Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Снимка: Радио София

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави планират въвеждането на регулаторни механизми и промяна на наредбите, заради агресивната политика на китайските сайтове. Ефектът върху обществото е, че китайските сайтове за онлайн пазаруване се възползват от необлагаемия с мито минимум от 150 евро за стоки от трети страни. По този начин заливат пазара ни с огромно количество продукти, главно от текстил. Те обаче не минават санитарен контрол, което създава реални предпоставки за здравето. Подробности разказа Иван Люцканов, представител на Българска асоциация кръгов текстил и създател на платформата "Землевеж".

По думите му винаги е имало нискокачествени китайски стоки, но в последните години се наблюдава нещо революционно - китайските производители вече не принадлежат към някои от големите брандове, а сами, директно от производител към някоя голяма платформа продават на западни потребители. Този възход се наблюдава от времето на пандемията, като тези търговци изместват и местни играчи.

"Като представител и почитател на кръговия текстил със сигурност не се радвам на никое изражение, на т. нар. "бърза мода". Какво представлява тя? Дадена компания да предлага на пазара много голям брой по-често нискокачествени нови модели, нови колекции, нови дрехи и съответно да мотивира потребителите често да си купуват нещо ново и да изхвърлят старото. Това, което досега се е наблюдавало наистина влиза в категорията бърза мода, но за дейността на китайските онлайн платформи дори навлиза т. нар. термин "ултра бърза мода". Броят нови модели, които те изкарват на пазара е в много пъти по-голям. Ако вземем големите европейски брандове, които влизат в категорията бърза мода, то те на година изкарват по няколко хиляди нови модела. По последни данни, които видях за един от най-големите китайски онлайн търговци, това число беше над 300 хиляди, което е гигантски брой", коментира Люцканов.


Той отбеляза, че контролът по веригата не само, че е занижен, но той на практика не съществува. Причините за ниската цена са комплексни, но една от тях е, че стоките са освободени от мито. Проучванията сочат, че около две трети от стоките са с изкуствено занижена стойност. Също така голям дял от продуктите са с нива на токсичност, надвишаващи нормите. По думите му в ЕС се обмисля тази "вратичка", която позволява стоки под 150 евро да не се обмитяват да се затвори.

"Въпросът е доколко това би решило проблема. Митническият контрол не е предвиден да тества в такава дълбочина всеки един продукт за токсини например. Също така не е ясно дали с това мито цената на продукта ще стане толкова висока, че потребителите да се отвърнат от нея. Важно е да се отбележи, че с бързата мода имаме огромния проблем при опазването на околната среда. На практика първопроизвеждането, купуването и изхвърлянето на толкова големи обеми дрехи е риск за природата. Всъщност текстилната индустрия е вторият най-голям потребител на вода в световен мащаб след земеделието. А водата, особено в условията на глобалното затопляне е ценен ресурс", каза Люцканов.  

Във Франция вече е въведена продуктова такса на търговците на бърза мода. Законодателната промяна включва и задължението да се добавя информация към всеки продукт за ефекта му върху природата. Какви са възможните регулации, които могат да бъдат предприети у нас?

"В контекста на кръговия текстил със сигурност бих препоръчал на хората да разглеждат облеклото втора ръка като алтернатива. В наши дни и в света на консуматорството една дреха се носи малко. Минали са вече времената, когато човек е притежавал две ризи за целия си живот. Сега вероятно в една седмица си купува две. Това означава, че много от дрехите, които се завъртат през този цикъл и попадат като предложение на дрехи втора ръка са с много добро качество, естествено селектирани и сортирани от търговците. Това е пример за много добра алтернатива. Така човек може да си позволи дрехи от по-високи брандове на много по-ниска цена, отколкото се продават нови", посочи Люцканов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Златаров

Моцарт и Менделсон в „Светлини и сенки“ на квартет Филхармоника

Павел Златаров е концертмайстор на Софийската филхармония. Но същевременно е първа цигулка в квартет Филхармоника , който вече няколко години представя своите добре обмислени и задълбочено представени програми пред публиката. В състава на квартета са още Милена Златарова (водачка на виолите в СФ), Ана Иванова, която е водач на втори цигулки и..

публикувано на 19.10.24 в 20:21
инженер Стоян Митов тъкмо завършил в Дрезден

Историята оживява - инженер Стоян Митов - проект първи

Разговорите са с архитект Татяна Митова. В продължение на 21 години, тя ръководи архитектурно студио “Ами”. То е създадено през 1996 година, като частна практика от архитект Любомир Митов - племенник на инж. Стоян Митов. Продължаваме с  Кристиан Ваклинов - председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа дома-музей..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

Софийски разкази - На кино в стара София

Петър Кърджилов намира доказателства за първа кинопрожекция в България само година след премиерата на братя Люмиер в Париж. За първа прожекция говорят вестници от началото на декември 1896. Тя е в х-л Македония, след това има прожекция и в кафене "България", и в "Славянска беседа". Кои са първите "киносалони", какви интерсни професии е имало около тях,..

публикувано на 19.10.24 в 15:00
Сцена на битка, водена от цар Самуил и сина му Гавраил Радомир срещу византийците – миниатюра към т.нар. Мадридски препис на хрониката на Йоан Скилица, византийски летописец от края на XI в.

Адресите на любовта - цар Самуил и Биляна

Девойката пада жертва на чувствата си към владетеля Една от най-романтичните народни песни „Биляна платно белеше“ е съхранена от братя Миладинови. А Димитър Талев, позовавайки се на реални исторически източници в трилогията „Самуил“,  разкрива коя е девойката от любовната балада. Тя е дъщерята на богомила Дамян, на която българският цар отдава..

публикувано на 19.10.24 в 14:00

Благотворителността е страхотна, а доброволчеството е нейно продължение

Национален ден на благотворителността – интервю с Емануела Иванова от TimeHeroes : "За 12 години над 3000 кампании са се регистрирали в сайта ни, над 97000 души са дарявали време и ценни вещи. Благотворителността е страхотна - доброволчеството е нейно продължение. На ежедневна база не е трудно. Проверяваме всяка организация в платформата...

публикувано на 19.10.24 в 11:58

Най-семплото нещо е и най-въздействащо

Докоменталният филм „ INDIA. A Roadtrip Diary ”. От забързаните улици на базара Чаури в Делхи до деликатната тишина на индийската пустиня Тар, визуалният дневник на Мартин Граховски от едномесечно пътуване заедно с Петър Тухчиев ще ви отведе по пътешествието на една от най-оживените страни в света, разказано чрез комбинация цветни и черно-бели..

публикувано на 19.10.24 в 11:34

И Торбалан за дядовци

На 5 октомври комиксите „Дъга“ представиха своят втори том на фестивала Musagena New Vibes Fest. Това е второ издание след възраждането на името през 2022 . Андрей Андров и Джулиано Димитров от сдружение „Комикс Манифактура" гостуват по този повод в студиото ни: "Занимаваме се с проекта да бъде успешен напред във времето. Идва като мечта,..

публикувано на 19.10.24 в 11:07