Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И когато е "завряна в ъгъла", изложбата на Недко Солаков впечатлява

Институционална критика, но не директна и поглед отвъд границите

Снимка: Личен архив

Националната галерия "Двореца" представя Недко Солаков и изложбата му "Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4", която ще може да се види до 1 септември.

Неин автор е Недко Солаков - един от най-известните художници от своето поколение, добре познат на всички ценители, експерти, почитатели на модерното съвременно изкуство у нас и по целия свят. Професионалната му биография впечатлява с над 100 самостоятелни изложби в най-популярните музеи в Европа, Америка и Азия, с продължителното сътрудничество с някои от най-авторитетните и амбициозни международни галерии, както и с участието в множество международни биеналета (Истанбул, Сидни, Венеция, Ню Орлиънс, Тирана, Шарджа, Рига, Катманду, Москва, Севиля, Сао Пауло, Екатеринбург, Солун и други) и групови изложби по покана на куратори-визионери.

Солаков е единственият живеещ в България художник, който не само е бил национален представител на страната ни на Венецианското биенале, а и три пъти е бил включен в основния му кураторски проект. За участието си там през 2007 получава една от наградите. Недко Солаков участва и два пъти в най-авторитетната световна изложба за съвременно изкуство – Документа в Касел, Германия.

Проектът с експресивното заглавие "Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4" (‘A Cornered Solo Show’) започва още през 2021, когато авторът се обръща към директори и главни куратори на известни музеи с молбата да му предоставят “незначителен“ ъгъл в сградите на техните институции – ъгъл, който никога не е използван за изложби, но публиката има достъп до него.

Досега са реализирани три „ъгъла“ в големи европейски музеи:

  • #1 – в MUDAM, Музея за модерно изкуство на Великия херцог Жан в Люксембург (2021), 
  • #2 – в MAXXI – Националния музей на изкуството на ХХI век в Рим (2022), и 
  • в Горно Белведере във Виена, където „Завряна в ъгълa самостоятелна изложба #3 (с Чарлз Еше като моята артистична съвест)“, продължава до 19 юни тази година.

И трите изложби, обединени от непривично, странно, неизползвано досега ъглово пространство, разказват абсолютно различни истории, създадени специално за контекста им.

В Националната галерия в такова неизползвано до днес “ново“, макар и много видимо и лесно достъпно място в Двореца, "Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4“ разказва въображаемата история на скромен придворен художник и неговата приятелка малка мишка, живеещи под стълбището на двореца.

Събеседници в предаването "Радиокафе" бяха Ярослава Бубнова – директор на галерия "Двореца" и художникът Недко Солаков.

  • От началото на 1990-те работите на Недко Солаков (роден през 1957 в Червен бряг, живее в София) са показвани на Aperto’93 (Биенале във Венеция); на 48-ото, 49-ото, 50-ото и 52-ото Биенале във Венеция; на 3-ото, 4-ото и 9-ото Биенале в Истанбул; Сао Паоло’94; на Манифеста 1, Ротердам; на 2-ото и 4-ото Биенале в Кванджу; на 5-ото Биенале в Лион; на Sonsbeek 9 в Арнхем; на 4-ото и 5-ото Биенале в Цетине; на 1-ото Биенале в Лудж; на 7-ото Биенале в Шарджа, Обединени арабски емирства; на 3-ото Биенале в Тирана; на 2-ото Биенале в Севиля; на 2-ото Биенале в Москва; на Документа 12 в Касел; на 16-ото Биенале в Сидни; на Prospect 1, Биенале в Ню Орлиънс и на Биеналето в Сингапур, 2011; на Документа 13 в Касел; Триеналето в Катманду; 1-ото Международно биенале за съвременно изкуство в Рига и 2-ото Биенале в Лахор. През последните години авторът има самостоятелни изложби в Museu do Chiado, Лисабон; Фондация De Apel, Амстердам; CCA Kitakyushu, Япония; Националния музей на изкуството на кралица София, Мадрид; The Israel Museum, Йерусалим; Centre d’Art Santa Monica, Барселона; Kunsthaus, Цюрих; Castello di Rivoli, Риволи; Софийската градска художествена галерия; Galleria Borghese, Рим; Salzburger Kunstverein, Залцбург; BOZAR, Брюксел; Института за съвременно изкуство – София; La Panacée, Монпелие; Mudam – Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean, Люксембург; MAXXI – Националния музей на изкуството на ХХI век, Рим и Белведере, Виена. През 2003 – 2005 самостоятелната му изложба ’A 12 1/3 (and even more) Year Survey’ е представена в Казино Люксембург, Rooseum, Малмьо и О.К Centrum, Линц, а през 2008 – 2009 изложбата му ’Emotions’ е показана в Kunstmuseum, Бон; Kunstmuseum St. Gallen и в Institut Mathildenhoehe, Дармщат. През 2011 – 2012 неговата най-голяма досега ретроспектива ‘All in Order, with Exceptions’ е представена в Ikon Gallery, Бирмингам; Fondazione Galleria Civica, Тренто (‘All in (My) Order, with Exceptions’); S.M.A.K., Гент и Fundação de Serralves, Порто. 
    Негови работи притежават над 50 международни музейни и публични частни колекции, сред които тези на MoMA, Ню Йорк; Tate Modern, Лондон и Centre Pompidou, Париж.

