Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Снимка: Радио София

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук. Когато мине време човек си прави по-трезва оценка какво е преживял и какво се е случило, защото е имало както позитиви, така и негативи, заяви младата журналистка.

"Най-голямото предизвикателство беше логистиката, планирането преди нея, как да се придвижиш от едно място до друго, къде е стадионът, къде е гарата, къде трябва да отседнеш. Всичко това се планираше детайлно, с нагласата, че транспортът в Германия е на страхотно ниво, било то железопътен, или пък такъв, който е вътре в самия град, метро и всичко останало. Дори самолетите очаквахме да бъдат доста точни, но всичко се оказа тотално обратното", каза тя.

Относно феновете Францова отбеляза, че е имало доста семейства и деца, но е имало и по-крайни, които са били в определени сектори. Англичаните като фенове са били най-трудни и с тях винаги е имало проблеми, докато балканците, и шотландците са били най-възпитани. Но по думите й бдителността на органите на реда е била на високо ниво.

"Когато си на работа не можеш изцяло да се насладиш на двубоя и на момента, защото ти постоянно мислиш колко е часът, кога трябва да се включиш, къде, какво да кажеш. Но може би най-емоционалното беше откриването, защото има програма преди това, първи мач, очаквания, една страхотна победа на Германия, старт на домакините. Които като фенове са доста равнодушни и нямат толкова емоции, по-студени са", каза тя. И уточни, че на моменти е трябвало да импровизира.

Францова отбеляза, че Мюнхен и Берлин са местата, в които стадионите са били най-респектиращи. Но пък в Лайпциг и Щутгард е било най-спокойно и един час след двубоя властите са организирали много бързо почистване. 

С коментар по темата се включи и Бюлент Мюмюнов.  

Той уточни, че пътуванията не са леки а как се е справял с английските запалянковци каза:

"Люлбимото ми е с португалците, аз просто на това живо включване изчезнах в тълпата. Имах и две живи връзки с испанци, които ме вдигат във въздуха, а с англичаните пък направих дебют с това някой да ме залее с бира. Общо взето формулата е една - просто трябва да имаш нещо в главата, което да кажеш пред камерата в рамките на минута и половина и всичко друго е импровизация. Получава се някакъв микс между опит за обобщаване на събитията, някакъв твой коментар и тоталния хаос около теб, който опитваш да го вкараш в някакви рамки".

По думите му има много колоритни футболни почитатели като албанците и нидерландците, които създават настроение и могат да направят паметни живите връзки както за зрителя, така и за репортера. Най- "сухи" и неатрактивни според него са феновете на Германия.

Францова отбеляза, че най-много са се отличили по-малките отбори и това най-вероятно се дължи на умората при топ състезателите.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красотата на камерната музика - тази вечер в Първо студио на БНР

Програмата е интересна и предизвикателна. Интригуваща, защото включва творба от сравнително непознатия у нас немски композитор от полски произход Филип Шарвенка, а предизвикателен – защото първото трио на Брамс (макар и написано, когато той е бил едва на 20 години) е мащабно „като катедрала“ по думите на пианистката Рада Чомакова, дългогодишен..

публикувано на 30.09.24 в 13:54

Случай на западнонилска треска е регистриран в София

Случай на западнонилска треска е регистриран в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата. През изминалата седмица са регистрирани и три случая на лаймска борелиоза, 6 случая на скарлатина, 7 случая на..

публикувано на 30.09.24 в 12:31

Важно е филмът да носи със себе си силна емоция

На 18 октомври ще бъде премиерата на филма „Гунди – легенда за любовта“, посветен на великия и обичан футболист от миналото, Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист от срещата му с Величка Маркова – Лита, до катастрофата на 30 юни 1971 година. В основата на сценария са неразказани досега истории от личния живот на Георги..

публикувано на 30.09.24 в 12:17
Директорът на завода Николай Савов с PR-а Диана Димитрова

Близо 100 хил. лв. са приходите от рециклируеми материали

Заводът за боклук в София има нова линия за разделяне на определен вид пластмасата, т.нар. PET бутилки. “Когато през 2015 - 2016 г. е проектиран заводът, в него не е било предвидено изрично да бъдат отделяни PET бутилките (това са пластмасовите бутилки от минерална вода и от безалкохолни напитки), а да се произвежда RDF гориво. Това коментира в ефира..

публикувано на 30.09.24 в 11:22

БДЖ с промени в разписанието на влаковете от 1 октомври

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври, съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски пътнически..

публикувано на 30.09.24 в 10:04

Българияте са с най-много собствени жилища в Европейския съюз

България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Така страната ни остава сред водещите страни по брой на жилищата, което я поставя на първо място сред 27-те държави от ЕС. Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт", на всеки 1000 български граждани..

публикувано на 30.09.24 в 09:58
Агата Манолова - декан на Факултета по телекомуникации в Техническия университет

Техническият университет привлича студенти с нови специалности

Как посрещат университетите студентите в началото на новата учебна година - това е темата на “Събуди се, София”, която през тази седмица ще бъде дискутирана в ефира на предаването. “Тази учебна година ще бъде доста ползотворна и се надявам, че ще можем да предложим на нашите студенти първокурсници и останалите студенти магистри и докторанти нови..

публикувано на 30.09.24 в 09:42