Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рамките на национална кампания "Земята не пие лекарства"

Мобилен пункт ще приема негодни лекарства в "Младост 3" на 19 октомври

Снимка: архив

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност "Земята не пие лекарства"Целта ѝ е да алармира, че изхвърлените в битовия отпадък лекарства са една от причините за появата на антбиотичната резистентност, която застрашава човечеството.

Активните съставки на изхвърлените в битовия отпадък лекарства могат да попаднат в почвата и водата и да доведат до отрицателно въздействие върху цялата екосистема. Ако остатъци от антибиотици бъдат погълнати от човека, чрез храната и водата, която консумира, това може да отключи въпросната антимикробна резистентност.

В рамките на инициативата ще бъдат организирани мобилни пунктове на паркинги на магазини, на които гражданите ще могат да донесат своите лекарства с изтекъл срок на годност.
  • Първият мобилен пункт ще е на 19 октомври от 10 до 18 часа на терена на магазин в столичния квартал "Младост 3".
Експерти припомнят, че по данни на Световната здравна организация (СЗО) антимикробната резистентност е причината за 5 млн. смъртни случаи само през 2019 г. Тя е една от най-големите глобални заплахи за общественото здраве

"Злоупотребата с антибиотици трябва да се преустанови. Ако не - може да се окаже, че сме обезоръжени и не можем да лекуваме и най-обикновени инфекции, с всички последици от това", коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той припомни, че на среща на Г-8 антибиотичната резистентност е посочена като една от 5-те глобални заплахи за общественото здраве.
Затова инициативи като тази е в правилната посока. В тази борба усилията само на здравното министерство не са достатъчни.

За събирането, извозването и унищожаването на лекарствата организаторите са сключили договор с лицензираната фирма, която има собствен инсинератор за обезвреждане на опасни отпадъци.

Кампанията Земята не пие лекарства" ще се проведе и в Пловдив (на 26 октомври) и Варна (2 ноември).
Организатори са фармацевтична кампания и верига супермаркети, в партньорство с Министерството на здравеопазването.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От идея до реален проект за 48 часа - младите ще покажат как се прави

Бизнес клубът към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Able Activator предизвикват предприемаческия дух на младите хора с инициативата Able Activator В рамките на един уикенд - от 1 до 3 ноември, се предвижда да се проведе интензивно обучение, което да даде на участниците знанията и уменията за създаване на успешен..

публикувано на 17.10.24 в 18:07

Ще се лее вино на градски фестивал в столичното Ларго

"UrbanWineFest – Sofia2024" е събитие, в което виното, културата и кулинарията се сливат в едно, създавайки пространство за онези, които обичат живота във всичките му вкусове, цветове и нюанси.  На винените барове чаровният екип от винени експерти на Българската асоциация на винените професионалисти ще ви зарази със своята любов към..

публикувано на 17.10.24 в 17:14

Ако ще се възползвате от "Черния петък", започнете подготовката сега. Вижте как!

За да можем да се възползваме от изгодни предложения и да направим разумни покупки, свързани с истински намаления преди и около кампанията „Черен петък“ (тази година е на 29 ноември), трябва да се потрудим, и то отрано. Време е още сега да започнем проучване на пазара , да си набележим нужните ни стоки и да следим цените. Това посъветва..

публикувано на 17.10.24 в 16:06

Музикален калейдоскоп - за музиката като убежище

Над 50 деца - любители музиканти от цялата страна се събират в гр. Пловдив на 26 и 27 октомври за Първия фестивал за детско изпълнителско творчество „Музикален калейдоскоп“.  Фестивалът е част от социален проект, в който се дава възможност на деца от различни социални категории да развиват своите таланти, да надграждат знанията си,  да създават..

публикувано на 17.10.24 в 16:03

Чуждите туристи предпочитат да почиват в Югоизточна България

Югоизточна България е най-посещаваната от туристите част от страната ни с 10.4 млн. нощувки за 2023 г., показват данните на Евростат. Това представлява 38.8% от всички нощувки в страната. На следващо място се нарежда Североизточният регион с 6.3 млн. нощувки и 23.4 % за страната. И в двата региона доминират чуждестранните туристи, като в..

публикувано на 17.10.24 в 15:23

Режисьорът Владимир Диков, който живее и твори в Канада, с нова постановка в България

Режисьорът Владимир Диков от 15 години живее в Канада, но в творческия си път разделя времето си между Канада и България. Отново е тук, за да представи нова пиеса. В предаването “Радиокафе“ той бе гост, заедно с един от актьорите в спектакъла Антон Трендафилов, който разкри, че двамата са състуденти, а студентските година са незабравими, защото..

публикувано на 17.10.24 в 14:32
Продуцентът Rumbalyaka и Кристина Топалова-Keya

"Джаз сезони" - песенната версия на хубавите есенни дни

Есента е джаз сезон. Изпълнителката Кристина Топалова - Keya, и продуцентът Rumbalyaka разказаха своята версия на хубавите есенни дни в ефира на Радио София, като представиха новата си песен "Джаз сезони".  В създаването на новата песен се включва активно и Явор Карагитлиев, по-известен като Jazzdork , който е композитор за театрална музика...

публикувано на 17.10.24 в 13:44