"Зад такова признание стоят огромен талант и труд, за които в родината ни сякаш малко се говори. Смятам, че Недко Солаков, изложбите му, както и отделните му проекти заслужават много повече известност в България, но това се случва стъпка по стъпка, защото е нужно да се преодолее неразбирането и различното отношение към различните видове изкуство. Неговите работи и изложби са достатъчно добре известни в тази сфера, в която хората гледат отвъд границите", посочи Ярослава Бубнова, която е и куратор на настоящата експозиция.

По думите ѝ, художникът е много активен и в социалните мрежи, където негови изказвания по теми вълнуващи обществото ни, в това число и теми за изкуство, получават огромен брой реакции.

"Само че, това влияние, което той осъществява, чрез своето мнение, е предимно върху хората, които припознават българското изкуство като нещо тотално надгранично и извън териториално, а такива хора ги има – те са все повече и повече, така че неговата влиятелност ще расте", посочи още тя.

В експозицията "Завряна в ъгъла(бъдеща) изложба" публиката откликва на тази част от творчеството на автора, наречено институционална критика. При него тя никога не е директна, но това обикновено са саркастични и хумористични коментари за съществуването на изкуството и мястото му днес и именно тази изложба дава отговор на въпроса защо художникът е малко известен в България, защо художник с огромни възможности и постижения прави проект в едно кътче на сградата, което друг не би си позволил да направи, подчерта Бубнова. Това е проект на изложба от името на своя протогонист – един скромен, придворен художник, който изобразява това, което е в полезрението му, именно там, в ъгъла, за да може да се консултира със своята публика, която в основата си е една мишка. Така че тази ситуация на обръщането на взаимоотношенията на един автор, много известен, но не придворен от името на придворния и абсолютно неизвестен,  е подчертана в институционалната критика, изтъкна още кураторът.


Недко Солаков в своята част на разговора разкри кои са героите на нашето време, към които се завръща и които го провокират.

  • Примери на вдъхновение

"Един от тях е Явор Гърдев, на когото страхотно се възхищавам – невероятен е. Не раозбирам много от нещата, които той реализира и умее да ги материализира, но той е една изключително положителна бездна  в която е удоволствие да с гмурнеш", посочи художникът. Близък по светоусещане  е и писателят Георги Господинов и неговото „Времеубежище“, допълни още той.

Провокира го и го гневи ужасната политическа обстановка в страната ни.

"Хората, занимаващи се с политика у нас, са абсолютно оперирани от съвест, но някой говори ли за съвест днес?"

Чуйте още интересни аспекти за няколкото ъгъла на проекта “Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4“ – те, по думите на автора ще станат 7.

С Недко Солаков и Ярослава Бубнова, разговаря Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Началото на развлекателна индустрия у нас в арт инсталацията "Мис Демокрация (не на политиката!)"

До 30 юни 2024 г., в Галерия Depoo, Райна Тенева и Аарон Рот представят инсталацията "Мис Демокрация (не на политиката!)". Името е заимствано от един от многото конкурси за красота, които бизнесменът Иво Божков организира в началото на 90-те години. Конкурсът се е провеждат от 1991 до 1997 г. в различни български градове и дава представа за..

публикувано на 28.06.24 в 12:38
Атракционният парк

Село Чавдар привлича туристи с богата културна програма и десетки забележителности

Наситена културна програма предлага село Чавдар на жителите и гостите на населеното място. През последните три месеца, всеки уикенд селото предоставя възможност за развлечение на открито, каза пред Радио София кметът на с. Чавдар Григор Даулов. На 29 юни предстои Фолклорният фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието“. „В неделя..

публикувано на 28.06.24 в 10:53

Столичният район "Красно село" с осезаем недостиг на места в детските заведения

Един от най-осезаемите проблеми в„Красно село" е недостигът на места в детските заведения, каза пред Радио София кметът на района Цвета Николаева. Тя добави, че предстои разширение на единствената детска градина в кв. „Борово“. „Още януари месец стартирахме подготовката на документи за възлагане на инженеринг за построяването на разширението на..

публикувано на 28.06.24 в 09:24

Слънчево, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

През деня, главно в Югозападна България, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Остават условията за градушки, съобщиха от НИМХ. Ще има локални интензивни явления. В Източна България през нощта ще бъде предимно ясно, а през деня – предимно слънчево, след обяд на места с купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони – умерен вятър от..

публикувано на 28.06.24 в 07:35

Международният фестивал за късометражно кино в Перник с 21-во издание

От 29 юни до 6 юли в град Перник ще се проведе 21-вото издание на един от най-престижните международни фестивали за късометражно кино "В Двореца" (In the Palace). Ще бъдат показани 165 филма от цял свят. Те ще се борят за наградите в различни категории, определени от международно жури и публиката.  В различните конкурсни програми ще участват 13..

публикувано на 28.06.24 в 06:51
Евро 2024

"Форум", 27.06.24: Светът е футбол

Коментатор във "Форум" в четвъртък беше спортният журналист Теодор Борисов. Заедно с водещия Лъчезар Христов, коментираха Евро 2024. - След края на груповата фаза и преди директните елиминации – големите изненади дотук - Очаквания и прогнози за осминафиналите, фаворитите за шампион - Защо Англия и Франция разочароват дотук за сметка на домакина..

публикувано на 27.06.24 в 19:11

Храната, която разказва истории

Храната освен да засити глада ни, може да разказва истории и да сплотява хората от различна националност. В кампанията „Храна за размисъл“ се включват бежанци, които живеят в България и вече са обикнали културата и хората тук. Един от двигателите на каузата „Храна за размисъл“ е Боян Петров. Пред Радио София той и Халед Мераджудин, който е..

публикувано на 27.06.24 в 18:15