Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От планините на Киргистан до Керала - люлката на аюрведа

В природата и културата на Изтока с пътешествията на Маги Гигова

Маги Гигова разказа в "Радиокафе"

Гери Пейкова и Маги Гигова
Снимка: Радио София

В природата и културата на Изтока се пренасяме с очарователната Магдалена Гигова – журналист, публицист и пътешественик, която разказа своите впечатления  от пътешествията си до люлката на аюрведа - Керала, Индия и до Киргистан.

Сред най-новите дестинации, от които съвсем наскоро се завърна, е Киргистан, където се оказва, че дори когато се изкачиш на 7 000 м имаш интернет връзка.

Не става въпрос за една изостанала страна, а за доста технологична.

“Мислех, че са скотовъдци, че са номади, може би, след като в техния музей има юрти и се показва как живеят хората в юрти, някъде има такива, но в момента те са туристическа атракция, основна забележителност там са планините – можеш да се качиш в една планина, да спиш в юрта, да доиш крави и кози, да яздиш кон без седло… все неща свързани с културния туризъм и местните традиции".

В разговора с Маги Гигова ще чуете за природния резерват, планината Ларчат на 17 км от столицата Бишкек, който е огромен по територия, но само в пет процента от нея се допускат туристи, за да се запази целостта на екологичната система. Гледките наоколо са приказни и можеш да пиеш вода директно от реката, която е почти тюркоазена на цвят, защото идва от ледник. Там се намира и едно от най големите безоточни езера в света – Исък Кул (600 кв. км).

Оказва се, че каквато и покупка да направиш, можеш да заплатиш директно с телефона си, чрез QR. Там можеш да опиташ и древната напитка кумис –традиционно прабългарско питие, чалеб, като малко разреден айрян с подправки и максим – питие от жито, близко до бозата.

“Има и няколко български следи там, беше невероятно усещане“, разкрива Маги Гигова, а що се отнася до пътешествията сред природата, те са многобройни и съвсем не толкова лесни.

“Поръчах си един „лек" маршрут в планината – 32 хиляди крачки стръмен баир“, разказва още  тя.

Ще чуете още и за посещението на Маги в най-южния индийски щат Керала – Люлката на аюрведата.

В превод от санскрит аюрведа означава наука за живота. В Керала казват, че ако си счупиш ръката, трябва да отидеш при хирург, но ако имаш мигрена, само аюрведата ще те отърве завинаги от главоболието. Т.е. тя цери не симптома, а търси причината и е не само е по-добрият път при хроничните болежки, ами те учи как никога да не се повторят.

Кураторът Анил, домакин в Музея на аюрведата

В Музея на аюрведата кураторът Анил е убеден, че ценното знание е древно колкото човечеството. От първия миг, когато първобитният е видял как тигърът яде конкретна трева, когато го боли стомахът или горилата дъвче листа и от тях прави лапа за наранения си крак. Решил да го приложи на себе си и започнал да предава наученото на поколенията.

Единият от начините е да не прекалявате с нищо и да слушате тялото си. То знае какво точно му трябва в даден момент и си го иска. Познанието е систематизирано преди пет хилядолетия от трима мъдреци. Текстовете им подробно описват въздействието на петте елемента, намиращи се в космическата система – земя, вода, въздух, огън, пространство – върху нашата индивидуална система и излагат важността от поддържането на тези елементи балансирани за здравословен и щастлив живот.

Музеят на аюрведа е частен и е основан от фамилията Моос. Както си мислех фукливо, че се радвам на древно родословие (първите писмени сведения за Доскови са от 1630 година), кураторът ме сащиса с факта, че семейството се занимава с Аюрведа от пети век"!

“Кухнята е твоята аптека, баба ти е твоят доктор, храната е твоето лекарство, работата е твоето здраве“, повтаря Анил като мантра. Като се замисли човек, прав е. Преди да тръгнем към аптеката, първо опитваме да се оправим с бабини рецепти“, продължава разказа си Маги Гигова. 

Чуйте го. С нея разговаря Гергана Пейкова.

“Кухнята е твоята аптека, баба ти е твоят доктор, храната е твоето лекарство, работата е твоето здраве“


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортната история на Етрополе в книгата на Даниела Николова "Големият спорт в малкия град"

Етрополе се гордее със спортната си история. Това е причината общината да издаде книга за славното минало на спортистите „Големият спорт в малкия град“, чийто автор е Даниела Николова. Неин баща е световният шампион от Мексико сити 1978 г. Стоян Николов. „Детството ни премина в спортната зала. Дишахме шампионския въздух, крещяхме заедно с..

публикувано на 09.10.24 в 18:08

Доц. Ангел Кунчев: Около 2000 души умират в България след тежка грипна епидемия

Близо 350 хил. противогрипни ваксини са осигурени от държавата за безплатна ваксинация на хората на и над 65-годишна възраст у нас и те вече се доставят при личните лекари. На места личните лекари започнаха ваксинацията срещу грип. Това стана ясно от провелата се днес пресконференция на тема: „Нека намалим риска, да се ваксинираме!“ До края..

публикувано на 09.10.24 в 16:48
Боби Вълчев - джаз певец и музикант

Ако успееш да докоснеш хората като артист, значи си изпълнил своята мисия

От Дубай до Радио София пристигна джазменът – музикант и певец Боби Вълчев, който беше гост в предаването "Добър вечер, София“. През лятото той проведе грандиозен концерт пред 17 хиляди свещи в Античния театър в град Пловдив. "Концертът беше направо фурор, дори не съм очаквал да мине с такъв голям успех. Подготвях го повече от година вложихме..

публикувано на 09.10.24 в 16:47

До момента няма доказан случай на грип в страната

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и..

публикувано на 09.10.24 в 14:09

„Портрети отвисоко“ - разказ за неформалните общности от покривите на Хонконг

В София гостува изложбата „Портрети отвисоко. Неформални общности от покривите на Хонконг“ на Руфина Ву и Щефан Канъм. Проектът изследва незаконно построените селища върху покривите на жилищни блокове в Хонконг чрез архитектурни скици, фотографии и лични истории, които засягат темата за миграцията. Изложбата документира наследството на общности,..

публикувано на 09.10.24 в 12:58

Проектът "Медийна грамотност в дигиталния свят" в помощ на младежите

Страната ни се нарежда на последно място в класацията на държавите от Европейския съюз, които са уязвими към дезинформацията и негативните последствия от нея. Това показват данните от Индекса за медийна грамотност от началото на годината.  По този повод от Сдружение "Моят град“ разработват проекта  "Медийна грамотност в..

публикувано на 09.10.24 в 12:57