Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола.
Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има решаващо значение за здравословното състояние на вашата празнична трапеза. Това се дължи най-вече на „мононенаситените мазнини“, които могат да помогнат за намаляване на „лошия холестерол“ в кръвта, пише БГНЕС.
„Тези масла съдържат много повече хранителни вещества и могат да подобрят нивата на холестерола“, казва той. Превръщането на картофеното пюре в пюре от карфиол също предлага креативна и питателна замяна на гарнитури.
Д-р Хъфман със сигурност не е единствен в своите възгледи, тъй като различни други експерти също са възхвалявали ползите от маслото от авокадо. Сред тях са двама учени от китайския земеделски университет Хунан, които миналия месец изложиха изненадващите му ползи в научен обзор.
Сред многобройните компоненти, на които те обръщат внимание, са мастните киселини и богатото количество „фитостероли“, като последните се свързват с потенциално по-ниски нива на холестерола. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат по-добре тези връзки.
„Маслото от авокадо има защитен ефект срещу хиперлипидемията, като понижава нивата на TC, TG и LDL-C и защитава липопротеиновия холестерол с висока плътност - поведение, което може да се дължи на високите нива на MUFA, фитостероли и токофероли“, пишат експертите от проучването.
Все още обаче са недостатъчни проучванията за това дали други мастноразтворими витамини (като витамин К), съдържащи се в авокадото, влизат в маслото от авокадо по време на процеса на екстракция, както и за тяхното съдържание, стабилност и биологична активност.
Наследството на "краля на поп музиката" Майкъл Джексън продължава да пише история, дори 16 години след смъртта му. Той се превърна в първия певец с шест десетилетия присъствие в Топ 10 в класациите след завръщането там на хита му Thriller. Хитът от 1982 г. Thriller се завърна в Топ 10 на Billboard Hot 100, изкачвайки се на десето място от..
Консумацията на кафе и енергийни напитки, на цигари и на алкохол са трите най-разпространени нездравословни навици у нас - това показва най-голямото европейско здравно проучване, проведено в 22 държави и сред 1000 души в България. Над 86 процента от българите пият кафе, за да се чувстват щастливи, обясни Стефан Динев, представител на..
Над 10 000 ученици от първи до трети клас преминаха обучения за основните правила за пътна безопасност с националната кампания „Пресичам безопасно с TEDI“. Финалът на кампанията, която стартира в началото на октомври, завърши с открит урок в столичното 118 СУ "Акад. Людмил Стоянов". В него всички над 90 първокласници придобиха ценни знания от..
Редовната консумация на пълнозърнести храни помага за поддържане на по-високи когнитивни показатели и намаляване на риска от загуба на паметта при хора на средна и по-висока възраст. Това показва проучване, публикувано в списание Food & Function (F&F). Анализът обхваща повече от 5000 души със средна възраст 64 години. Изследователи от Чунцин и Пекин..
Миниатюрен електронен имплант в окото помага на хора с нелечима загуба на зрението отново да виждат – това показват резултатите от ново проучване, определяно като истински “пробив“ в развитието на изкуственото зрение, съобщават от “Евронюз“, цитирани от БГНЕС. Имплантът, който се поставя под ретината на окото и се свързва със специални очила, е..
Нов видеоклип на певицата Тейлър Суифт неочаквано увеличи броя на посетителите в Музея на изкуствата в германския град Висбаден, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА. През уикенда посетителите са били значително повече от обикновено, а причината е картина в стил арт нуво, озаглавена "Съдбата на Офелия". Във видеото си Тейлър Суифт влиза в ролята на..
Ново проучване на учени от Университета в Мисури показва, че консумацията на храни с високо съдържание на мазнини – като риба, ядки, както и консумацията на плодове, може да предпази от болестта на Алцхаймер. Резултатите показват, че кетогенната диета може да помогне за запазване на здравето на мозъка, особено при хора с генетична предразположеност към..