Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов сборник на Кафка отбелязва 100 г. от смъртта на писателя

Снимка: Изд. Кръг

По повод 100 години от смъртта на Франц Кафка излезе ново издание на сборника "Завръщане у дома"

В книгата са поместени избрани разкази, фрагменти и записки на един от най-значимите писатели на ХХ в. Сред тях е  "Съзерцание" – първият сборник на Кафка и едно от малкото неща, които издава приживе, – както и неговото легендарно "Писмо до баща ми". 

Съставител и преводач на почти всички текстове е Гергана Фъркова, която ги ревизира според най-съвременните концепции за творчеството на писателя. 

Франц Кафка умира преди точно век, но до днес е смятан за един от най-енигматичните творци не само на своето време, а и въобще. Многолик и труден за обхващане, с множество вътрешни взаимовръзки между наглед диаметрално различни текстове, той предлага на читателите необхватно литературно богатство.

"Завръщане у дома" излиза за пръв път през 1993 г. и събира подбрани кратки разкази, фрагменти и лични бележки на Кафка – в стремеж да представи в умален модел цялостното му творчество

В сборника се съчетават всички тенденции, почти всички жанрове и колкото се може повече теми от неговия разнообразен литературен свят.

В настоящото издание преводите от 90-те години са преработени така, че да следват оригиналните факсимилета на ръкописите на Кафка и да се пренебрегне редакторската намеса на първия им издател Макс Брод.

Сред произведенията, включени в сборника попадат знакови творби – например разказите „Единайсет синове“, „Кормчията“, „Ужасен шум“ и „Изпитание“, всеки от които изпраща читателя в различни посоки от необхватния свят на Кафка, за да очертае в крайна сметка, доколкото е възможно, по-плътен образ на литературното лице на автора.

Важна част от изданието е и легендарното „Писмо до баща ми“ (в превод на Ива Иванова), което българските читатели добре познават от книгата "Роден съм да живея в самота" – представителна извадка от писмата на Франц Кафка до най-близките му хора. Просторният текст е ключ към творбите на Кафка, в който писателят се изправя срещу баща си и за пръв път, 5 години преди своята смърт, излага улика след улика за злодействата на тираничната му власт.

Новият сборник предлага на читателите и поглед към избрани лични записки на Кафка. Сред това литературно наследство са и фрагменти от осем сини тетрадки, в които Кафка през 1917 и 1918 г. записва свои афоризми, наблюдения, мисли, спомени, дори и цели разкази. Бележките му от 1920 г., които води в специална тетрадка, пък са публикувани изцяло.

Луксозният том  "Завръщане у дома“ заема място до изданието с твърди корици на „Роден съм да живея в самота“, също с корица на художника Кирил Златков. Освен че кореспондират визуално едно с друго, двете издания са и ценен поглед към гениалния литературен глас и мъчителния личен свят на Кафка.

Повече чуйте от преводача и съставител на сборника - Гергана Фъркова. С нея разговаря Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13