Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1077 лева минимална заплата след 4 месеца?

Снимка: БГНЕС

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева. 

Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане. 

Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца. 

По закон новата минимална заплата за следващата година се определя до 1 септември на настоящата. Така, от догодина минималната часова работна заплата ще бъде 6,49 лв.

В доклада към проекта за новия размер на минималната заплата се посочва, че той ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа, за повишаване на жизненото равнище, намаляване на риска от бедност сред работещите и намаляване на подоходното неравенство, както и за стимулиране на вътрешното търсене. 

Предложеният размер на МРЗ от 1077 лв. се доближава до основните допускания по Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024 – 2026 г., където минималната работна заплата за страната за 2025 г. е заложена в размер на 1 052 лв. 

При размер от 1077 лв. тя ще се увеличи със 144 лв., с което ще бъде реализиран ръст от 15,4% спрямо определения от 1 януари 2024 година размер от 933 лв.  

Определянето на нов по-висок размер на минималната работна заплата е фактор за повишаване на жизненото равнище на най-нискодоходната част от пазара на труда, запазване на работните места и приобщаване на работната сила към изискванията на пазара на труда.

Необходимите средства за изпълнение на Постановлението се осигуряват в рамките на предвидените средства по бюджетите на бюджетните организации.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Организация на движението заради водосвет по повод Деня на София

Във връзка с тържествения водосвет, който ще се проведе в столицата по повод Деня на София (17 септември), от 20.00 часа на 16.09.2024 г. до приключване на мероприятието на 17.09.2024 г. се въвежда временна организация за движение, съобщават от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането , както следва:  на..

публикувано на 16.09.24 в 16:02

Започва Европейската седмица на мобилността

От 16 до 22 септември се провежда традиционната за септември Европейска седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Темата на кампанията през 2024 г. е „Споделено пространство за всички“, а посланието й е, че споделеното обществено пространство носи много ползи – място, в което хората, транспортните..

публикувано на 16.09.24 в 08:33

Специализираните автобуси У1 и У2 возят деца до 4 столични училища

Учениците от няколко училища в столицата ще продължат да използват специализираните автобуси У1 и У2 до училище , пуснати в експлоатация предни години. След серия от по-кратки тестови периоди, които потвърдиха нуждата от общинската услуга, проектът ще се реализира и през започващата учебна година. Услугата улеснява родители и деца от над..

публикувано на 16.09.24 в 07:20

АПИ: Преминаването под моста на бул. "България" да бъде възстановено

Агенцията "Пътна инфраструктура" апелира към Столичната община за въвеждане на временна организация на движение по надлеза при детелината на бул. „България“ и Софийския околовръстен път, с която преминаването под моста да бъде възстановено преди началото на учебната година. През септември ще бъде пуснато движението под моста на бул. "България“ За..

публикувано на 15.09.24 в 19:10

Осигуряват допълнителен транспорт за концерта на Андреа Бочели в София

Във връзка с концерта на световно известния оперен певец Андреа Бочели в София на Националния стадион "Васил Левски" , от Столичната община съобщават, че се въвежда организация на градския транспорт, като се осигурява намален интервал на движение. С цел гражданите да могат спокойно да се придвижат, метрото и част от автобусните и трамвайните..

публикувано на 13.09.24 в 18:45
Васил Терзиев

Подписаха Договор за климатична неутралност на София

Столичният кмет Васил Терзиев подписа с представители на бизнеса, професионалните асоциации и научните среди Договор за климатична неутралност на София.  "Това е основен документ, който показва ангажимента на Столичната община по отношение на постигането на целите за устойчивост и иновации в областта на управлението на климата – обясни Терзиев..

публикувано на 13.09.24 в 15:48
Мая Манолова

Мая Манолова иска оставката на шефа на СОС, скрил бизнес плана на "Софийска вода"

Председателят на Столичния общински съвет да си подаде оставката заради закононарушението, което е направил заради "Софийска вода". Това поиска председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова по време на обществено обсъждането на бизнес плана на дружество за 2022-2026 г., организирано от КЕВР. "На заседанието стана ясно, че КЕВР е задължил..

публикувано на 13.09.24 в 12:51