Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.
Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в списание Scientific Reports. Високите нива на консумация на плодове и зеленчуци, са свързани с намаляването на депресивните симптоми с течение на времето, информира БГНЕС.
Това може да се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на витамините, минералите и диетичните фибри, съдържащи се в растителните храни. Диетата благоприятства здравето на чревния микробиом, който има защитен ефект върху мозъка и намалява оксидативното увреждане.
Методологията на изследването се основава на анализ на данни от четири големи дългосрочни проучвания на близнаци над 45 години. Методът на близнаците позволява да се изключат редица нежелани фактори, като генетични различия и социално-икономически произход на ранния живот, които увеличават достоверността на заключенията. Участниците са предоставили информация за диетата си, както и данни за симптомите на депресия, събирани в продължение на 11 години.
Резултатите показват, че ниският прием на плодове е по-малко от 0,3 порции на ден и по-малко от 0,5 порции зеленчуци, докато високият прием е 2,1 порции плодове и 2,0 порции зеленчуци. Въпреки положителната тенденция за намаляване на симптомите на депресия, дори високите нива на консумация не достигат препоръчителните 5 порции на ден, определени от Световната здравна организация.
Особено ниска консумация на плодове и зеленчуци се наблюдава в скандинавските страни, където средното ниво не надвишава половината от международните препоръки. Учените отбелязват, че увеличаването на консумацията до оптимално ниво може да засили идентифицирания ефект, но е необходимо допълнително проучване на тази хипотеза.

Наследството на "краля на поп музиката" Майкъл Джексън продължава да пише история, дори 16 години след смъртта му. Той се превърна в първия певец с шест десетилетия присъствие в Топ 10 в класациите след завръщането там на хита му Thriller. Хитът от 1982 г. Thriller се завърна в Топ 10 на Billboard Hot 100, изкачвайки се на десето място от..
Консумацията на кафе и енергийни напитки, на цигари и на алкохол са трите най-разпространени нездравословни навици у нас - това показва най-голямото европейско здравно проучване, проведено в 22 държави и сред 1000 души в България. Над 86 процента от българите пият кафе, за да се чувстват щастливи, обясни Стефан Динев, представител на..
Над 10 000 ученици от първи до трети клас преминаха обучения за основните правила за пътна безопасност с националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. Финалът на кампанията, която стартира в началото на октомври, завърши с открит урок в столичното 118 СУ "Акад. Людмил Стоянов". В него всички над 90 първокласници придобиха ценни знания от..
Редовната консумация на пълнозърнести храни помага за поддържане на по-високи когнитивни показатели и намаляване на риска от загуба на паметта при хора на средна и по-висока възраст. Това показва проучване, публикувано в списание Food & Function (F&F). Анализът обхваща повече от 5000 души със средна възраст 64 години. Изследователи от Чунцин и Пекин..
Миниатюрен електронен имплант в окото помага на хора с нелечима загуба на зрението отново да виждат – това показват резултатите от ново проучване, определяно като истински “пробив“ в развитието на изкуственото зрение, съобщават от “Евронюз“, цитирани от БГНЕС. Имплантът, който се поставя под ретината на окото и се свързва със специални очила, е..
Нов видеоклип на певицата Тейлър Суифт неочаквано увеличи броя на посетителите в Музея на изкуствата в германския град Висбаден, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА. През уикенда посетителите са били значително повече от обикновено, а причината е картина в стил арт нуво, озаглавена "Съдбата на Офелия". Във видеото си Тейлър Суифт влиза в ролята на..
Ново проучване на учени от Университета в Мисури показва, че консумацията на храни с високо съдържание на мазнини – като риба, ядки, както и консумацията на плодове, може да предпази от болестта на Алцхаймер. Резултатите показват, че кетогенната диета може да помогне за запазване на здравето на мозъка, особено при хора с генетична предразположеност към..