Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предиабетът прогресира в диабет при поне 10% от хората годишно

Снимка: БТА

Предиабетът прогресира в захарен диабет тип 2 при поне 10% от хората годишно. Има и такива, които се връщат назад, но това са хора, които променят диетата и започват физическа активност. Това коментира проф. д-р Михаил Боянов от Българското дружество по ендокринология, цитиран от БГНЕС.

„Навременното откриване на преддиабет е критично за предотвратяване на прогресията към захарен диабет тип 2, както и развитието на сериозни усложнения като коронарна болест на сърцето и хронична бъбречна болест,“ предупреди ендокринологът от Клиниката по Ендокринология в УМБАЛ „Александровска“.

По думите му ранното разпознаване на състоянието позволява по-ефективно управление на здравословните рискове и предоставя възможност за значителни подобрения чрез промени в начина на живот а, при нужда и медикаментозна терапия.

Инсулиновата резистентност не е болест. При откриването на диабет обаче се оказва, че 65% от пациентите имат влошено здравословно състояние.

Рискове, които водят до развитието на диабет са високото телесно тегло, родственици, прекарали сърдечносъдови заболявания, поликистозата на яйчниците при жените, артериална хипертония или терапия за хормони.

Ендокринологът обърна внимание на въпросника за идентифициране на лицата с повишен риск от предиабет и диабет – FINDRISK.

„Колкото по-рано се открие и третира състоянието, толкова по-добри са шансовете за избягване на сериозни усложнения,“ допълни проф. Боянов и наблегна още по-остро на важността от ранен скрининг и превенция:

„Който има късмет - получава инфаркт, който няма късмет - получава инсулт“.




По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За кого гласуваха софиянци

Изборите в 23-ти Многомандатен избирателен район (МИР) в София печели "Продължаваме промяната-Демократична България" с 34,37% при обработени 100% изборни протоколи в Районната избирателна комисия. За "Продължаваме промяната - Демократична България" своя глас са подали 64 977 души в 23-ти МИР. Второто място е за ГЕРБ-СДС с 42 990 гласа и..

публикувано на 28.10.24 в 15:59
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да работят за принципно споразумение

Още по-фрагментираният парламент може да ни кара да очакваме или продължаване на нестабилността, или излизане от реториката на кампанията и влизане в прагматичните релси на политиката за съставяне на работещ парламент и правителство. Няма значение дали 8 или 9 ще са партиите в 51-вото Народно събрание, мнозинството ще се сформира около..

публикувано на 28.10.24 в 15:30

Фани Куцарова представя фестивала "Музикални зографи"

Продължава фестивалът “Музикални зографи”, който започна на 22 октомври. Следващите дни са предвидени срещи с едни от най-интересните изпълнители, които ще се включат в музикалния форум. “Този фестивал е съвсем нов. Цялото Сдружение “Про Артибус” , което е създадено от музиканти и художници, решихме, че това ще е един добър акцент на..

публикувано на 28.10.24 в 14:46
Людмила Петкова

Министерство на финансите не предвижда да увеличава данъците през 2025 г.

Министерство на финансите не предвижда да увеличава данъците следващата година.  Това съобщи служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Разработени са редица приходни и разходни мерки, така че салдото в хазната да бъде до 3% дефицит от БВП на..

публикувано на 28.10.24 в 13:56

Започва авариен ремонт на топлопровод на столичната ул. "Найден Георгиев"

От днес "Топлофикация-София" започва авариен ремонт на топлопровод на ул. "Найден Георгиев", съобщи кметът на район "Подуяне" Кристиян Христов. Временно ще бъде затворен за движение участъка между ул. "Макгахан" и ул. "Скайлер". Очаква се ремонтът да продължи около една седмица, допълва Христов.

публикувано на 28.10.24 в 13:16
Велоентусиастите Калин Апостолов, Теодор Борисов и Иво Делин

С новите велоалеи, София става по-безопасна за велосипедистите

Велосъбитиeто "Критична маса" ще има ново издание на 31 октомври. Повече за събитието, както и за карането на колело, като част от градската култура, разказват в предаването “Радиокафе” представители на неправителственото сдружение "Велоеволюция" и редовни участници в групови карания в София: Калин Апостолов, Теодор Борисов и Иво Делин . В София се..

публикувано на 28.10.24 в 13:06
Крисина Йорданова

Музикалната формация Lunikk с нова песен

Музикалната формация Lunikk излиза с нова песен. Музикантите в дуото са Кристина Йорданова и Денислав Попов. Новото парче се казва “Lit” и е завръщане към по-ранните песни на дуета .  “След като направихме албума, естествено, искахме да правим нови песни, обаче в малко по-различна посока. Пак е мрачно парче, но в по-минималистичен вариант,..

публикувано на 28.10.24 в 12:50