Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

129 години организиран туризъм в България

Снимка: Радио София

На 25 август 2024 г. на Черни връх организираният туризъм в България ще отбележи своята 129-ата годишнина. Това съобщиха от Българския туристически съюз (БТС). Как ще преминат честванията и какво означава устойчив планински туизъм? Надежда Герова разговаря с Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС. Празникът ще бъде в рамките на три дни - от 23 до 25 август. След поднасяне на цветя на морената на Алеко Константинов до Народния театър "Иван Вазов ", където туристическите хорове ще изпеят планинарски песни. Цветя ще бъдат положени и на паметника на Алеко Константинов на булевард "Витоша".  

"На следващия ден програмата ще е традиционна, с три лъча походи от "Златните мостове", "Железница", хижа "Алеко" и горе на върха с организирани планински водачи", сподели Лазаров.

На 25 август от 9:00 ч. Пред НДК ще бъде даден стартът на маратона "Витоша рън 2024", като той също ще приключи на Черни връх. Предвиден и празничен обяд. И тази година основен партньор на мероприятието е фондация "София - световна столица на спорта" към Столична община, които се занимават с организацията на популярния планиннски маратон.

Спад или увеличаване на туристите се наблюдава?

"По време на пандемията се забеляза един бум, защото хората бяха задържани по домовете си и тръгнаха масово по планините и към Витоша. След пандемията 2023 година се запази този ръст, докато вече през 2024 година категорично се забелязва един 20% ръст на хората, които са по планините. Което се дължи не само на автобусните линии, а и на желанието на хората да са сред природата. Знаете, че Симеоновският лифт не работи, но това не спира хората да се качват", категоричен е Лазаров.  


По време на празника от Столична община са обещали, че ще бъдат пуснати и допълнителни автобуси, за да може всеки да отиде до планината. По думите му в последните години се наблюдава бум във вело туризма и се е инициирала промяна в правилника за маркировката, за да може и за колоездачите да има пътеки. Също така една трета от туристите са чужди граждани. Лазаров отбеляза, че затруднения се изпитват с хижите, защото те трябва да бъдат поддържани и реновирани и е крайно недостатъчно печалби да се генерират само от туристите. От БТС работят с всички ресорни министерства, но за съжаление обратна връзка от държавата няма.

Той посъветва посетителите на планината да проучат маршрута, или да потърсят планински водачи. Екипировката също е много важна - хубави обувки, зареден телефон и връхна дреха са задължителна част от нея, отбеляза той.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъдещето на устойчивите събития

Event PRO Forum – новият формат на София Тех Парк за иновации и устойчиви екологични практики в събитийния бизнес, ще се състои на 17 септември 2024 г. от 10.00 часа във форум "Джон Атанасов" на научно-технологичния парк. Първото издание на форума е на тема "Бъдещето на устойчивите събития" и е посветено на актуалните тенденции в събитийната..

публикувано на 12.09.24 в 11:06

Фестивалът "Маргаритка" обединява децата на България

Виктория Величкова и Яна Липованска, заедно с целия екип на социално отговорната инициатива "Маргаритка" се грижат за децата на България вече 8 години. Тази година, заедно със Столична Община, Район "Оборище", партньорски организации и компании от бизнес сектора, организират първия по рода си Семеен Фестивал. Защо се решават да реализират Семеен..

публикувано на 12.09.24 в 09:47

Валежите ще спират, очаква се слънце

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за септември. Днес в Западна и Централна България времето ще бъде слънчево. Сутринта в котловините видимостта ще е временно намалена и ще има ниска облачност. Тогава все още по-значителна ще е облачността в североизточните райони, където са възможни слаби превалявания от..

публикувано на 12.09.24 в 07:15

Група "Портокал" с предстоящ бутиков концерт

В предаването "Добър вечер, София" гостуваха група "Портокал" в лицето на Гриша Георгиев и DJ Фаци. Музикантите споделиха, че датата на предстоящия им концерт се измества на 23 октомври. Първо, заради неясните метеорологични условия, като освен това тогава ще има доста гости. Междувременно ще се случват и други събития, поясниха те. Бандата не е..

публикувано на 11.09.24 в 20:15

Асоциация Родители с въпроси към институциите

През новата учебна година Асоциация Родители търси отговор на 5 въпроса: 1. Кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища? 2. Защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата,..

публикувано на 11.09.24 в 18:17
Стоян Панчев

Българите са с най-ниска минимална заплата в ЕС

По данни на Евростат България е с най-ниската минимална заплата сред страните в ЕС. Считано до първото шестмесечие на годината тя е 477 евро. За това какво се случва с нашите пари коментар направи Стоян Панчев, икономист и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. "Минималната работна заплата е административно решение и..

публикувано на 11.09.24 в 17:12

Коментар на Тодор Терзиев за политиката и образованието у нас

Анализ на политическата обстановка в страната, ЦИК и образованието направи политическият коментатор Тодор Терзиев. По думите му ситуацията до момента никога не е била толкова интересна и оплетена, заради сюжетните линии, които се преплитат. Наблюдава се как цялата държава и институциите в нея са пленени от интересите на едни определени лица,..

публикувано на 11.09.24 в 16:01