за форума в София пристигнат трима еврокомисари, петима генерални и заместник-генерални директори на Генерални дирекции в ЕК, новоизбрани членове на Европейския парламент, министри от страните от Централна и Източна Европа, както и представители на международни и мултинационални компании, информират организаторите от Дир.бг.

Изпълнителният вицепрезидент на ЕК и комисар за Европейския зелен пакт Марош Шефчович, комисарят по работни места и социални права Никола Шмит и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илияна Иванова ще бъдат част от конференцията. В четвъртото издание на Green Transition ще се включи и Джон Кери – специален пратеник за климата на президента на САЩ и бивш държавен секретар. Темите на Green Transition Forum 4.0 са: Зелено финансиране, Транспорт и кръгова икономика, Земеделие, Храни и Продоволствена сигурност, Климат, ESG, Декарбонизация, Енергиен преход и устойчив енергиен микс, Възобновяеми източници, Умни градове, COP 29, Справедлив преход и работни места, Иновации и образование, Дигитализация, киберсигурност, AI. БНР е медиен партньор на събитието.

Славчо Нейков е с повече от 29 години непрекъснат стаж в енергийния сектор, включително и като главен секретар на Министерство на енергетиката, Член на КЕВР, експерт в Секретариата на Енергийната Харта в Брюксел, Директор на Секретариата на Енергийната Общност във Виена и др. Ръководител на преговорния екип по глава 14 - "Енергетика" в рамките на преговорите за присъединяване на България към ЕС.

Освен работата му като служител в държавни и международни институции, той е бил в ръководството на няколко енергийни компании. Извън енергийния сектор е работил като прокурор и юрисконсулт. Нейков е завършил Юридическия факултет на Софийския университет; има също така и двегодишна специализация по международни икономически отношения, както и магистърска степен по европейска интеграция от Университета "Лимерик" в Ирландия. От декември 2014 г. е председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Член е на Борда на директорите на "Евроелектрик" и на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт и е модератор на един от ключовите ни енергийни панели: "Енергийна трансформация - поглед в бъдещето". Той разказа подробности пред Радио София.

Поле слънчоглед в Добруджа

"Ако трябва да обобщим с няколко думи, състоянието на енергийния сектор въобще не е лошо, бих казал, че е добро. Ние нямаме никакви проблеми от гледна точка на сигурността на снабдяването, нямаме никакви оперативни проблеми свързани с доставката на електроенергия за бита и за бизнеса. Радваме се на един добре работещ регулатор, което е особено важно за тези смутни и доста интензивни политически времена. А те са интензивни не само в България, а и на европейско ниво", каза Нейков.  

По думите му структурирането на новия европейски парламент, където има промени и това ще се отрази както на европейските, така и на националните енергийни политики в страните-членки. Той подчерта, че зеленият преход в България върви много интензивно. Към момента около 46% от произвежданата електроенергия е на база на фотоволтаици. Около 36% е на база слънце и само 6% е на база на въглища. Това е индикация, че процесите свързани с декарбонизация на страната вървят, посочи той. Освен това каза, че спирането на цялостния процес по либерализация на пазара в България е сложило акцент върху въглищата.

"Беше взето решение за допълнително финансиране на работата на държавните мини и респективно на държавния ТЕЦ, което не е особено пазарен механизъм в контекста на хода на декарбонизацията. На второ място, ако погледнете състоянието на институциите, аз подчертах, че имаме един много добре работещ регулатор, който има особено важна роля в процеса на функционирането на пазара, включително и в хода на декарбонизация, но там все още се чакат много важни решения на ниво парламент. Регулаторът беше осакатен от предишни политически конструкции и сега неговата работа е на санитарно ниво от гледна точка на кворума, тъй като бройката на членовете на регулатора беше намалена и това трябва да бъде променено. Друг много съществен проблем, който е стратегически и е свързан с факта, че от 2020 година, вече пет години България няма актуализирана енергийна стратегия", подчерта той.


По темата за енергийната бедност Нейков отбеляза, че това е проблем, който е световен и не е нещо, което е типично за страната ни, но у нас той е особено чувствителен. България има нужда да прецизира позицията си по отношение на новите реалности, включително и с оглед на идеята за нови мощности.

"Ролята на съществуващите ядрени мощности, които са 2 хиляди мегавата ще си остане изключително важна и много съществена и в контекста на енергийната сигурност, и в контекста на декарбонизацията, защото слава Богу ЕС промени визията си за ролята на ядрената енергетика в хода на декарбонизацията. Що се отнася до новите ядрени мощности, там трябва да има много ясна икономическа обосновка на целесъобразността от тяхното изграждане във вида, в който ги познаваме", каза Нейков.

Той посочи, че конвенционалните ядрени реактори вече се конкурират с т. нар. "модулни ядрени реактори", които още не се прилагат, но настъпват. Също така каза, че България има много голям капацитет на ВЕИ мощности на база слънце.

"Енергийният сектор е пазарен сектор. Там действат пазарни механизми, а не трябва да се потискат цени, или да се натискат производители, или другите ангажирани компании, електроразпределителни дружества и т. н., за да се постигне някаква социална цена. Социалната помощ трябва да е върху тези, които имат нужда от нея, а не за всички, защото иначе се получава изкривяване на пазара", подчерта Нейков.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Феномен" е свежият летен хит на Niki R:ce

публикувано на 27.06.24 в 11:41
Кметът Георги Тодоров

Етажни паркинги са проектирани за 6-и, 9-и и 10-и микрорайон на "Люлин"

Пешеходни пътеки в район "Люлин" ще бъдат добре осветени. Ще бъдат поставени и антипаркинг елементи около живия плет на трамвайното трасе по ул. "Панчо Владигеров" и около спирките, за да се повиши пътната безопасност , съобщи пред БНР-Радио София кметът на "Люлин"  Георги Тодоров . Проектирани са етажни паркинги за 9-и, 10-и и 6-и..

публикувано на 27.06.24 в 09:36

Развитие на облачността над Западна България

Над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Най-интензивни ще са явленията в северозападните райони. Вятърът временно ще се усилва. В източната половина на страната през нощта ще е предимно ясно, утре - предимно слънчево. Ще духа до..

публикувано на 27.06.24 в 07:15

"Форум", 26.06.24: Консултациите при президента приключиха

Гост в днешното предаване "Форум" беше Тодор Терзиев, който завършил мениджмънт в Нидерландия, работи в сферата на образованието и сугестопедията. Част от обсъжданите теми бяха: Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство приключиха Кога президентът ще даде първи мандат за съставяне на правителство Ще има ли..

публикувано на 26.06.24 в 18:15

Две бъбречни и една чернодробна трансплантация дадоха шанс за живот на трима души

Жена на 48 години от гр. Шумен, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма, даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска". Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Бъбречните трансплантации са..

публикувано на 26.06.24 в 17:05

18-ти випуск получават стипендии по програма "Готови за успех"

Фондация BCause изпрати 18-ия випуск стипендианти на програмата "Готови за успехи". През изминалата учебна 2023 година 122 студенти и ученици в 11 и 12 клас, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция, са получавали стипендия за отлични академични постижения по линия на програмата. Чрез тази програма..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024 г. (събота) ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени са близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с фестивал,..

публикувано на 26.06.24 в 15:47