С настъпването на новата 2025 година една от основните храни на българската трапеза - хлябът, отчете ръст в цената си между 20 и 30 на сто.
Като причина за ценовия скок се изтъква връщането на 20-те процента ДДС ставка, а според разчетите на Министерство на финансите става ясно, че завишаването на цената е с цел попълването на дупките в новият бюджет.
Оплаквания от страна на хлебопроизводителите има и по отношение на поскъпването на тока, както и завишената цена на суровината, която отчете скок през лятото на изминалата година.
Срещу връщането на 20-процентовата ставка се обединиха производители и потребители, но прогнози за ново увеличение, с цел компенсация по-високите разходи за заплати и сметки, не липсват.
За промените в бранша ни разказва Нена, която е собственик на малък бизнес.
“Като производител ми е изключително неприятно да повишавам цените и да виждам, как на клиентите им е неприятно, че хлябът или други хлебни изделия са по-скъпи от предния ден. Предполагам, че това повишаване на цената е наложително, но се получава ефектът на доминото, когато се вдигне цената на една суровина, всичко по веригата започва да се повишава.“
Тя допълни, че свиване на производството се наблюдава в много малък мащаб, тъй като, ако един хляб се купува по-малко, друг се купува повече, в този смисъл производството се пренасочва. Не крие обаче, че все пак има отлив на клиенти.
“През изминалите дни най-съществено е увеличението при пшеничните хлябове – бял, типов, „Добруджа“, пълнозърнести пшенични“, посочи производителят.
Пред предизвикателство с инфлацията се изправят не само малки и големи производители, но и потребители от цялата страна.
За българската маса хлябът се оказва неизменна част, но поскъпването му със средно 50 стотинки до лев поставя под въпрос някои купувачи, за които увеличението на насъщния не е без значение. За някои от тях, обяснението за поскъпването е основателно, други казват просто „Ако мога, ще си позволявам...“ Трети са категорични, че поскъпването не допринася за подобряване на качеството, нито на техниката с която се работи.
Чуйте още в репортажа на Надежда Герова в звуковия файл.
Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) отбелязва своята 25-годишнина с конференцията HR days 2025: know.how , която ще се проведе на 28 и 29 октомври. "Това събитие е едно от най-важните през годината за всеки HR ("човешки ресурси") в България. Искаме да не си говорим за история и за минало, а за бъдеще, за това, което ни вълнува..
Под мотото "Стани вдъхновител", Фондация "Дари знание" търси доброволци за преподаватели в обучението на деца в неравностойно положение за своя Учебен център в кв. "Младост". Центърът предоставя безплатни уроци по математика, български и английски език на деца от семейства в затруднено положение. Фондацията стартира работа преди няколко..
Както БНР вече съобщи, кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов забрани празнуването на "Хелоуин" в училищата, детските градини и читалищата на територията на общината заради Деня на народните будители. Като обществена реакция някои хора, несъгласни на кметското разпореждане, обявиха, че ще организират и проведат масово празнуване на..
Според експерти, зависимостите са белег, че обществото ни е болно. И тази диагноза става все по-видима за всеки от нас. Стереотипните, дискриминативни представи за ролята на мъжете и жените, също са един недобър показател. Сексизъм е всяка проява, основана на идеята, че някои лица, най-често жени, са по-малоценни, поради техния пол...
Столичната община прекратява обществената поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване в Зона 3, която обхваща районите "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне", подписва договор с турска компания за Зона 4 ("Надежда", "Сердика" и "Илинден") и възлага дейностите в Зона 6 ("Люлин", "Красно село" и "Красна поляна") на общинското дружество "Софекострой", съобщи..
Големите търговски вериги у нас отчитат ръст на дребните кражби през първото полугодие на 2025 г. спрямо същия период на миналата година. Най-сериозно увеличение има при спортните стоки (100%) и строителните хипермаркети (60%), а извършителите стават все по-изобретателни и по-млади, показва проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни..
Сдружение "Деветашко плато" представя три нови туристически маршрута в района на платото, които предлагат на посетителите природни, исторически и културни забележителности. Маршрутите са разработени по съвместен международен проект по програма "Еразъм", в който партньори са сдружения от малки селски райони в Кипър, Словакия и Испания. Пред Радио..