Напоследък готвенето се превърна от нещо лично, което правим в кухнята си като средство за преживяване, в нещо, с което се гордеем, споделяме онлайн и използваме, за да впечатляваме хората.
Как да превърнем храната в цветен зашеметяващ шедьовър?
Тъй като всички знаем, че оцветителите за храна не са от най-полезните, има редица естествени начини да оцветите храната си и да създадете нещо, което ще се хареса на децата ви, на приятелите ви онлайн или на партньора ви за вечеря.
Създаването на собствени натурални багрила за храна е чудесен начин да намалим хранителните отпадъци, отбелязват от БГНЕС. Тъй като не използвате химикали, трикът за получаване на възможно най-наситения цвят е да започнете с най-концентрираната основа, която можете да използвате. Можете да направите това с два основни метода.
Праховете са най-лесният метод, тъй като се разтварят и вече са донякъде концентрирани. Можете да си купите съставки на прах или да си купим замразени плодове и зеленчуци и сами да ги превърнем в прах в кухненски робот или мелничка за подправки.
Вторият метод е да създадете концентрирана течност, с помощта на сокоизстисквачка или да прецедите пюре (първо кипнете, след това смесете и прецедете). Каквото и да изберем, трябва да го редуцираме за премахнем излишната вода и да създадем възможно най-концентрирания цвят.
Източници на натурални оцветители могат да се намерят там, където най-малко очаквате, а много от тях може вече да се намират в килера или хладилника ви.
Ето някои идеи:
Ако искате да постигнете красив розов оттенък, най-добрите оцветители, които можете да използвате, са ягоди и малини.
За по-дълбок и силен цвят цвеклото и вишните вършат чудесна работа.
За постигане на страхотен оранжев цвят могат да се използват моркови, червен пипер и сладки картофи с жълта месеста част, като всеки от тях може да се съчетае добре както със сладки, така и със солени ястия.
Спанакът, матча(био зелен чай) на прах и спирулина са здравословни и енергизиращи начини да оцветите храната си в зелено. Плюс това, последните два продукта вече се предлагат на прах!
Ако сварите нарязано червено зеле, прецедите го и го оставите да къкри, ще получите тъмнолилава течност. Добавете малко сода за хляб и тя ще стане красиво синя.
Боровинките всъщност ще дадат по-лилав цвят, заедно с лилав сладък картоф или батат, известен също като убе, последният от които може да се купи и под формата на прах.
Важно е да знаем, че топлината може да изиграе роля за това как се трансформират някои от тези цветове.
Например използването на естествен хранителен оцветител в глазура може да изглежда различно, когато използвате същия оцветител в бисквити, които се получават малко по-кафяви и матови.
Повече от 4 млн. британци живеят с диабет, като 90% от тях страдат от тип 2 . Последните изследвания обаче дават надежда за борба с това изтощително заболяване. При проучване на лица с „преддиабет“ - или повишени нива на кръвната захар - е установено, че една ключова хранителна съставка намалява риска от диабет с 15% , съобщават от Diabetes UК ,..
Британската писателка Саманта Харви спечели тазгодишната литературна награда "Букър" за романа си "Orbital" на церемония в Лондон. "Малък, странен, красив" - така журито определи романа на Саманта Харви, който е само от 136 страници . Това е книга за един "ранен свят", чието действие се развива на Международната космическа станция ...
Химическият кордицепин, произвеждан от паразитната гъба Cordyceps militaris , може да помогне в борбата с раковите клетки, съобщава FEBS Letters. Откритието е на учени от Факултета по фармация на Университета в Нотингам. Анализът показа, че кордицепинът се преобразува вътре в клетката от кордицепин трифосфат, аналог на енергийния носител АТФ. Смята се,..
Близо 10 000 ученици от първи до трети клас преминаха обучения за основните правила за пътна безопасност с националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI “. Финалът на кампанията, която стартира в началото на октомври, беше с открит урок в столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.В него първокласници придобиха ценни знания от представители..
Яденето на бадеми може да помогне за намаляване на болката в мускулите след тренировка. Това показва ново проучване, под ръководството на д-р Марк Керн, доктор на науките за хранене в Държавния университет в Сан Диего. Редовното консумиране на 60 гр. калифорнийски бадеми може да подпомогне възстановяването на мускулите, пише БГНЕС. В рамките на..
Коя е най-добрата храна, която да консумираме, за да подобрим здравето на мозъка си? Анализ на повече от 180 000 души показва, че съществува пряка връзка между това, което ядем и здравето на мозъка ни. Хората с балансирано хранене имат по-добри мозъчни функции и подобрено психично здраве, пише научното списание Nature. Кирстен Брукс, специалист по..
Жителите на новозеландската столица Уелингтън се сбогуват – някои с тъга, а други – с радост, с авангардна скулптура, която предстои да бъде демонтирана и преместена в Австралия, съобщава Асошиейтед прес (АП). Стърчаща на два пръста върху покрива, гигантската скулптура, наречена "Квази", се извисяваше върху художествена галерия в продължение..