Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Снимка: bia-unikal.org

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора, които имат хранителни нарушения, техните близки или приятели, да споделят своя проблем без притеснения като след това специалистите насочват всеки към ресурси за подкрепа.

Чрез изслушване и консултиране специалисти насърчават честното и безпрепятствено изразяване, за да бъде оказана ефективна подкрепа на всеки с нарушения в приема на храненето. Консултацията може да се проведе анонимно или не. Подробности разказа д-р Елисавета Павлова, основателка на Асоциация УНИКАЛ, която е доктор по психология, специалист при хранителни нарушения, лицензиран към Международната американска организация за ХН професионалисти IAEDP.

Тя посочи, че най-честото хранително нарушение в световен мащаб, противно на общоочаквания отговор на анорексия и булимия, е безконтролното преяждане. Освен тези три категории хранителни разстройства има и други, не толкова познати - нетипична анорексия, нетипична булимия, нетипична хиперфагия, орторексия (манията за чисто и здравословно хранене), синдромът на нощното хранене, компулсивното спортуване или в обобщение - всички форми на нарушено хранене.

"Такова, което е прекомерно, крайно, негъвкаво и опасно за здравето на човек влиза в тази четвърта категория хранителни разстройства. Това са тези подпрагови форми на хранителните нарушения. Искам да добавя също, че емоционалното хранене, което много често съпътства всяко от останалите хранителни нарушения, само по себе си макар да не е хранително разстройство е форма на нарушено хранене и предвестник на другите форми хранителни разстройства, ако остане нелекувано и ако хронифицира", каза д-р Павлова.


Официална статистика у нас не съществува, но по неофициални данни над 500 хиляди души са засегнати от хранителни нарушения. Световните проучвания сочат, че възрастовата граница в последните 12 години е спаднала значително. При децата се наблюдава ръст от 12% на възраст 11-12 години. Специалистът отбеляза, че хранителните разстройства са по-склонни да се представят у дома, отколкото в кабинета на лекаря, така, че отговорността за ранна диагностика е на родителите и на семействата.

"Най-ранните признаци на хранителни разстройства биха могли да се видят в настроението на детето, в неговите нагласи, страхове и тревоги много повече, отколкото в теглото, или чрез промени в хранителното му поведение. По времето, когато детето е започнало вече да показва физически признаци на загуба на тегло, прозорецът на възможностите за превенция и лечение може да е лимитиран и са нужни изключително бързи действия от страна на родителите, защото спадът на тегло при децата е много опасен", коментира тя. Освен това добави, че емоционалните проблеми могат да са сред факторите, които да доведат до нарушения в храненето.

Д-р Павлова отбеляза, че здравната система в България не е направила промени за да се погрижи за засегнатите от хранителни нарушения. Липсват клинични пътеки за лечение, а единствените, заобиколни пътеки, които могат да се ползват са за недохранване. Добрите практики от западните общества сочат, че е нужно създаването на клинични пътеки, застрахователни планове, които да включват покриване на цялото лечение, или на една част от него, изграждането на центрове за лечение на засегнатите, също така във всички клиники в страната да се предлага стационарно и вътреболнично лечение, както и предлагането на специалисти в сферата.

Подробности за консултациите може да се намерят на страницата на УНИКАЛ институт.

Чуйте повече в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13