Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна 18-ият Национален конгрес по кардиология

Снимка: FB/ Bulgarian Society of Cardiology
Започна 18-ият Национален конгрес по кардиология, който ще се проведе до 13 октомври в Пловдив. Форумът е най-голямото събитие в научния календар на Дружеството на кардиолозите в България и се провежда на всеки 2 години.

Тази година събитието е специално и минава под знака на 50-годишния юбилей на Дружеството на кардиолозите в България. Ще участват водещи специалисти в областта на сърдечно-съдовата медицина от цял свят.

В контекста на работата по Националния план за сърдечно-съдово здраве, създаден по инициатива на Дружеството на кардиолозите в България, е предвидена сесия за обсъждане на сърдечно-съдовото здраве в региона и мерките за подобряването му, на която ще присъстват председателите на Националните дружества от съседните страни.
доц. Васил Трайков

От Дружеството поставят акцент и върху добрата комуникация с пациентите в специална сесия на 13 октомври от 10.30 ч, на която са поканени пациенти.

“На първо място исхкаме да поставим мултидисциплинарния подход. Това беше философията на програмата. Да поставим в центъра колаборацията между отделните медицински специалности.

По този начин обединяваме грижата за пациентите и поставяме комплексния подход на първо място, затова сме поканили редица партньорски дружества, с които обикновено работим, за да покрием гранични теми между кардиологията и други специалности като гастроентерологията. Това е единият акцент, коментира доц. Д-р Васил Трайков - председател на УС на Дружеството на кардиолозите в България.

Вторият акцент са съвместните сесии с работните групи на дружеството, както и с други партньорски дружества като Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрокардиология и Българското дружество по инвазивна кардиология.

Фокус е и международното участие. “Тази година ще имаме голямо участие. Известни имена от чужбина ще бъдат при нас, за да могат да разкажат за последните постижения в областта на сърдечно-съдовата медицина и отделните подспециалности на кардиологията”, каза още доц. Васил Трайков.

“Щастливи сме да имаме и сесията, в която ще коментираме проблематиката със сърдечно-съдовото здраве в региона. Смятаме, че това е много важен организационен въпрос, тъй като този регион е сериозно засегнат от сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност, и е от изключителна важност ние и съседните държави да имаме обща стратегия и поглед върху нещата. Затова решихме да създадем тази сесия”, допълва още той.     

Разбира се, предвидени са и важни обучителни сесии, на които ще бъдат обсъждани въпроси от областта на кардиологията, както и от подспециалностите ѝ.

Още за програмата на форума, чуйте в разговора на Катя Василева в звуковия файл.
По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изхвърляме по 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно

България отделя 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно. Това става ясно от данни на Евростат за 2022 г. Едва 40 кг от тях идват от домакинствата. Други 22 кг са разхищения в производствения сектор, а 15 кг - в ресторантите. 10 кг се изхвърлят в първичното производство като земеделие и рибарство, а 6 кг се губят по веригата на..

публикувано на 10.10.24 в 17:17
Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston

Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston не забравя родната сцена

Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston (Борислав Панков) разказа пред Радио София за актуалните си проекти, за музиката, която създава, за любовта към фолклора и съвместния албум с “Мистерията на българските гласове“ . От няколко години той живее и твори извън България, но поводът да го открием тук, беше музикалната..

публикувано на 10.10.24 в 16:51

Книгата "Царят на акварела" представя историята на художника Константин Щъркелов

Кристина Тужарова е художник, преподавател, изследовател на историята на художественото изкуство, лектор в поредицата беседи "История на изкуството за любители" и автор на книгите за деца, посветени на големите ни художници Владимир Димитров - Майстора и Иван Милев. Тя е автор и на книгата  "Щъркелов - Царят на акварела" , която увлекателно..

публикувано на 10.10.24 в 15:37

За първи път у нас поставиха на момиче 3D принтирана индивидуална протеза

За първи път в България 11-годишно момиче ще движи рамото и ръката си отново – благодарение на уникална операция, с която е премахнат тумор и е поставена индивидуална 3D протеза , съобщават от пловдивската УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив. Детето е имало  злокачествен тумор на дясната лопатка скапула, обхващащ и дясната раменна кост. Екипът от..

публикувано на 10.10.24 в 15:19
Зорница Славова

Българите не искат да учат през целия си живот

Новите данни на Евростат за ученето през целия живот (УПЖ) на възрастните хора (25-64 г.) показват, че и през 2023 г. България е на дъното в ЕС. Още по-смущаващ е фактът, че делът на хората, участвали в някаква форма на образование и обучение в страната, дори намалява спрямо проучването от предходната година. Той достига 1,4% и вече е почти десет пъти..

публикувано на 10.10.24 в 14:56

Детските игри пресъздадени през танца и движението в инициативата "Невидимата площадка"

Иновативна и полезна инициатива "Невидимата площадка" ще се проведе на 12 октомври в Южния парк. Тя се организира от сдружение "Безопасни детски площадки“.  Организаторите приканват да поразмишляваме по въпроса – бихме ли могли да играем днес без да има специална детска площадка? Разговаряме с Любов Жеглова, която..

публикувано на 10.10.24 в 14:24

Докладът за състоянието на градовете и регионите 2024 г.

Един от важните елементи на Европейската седмица на градовете и регионите (най-голямото събитие в сферата на кохезионната политика с над 5000 делегати и над 200 панела), е докладът за състоянието на градовете и регионите. Той вече е факт и ето някои от важните моменти в него. 180 са регионите в ЕС, които са се присъединили към Инициативата за..

публикувано на 10.10.24 в 13:19