Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семинар разкрива историята на фалшифицирането на древни монети и артефакти у нас

Мария Боянова
Снимка: Христина Иванова

Тази вечер в Националния етнографски музей ще се проведе семинарът “Фалшификати и фалшифициране на древни монети и предмети в България”, воден от проф. дин Иля Прокопов и проф. дин Диляна Ботева.

Гост-лекторите ще представят периоди на развитие на фалшифицирането в България, технологии, разпространение и методи на разкриване. Предвижда се демонстрация и практическо участие на публиката.

Посетителите ще имат възможност да разгледат и изложбата ″Fake (f)or Real – Истина или лъжа. История на подправянията и фалшификациите″, гостуваща от Дома на европейската история в Брюксел.

“Темата на семинара събуди страхотен интерес, дотолкова, че залата ни е абсолютно пълна. Изложбата се радва на страхотен интерес. Наблюдаваме сериозен ръст на посещаемостта в музея, откакто изложбата гостува при нас.

Освен това е много голям напливът на ученически групи, тъй като изложбата е много подходяща във връзка с гражданското образование в училище и учителите се възползват, за да направят изнесен урок за учениците си”, казва Мария Боянова, уредник в отдел “Работа с публики и образователни програми” в Националния етнографски музей

Подобна изложба на тази тема гостува за първи път в Етнографския музей. “Самата изложба е и много интерактивна, модерна, интригуваща и увличаща посетителите в едно по-задълбочено преживяване, така че дори само заради това, е впечатляваща”, допълва тя.
На лекцията довечера ще бъдат показани и истински фалшификати, до които публиката ще може да се докосне.   

Появата на фалшификатите става откакто са се появили парите, разказва още Мария Боянова, обяснявайки деликатността на темата. Това е и един от основните проблеми, когато монети достигнат до музеите, защото първо трябва да се определи дали не са античен фалшификат, ако става дума за римски монети, след което трябва да се определи дали не са съвременен фалшификат. 

Като част от беседата екипът на Националния етнографски музей предлага и специално разработена образователна програма за ученици от V-XII клас, провеждана в залите на изложбата. Заниманията препращат към българската култура и история и носят със себе си важни поуки по темата за истината и лъжата.

Програмата се състои от 5 модула, които са вплетени в експозиционния разказ. По този начин на учениците се дава възможност да влязат в ролята както на изследователи, така и на фалшификатори, да анализират манипулирани исторически извори, да развихрят въображението си в конструирането на фантастични светове.  
Още за събитието и за изложбата, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До момента няма доказан случай на грип в страната

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и..

публикувано на 09.10.24 в 14:09

„Портрети отвисоко“ - разказ за неформалните общности от покривите на Хонконг

В София гостува изложбата „Портрети отвисоко. Неформални общности от покривите на Хонконг“ на Руфина Ву и Щефан Канъм. Проектът изследва незаконно построените селища върху покривите на жилищни блокове в Хонконг чрез архитектурни скици, фотографии и лични истории, които засягат темата за миграцията. Изложбата документира наследството на общности,..

публикувано на 09.10.24 в 12:58

Проектът "Медийна грамотност в дигиталния свят" в помощ на младежите

Страната ни се нарежда на последно място в класацията на държавите от Европейския съюз, които са уязвими към дезинформацията и негативните последствия от нея. Това показват данните от Индекса за медийна грамотност от началото на годината.  По този повод от Сдружение "Моят град“ разработват проекта  "Медийна грамотност в..

публикувано на 09.10.24 в 12:57
Еврокомисар Елиза Ферейра

Седмица на градовете и регионите в Брюксел

Всяка седмица в Брюксел се провеждат по няколко големи европейки събития, като тук изобщо не се взимат предвид редовните сесии на комисиите в Европейския парламент. Тази седмица в Брюксел преминава под знака на градовете и регионите, защото под мотото Empowering communities (Давайки повече власт на местните общности) тече най-голямото..

публикувано на 09.10.24 в 12:53

Есенна академия за родители в "Пирогов"

Водещи детски специалисти от "Пирогов" провеждат Есенна академия за родители "Първа помощ за малките герои" в университетската спешна болница.  През месец октомври екипът, който провежда Лятната академия на "Пирогов", прави продължение на инициативата по желание на родителите. Лектори ще бъдат д-р Явор..

публикувано на 09.10.24 в 11:17

Магията зад студентската медия на Нов български университет

Гласът на студента - с това мото студентската медия на Нов български университет посрещна началото на новата академична учебна година. Платформата NewBlog4U е място, на което студенти от всякакви специалности имат възможността да създават новини, интервюта, анкети и репортажи. Това са само част от материалите, които създават студентите от екипа на..

публикувано на 09.10.24 в 09:44