Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Вселената няма правилен ред

Калоян Захариев
Снимка: радио София

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора:

"Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш не за втория, третия, а за петия. Смях се на собствените си неща. Сякаш гледаш над нечие рамо. Написал съм още шест романа, които ще видят бял свят. Смятам, че са истории, които светът заслужава да види.

Българският читател често неглижира своето си. Не знам защо е така. Някакси чуждото е по-бляскаво, лъскаво. Надявам се да съм поулегнал творчески. Пиша за хора над 30. Имат чувство за хумор и не се обиждат от глупости. Книгата няма за цел да те научи на нещо полезно. И другите ми книги следват тази линия."

Какво мисли авторът за евентуално филмиране на книгата му и как кани евентуалните си читатели - в звуковия файл.


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Димитрова

Кой е загадъчният Алфред, създал най-престижната награда в света?

Има немалко книги и сборници за нобеловите лауреати. Всяка година учени, творци и световната общественост очакват с нетърпение последното тримесечие на годината, когато се обявяват новите носители на тази най-престижна награда, но сякаш малко са книгите, които разказват за създателя им – шведския химик, изобретател, поет, предприемач Алфред..

публикувано на 18.10.24 в 12:32

Европейските синдикати искат по-сериозен контрол върху пазара на наеми

Да се въведат защитни регулации за размера на наемите и контрол върху пазара на наеми. За това се настоява в Резолюция на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите, цитирана от КТ "Подкрепа". В документа се изисква и по-сериозна защита на наемателите от експлоатация и злоупотреби, както и налагане на възбрани за увеличаването..

публикувано на 18.10.24 в 12:03
Прея и Мартен Роберто

“Всеки ден” - новият сингъл на Прея, посветен на любовта

“Всеки ден” - така се казва новият сингъл на Прея Осасей, посветен на любовта. През лятото тя сключи брак с любимия си Евден, с когото са заедно от 10 години. “Всеки ден става сякаш по-хубаво. След сключването на брак е същото, но по-хубаво”, казва тя и допълва, че през изминалото време са пораснали заедно. За да отбележи важното събитие от лятото,..

публикувано на 18.10.24 в 11:13

Васил Терзиев: Искаме София не просто да се движи, а да лети

"Днес отворихме новото кръстовище на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков". Така намаляваме задръствания в тази част на града", написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Facebook. Отворено за движение е кръстовището на бул. "Черни връх" и "Тодор Каблешков" По думите му, на 20 октомври ще заработи и участъкът при бул...

публикувано на 18.10.24 в 10:13
Иво Биков, полицейски инспектор “Пътна полиция” - София

Въпреки отнемането на автомобили, пияните шофьори в София се увеличават

Инцидентите са част от информационния поток ежедневно. В каква посока трябва да работим, за да се стига до тях по-рядко обяснява в ефира на “Събуди се, София Иво Биков, полицейски инспектор от “Пътна полиция” - София . “Преминаването на червен светофар на кръстовищата е може би едно от най-тежките нарушения по Закона за движение на пътищата...

публикувано на 18.10.24 в 09:06

Почитаме паметта на Св. апостол и евангелист Лука

На 18 октомври православните християни отбелязват празника, почитащ паметта на Св. апостол и евангелист Лука и Св. Злата Мъгленска . Апостол Лука е сподвижник на апостол Павел и автор на едно от Евангелията, както и на книгата "Деяния на светите Апостоли". Апостол Лука е родом от Антиохия, Сирия и е живял през 1 век. За живота му се знае много малко...

публикувано на 18.10.24 в 07:50

Предстои ни слънчев ден с хладна сутрин

През днешния ден ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. На места сутринта ще има слана, а в котловините и поречията - мъгла, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Минималните температури в повечето места ще са между минус 2° и 3°, по Черноморието до..

публикувано на 18.10.24 в 07:25