Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски и в Елин Пелин

С началото на новата учебна година Община Елин Пелин в сътрудничество с института „Конфуций“ към Великотърновския университет подготвя и нов учебен предмет в обучителната програма на местните училища. Става въпрос за изучаването на китайски език на територията на общината, като първото учебно заведение, което ще предостави тази възможност на своите ученици е Средното училище „Васил Левски“ в град Елин Пелин. Това коментира кмета на Община Елин Пелин г-н Ивайло Симеонов:

Цао Линлей е на 24 години. Идва тук, в България, или по-конкретно - в Община Елин Пелин, за да преподава китайски език на български деца. Споделя ни за очакванията ѝ относно предстоящите ѝ срещи с ученици.

„Вълнувам се да срещна моите ученици. Все още не знам какви ще са техните интереси относно Китай, но ще им разкажа както за езика, така и за културата и храната. Разбира се има и доза притеснение у мен. Предстои ми да се срещна с деца, които не знаят нито една дума на китайски, може би в началото ще е по-трудно, но смятам, че ще се справя.“

Обучението на децата ще бъде абсолютно безплатно, но към момента фиксирани класове, в които ще се преподава езика няма. От страна на Общината ще бъде осигурено общинско жилище за чуждестранния преподавател. Токът, водата и медицинската застраховка също ще бъдат поети разходи, за които няма да се налага гостуващият учител да плаща, а месечното възнаграждение ще бъде от китайска страна чрез института „Конфуций“ спомена още Заместник-кмета  на Община Елин Пелин с ресор „Образование, хуманитарни, социални дейности и демография“ Райничка Николова.

Преподаването ще се осъществи с присъствието на англоговорящ преподавател, който ще подпомага учебния просец при нужда от превод на български за деца, които срещат затруднения с разбирането на езиците. Към момента е определен норматив между 12 и 16 часа преподаване в рамките на седмица спомена още кмета Ивайло Симеонов.

Към момента децата проявили желание да изучават китайски език в Община Елин Пелин са малко над 180. Очаква се при успехи в учебния процес основните училища в село Гара Елин Пелин и село Нови хан да са следващите, които ще предложат азиатския език в програмите си. По думите на г-жа Райничка Николова в бъдеще децата ще имат възможност да се запознаят и с други характеристики на китайската държава и народ.


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартен Роберто: Мачът Димитров vs Джокович беше изключително спортно събитие

Един от емблематичните гласове на "Радио София" и музикален редактор Мартен Роберто коментира своето присъствие като диджей на вчерашния мач между Григор Димитров и Новак Джокович. "Мисля, че отместваме акцента от това, което се случи вчера. Състоя се едно изключително спортно събитие с двама невероятни атлети. Това беше спортен празник, а не..

публикувано на 18.09.24 в 11:58

Предприемачество за всички и надпревара между стартъпи на Балканите

В София Тех Парк разработват наръчник за устойчиви събития В специалното Радиокафе, посветено на  иновациит е, гостуват още Елица Моллов (директор „Иновации и инкубация“) и Стефани Величкова (мениджър „Организиране на събития“) от  София Тех Парк: Разговорът започва от Event Pro Forum – събитието на събитията, което в Деня на София събра хората..

публикувано на 18.09.24 в 10:49

Предизвикателствата пред район "Красно село"

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 18.09.24 в 10:40

Ветровито с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.    Днес облачността ще бъде разкъсана, а в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България слабо ще превали. През деня ще духа вятър от изток-североизток, като той ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00