Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да създадем подкаст? 5 съвета от Александър Кръстев

Александър Кръстев
Снимка: Ани Петрова

Подкастите станаха едни от най-предпочитаните медии за добиване на знания, за коментари, за дебати, за забавление. Те обаче имат стоя предистория и предпоставки за появата и развитието.

В първото десетилетие на ХХI век много модерни станаха блоговете. Преди бума на социалните мрежи те бяха трибуна за споделяне на мнения, творчество и т.н. Тогава и блоговете минаха по пътя на всяка медия – появяват се като политематични, след това се специализират, разказа пред БНР-Радио София Александър Кръстев*.

По думите му, в момента това се наблюдава и в социалните мрежи, в различните платформи и формати – конкуренцията става по-жестока, интересът намалява, защото се пренасочва.

Алгоритмите са така направени, че с тънки, невидими връзки да водят към пристрастяване, да се връщаш заради определено съдържание и да потребяваш повече реклами.

По-дългите формати – подкастите възникват още в първите години след 2000 година.

Възходът им получи допълнителен стимул след като един от стрийминг гигантите за споделяне на музика и аудиосъдържание купиха няколко платформи за подкасти и ги направиха част от своето портфолио.

Насищането е налице, пресечната точка е премината и вече всеки може да е създател на съдържание. Това има и плюсове (те са доста), и минуси (огромно количество информационен шум).

Какво ще стане, когато и тук се намеси изкуственият интелект (ИИ) и той започне да генерира разговори на различни теми, с паузи, шеги, с различни гласове?!

Задава се нещо страшно, трудно ще се разпознава дали даден подкаст е генериран от ИИ и именно затова е важно да се обърне внимание на медийната грамотност – и на младите хора, но и за възрастните.

Александър Кръстев даде препоръки за предпазване от манипулации в дигиталния свят, както и съвети за тези, които искат да създадат свой подкаст:

1. Слушайте/гледайте много подкасти – ще видите кое прави впечатление, кое работи за вас и кое бихте пренесли в своя проект;
2. Подберете темите, по които ще говорите в подкаста;
3. Съставете си списък с интересни и подходящи събеседници;
4. Чуйте ги при други техни изяви и участия;
5. Подгответе основния си запис така, че да вадите кратки откъси за други платформи и канали.

Важно е преди всичко да си дадете сметка дали ще можете да поддържате подкаста продължително време, дали ще добавя стойност за вашата аудитория или ще обогатява фоновия шум.

Чуйте разговора на Мария Илиева.

  • Александър Кръстев развива успешни комуникационни канали в онлайн среда. Завършил е журналистика в Софийския университет и е магистър по Публична комуникация със специализация в областта на блоговете и социалните медии. Създател и редактор "Новини" в сайта "Аз чета". През 2013 г. става носител на наградата "Рицар на книгата" на Асоциация „Българска книга“ и получава титлата "Посланик на библиотеките" от Българската библиотечно-информационна асоциация.
    Автор е на първата българска специализирана е-книга "LinkedIn – Социалните контакти в полза на бизнеса" (2010). Негов е блогът "The Dreamreader".
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.04.25: Освен еврозоната има и други важни теми за държавата!

Започва седмица, в която събитията, новините и тенденциите във "Форум" ще коментират Лидия Даскалова - политолог и юрист, и Калоян Константинов – журналист, асистент към БАН. В днешното издание водещият Лъчезар Христов ги провокира със следните теми: След вота за недоверие Засега единственото безспорно преимущество на..

публикувано на 07.04.25 в 18:39
Костадинка Тодорова и Давид Регал

Как един испанец от Лорка заживя в Разлог

Пънк и рок господстват в новия Фестивал на трите планини: На 5, 6 и 7 септември между Банско и село Баня ще има фестивал. Пънк – рок фестивал, наречен The Three Mountains Festival. На обширно открито пространство, със сцени, шатри и всичко необходимо за голямо музикално събитие. Място за 1000 палатки, отделно и за каравани, паркинг. Ще..

публикувано на 07.04.25 в 17:46

Дойчин Неновски обиколил приютите за 4-ноги преди да оглави "Екоравновесие"

За пръв път, преди да встъпи в длъжност директор на "Екоравновесие" се срещна с представители на неправителствени организации, работещи в защита на правата на животните и доброволци, които помагат в общинските приюти. Дойчин Неновски поема ръководния пост макар и временно, но дава заявка, че ще поддържа активна комуникация с тях. Засега..

публикувано на 07.04.25 в 16:55

Форум за "Д-р Изкуствен интелект" в Световния ден на здравето

Днешният 7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник. Това е и повод да обърнем поглед към развитието на медицината и иновациите в нея. От 17 часа в  иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе петото издание на поредицата за технологии, бизнес и наука Tech Park Talks ...

публикувано на 07.04.25 в 16:14
Владимир Иванов

За година великденската трапеза е поскъпнала с по-малко от 10%

" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят  продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ. Той..

публикувано на 07.04.25 в 15:16

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега!"

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега! Разкриване на невидимото: труд, несигурност и изкуство“. Проектът ще бъде открит тази вечер в галерия „Куб-Топлоцентрала“. По думите на екипа експозицията изследва невидимата, но интегрална природа на труда – по-специално работата, която остава недооценена или..

публикувано на 07.04.25 в 15:01