Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Невинност без граници" - изложба посветена на бежанците

Снимка: www.unicef.org

Днес, 20 юни 2024 г. отбелязваме Световния ден на бежанците и по този повод от 11:00 ч. на Терминал 2, "Пристигане", летище София беше открита изложбата "Невинност без граници". Тя документира живота на деца и семейства от Сирия, настанени в центъра за бежанци в Харманли. 19 пана с фотографии показват човешките истории зад статистиките и насочва вниманието към потребностите и правата на непридружените деца, търсещи закрила. Експозицията е съвместна инициатива на Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ и посолството на Швейцария, както и с подкрепата на летище София.

В събитието участие взеха Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект - операторът на летище София; Кристина Доротея де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България; Томас Щауфер, ръководител на Службата за швейцарски принос към посолството на Швейцария и Янита Манолова, заместник-председател на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Подробности разказа Лора Войнова - Програма бежанци и мигранти УНИЦЕФ България.


По думите й данните от Държавната агенция за бежанците сочат, че от началото на годината до края на месец май има 3561 молби подадени от лица, които търсят международна закрила в България. От тях 1355 са на деца, от които 540 са на непридружени деца. В центровете за настаняване ежедневно постъпват нови хора, други напускат и е трудно да се каже точно колко са лицата пребиваващи у нас. През последните години се наблюдава нарастване на броя бежанци, което е от 2021 година насам. 2023 година е рекордна както за България, така и за ЕС, като тогава са подадени над 1 млн. молби за международна закрила в рамките на съюза. За България те са 22518, като броят на децата и на непридружените деца се увеличава.

"Двете сигурни зони, които функционират на територията на град София, действително през последните години предвид и увеличената бройка непридружени деца трудно успяваха да ги поемат. В Харманли зоната бе открита средата на май месец, като реално настаняването на децата започна още през април. Капацитетът на сигурната зона е 98 души, има предвидени пространства и възможност за настаняване на момичета, както и на деца с увреждания. Това е изключително важно, тъй като до момента в двете функциониращи сигурни зони в София това не беше възможно", каза Войнова.  


Войнова отбеляза, че бежанците са хора, които са принудени да напуснат домовете си и имат психологическа травма от това. Едно от основните предизвикателства е липсата на правен канал, по който те могат да влязат на територията на България. Затова те са принудени да използват услугите на каналджиите, които носи своите рискове. Освен това нуждата от подкрепа в новата среда е от изключителна важност. Идеята на изложбата е да покаже, че невинността няма граници и чрез фотографиите да бъде показано човешкото лице на децата.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологията представена чрез театъра

Театралните ателиета, посветени на премиерния това лято спектакъл "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?" ще дадат възможност на участниците да навлязат в творческия процес на изграждане на театралната игра "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?", интегрираща в себе си две утвърдени европейски практики. Авторите на спектакъла са Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански. Те ще поканят..

публикувано на 27.06.24 в 12:43

Клуб "Доброносци" - създаден от младежи за младежи

Фондация "За Нашите Деца" дава старт на клуб за младежки активизъм и доброволчество. Клуб "Доброносци" е нов път за развитие на организацията, който води до разширение на дейността и включване на съвсем нови групи от обществото. В него ще участват младежи на възраст от 13 до 19 години от цялата страна, които чрез различни дейности ще подкрепят..

публикувано на 27.06.24 в 12:35

"Феномен" е свежият летен хит на Niki R:ce

публикувано на 27.06.24 в 11:41
Кметът Георги Тодоров

Етажни паркинги са проектирани за 6-и, 9-и и 10-и микрорайон на "Люлин"

Пешеходни пътеки в район "Люлин" ще бъдат добре осветени. Ще бъдат поставени и антипаркинг елементи около живия плет на трамвайното трасе по ул. "Панчо Владигеров" и около спирките, за да се повиши пътната безопасност , съобщи пред БНР-Радио София кметът на "Люлин"  Георги Тодоров . Проектирани са етажни паркинги за 9-и, 10-и и 6-и..

публикувано на 27.06.24 в 09:36

Развитие на облачността над Западна България

Над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Най-интензивни ще са явленията в северозападните райони. Вятърът временно ще се усилва. В източната половина на страната през нощта ще е предимно ясно, утре - предимно слънчево. Ще духа до..

публикувано на 27.06.24 в 07:15

"Форум", 26.06.24: Консултациите при президента приключиха

Гост в днешното предаване "Форум" беше Тодор Терзиев, който завършил мениджмънт в Нидерландия, работи в сферата на образованието и сугестопедията. Част от обсъжданите теми бяха: Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство приключиха Кога президентът ще даде първи мандат за съставяне на правителство Ще има ли..

публикувано на 26.06.24 в 18:15