Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Локацията ни е свободна, сцената ни е открита

Мобилното ни студио е на Sofia Spring Fest – Пролетният фестивал на София, където се срещаме с организатори и участници в събитието:

Мадлен Христозова:е част от организаторския екип:

"Наподобява Коледния базар, локацията е същата. Форматът е подобен на Коледния. Идеята бе да направим Великденски, който да обедини духа на Коледния - атракциони за деца, виенско колело. Локацията ни е свободна, сцената ни е открита, приветства млади таланти, отворени сме за тях. приветстваме всички таланти.

Тези дни очакваме всички, които са решили да останат в София. Имаме специална къща с козунаци, фермерски био-пазар. Организираме диджей партита с Намуро. За Празника на Европа предпочитаме да запазим тайна за изненадите. Празникът ще е свързан с традициите на държавните-членки. Всичко продължава от 11 ч. до 22 ч., като сцената е тиха между 2 и 4 следобед."

Григор и Мария Григорови са от изложителите:

"Ние сме весел, приятелски екип. Занимавам се с месата, сестра ми е със сладката - тук сме с две къщички, солена и сладка. Имаме и много вегетариански продукти, зеленчуци. Правим две неща на скара, обикновено на дървени въглища, но няма как в центъра на София. Приготвяме нещата си с много усмивка и любов към всеки един детайл. Гордея се с наш авторски продукт: граовска бърканица - баба така комбинираше всичко от хладилника в едно ястие." (Григор) 

"Приготвям по трансилванска рецепта козуначени коминчета с шоколад и натурални само с карамелизирана захар и канела, но не прекаляваме със сладкото. И през зимата ги продавам, дори пълнени с италиански крем-сладолед." (Мария)

Говорим си и за мед с Милена Иванова:

"Крем-мед и мед е едно и също, машина бърка кристализиран мед и го прави в пухкав крем. Не унищожаваме свойствата, правим глезотийка на небцето. При нас има най-различни вкусове с лиофилизирани плодове. Единственият враг на меда е влагата.

Хубаво е да използваме дървени лъжици, металът го окислява и да не връщаме облизана лъжица в буркана, защото може да го развали с остатъчна слюнка. За да наречем някой мед монофлорен се прави анализ, ако % му съдържание отговаря на даден стандарт, може да се постави етикет монофлорен, той не може да е 100%.

Розата не отделя нектар, няма мед от рози, направихме съвместен продукт с приятели от Гурково - крем-мед от рози. Лавандулов мед - да. А от нашия пчелен восък, от това което остава, го правим във вид на свещи. Казват, че пречистват въздуха, дори и да не са запалени."

С нас е и Петър Симеонов от Асоциацията на розопроизводителите:

"Дъждът е времето за земеделеца. Прекомерното засаждане на лавандула направи износа на лавандулово масло по-труден. Лавандулата обича песъкливи слаби почви. Лавандулата лятото се ползва и срещу комари. (Останалите ѝ полезни свойства, както и тези на розата - в звуковия файл)

Председател съм на Асоциацията на розопроизводителите, там нещата са различни. Достигнахме 2 т. годишно розово масло, като качество сме най-добрите в света. Но не е рентабилно, печалбата е много малко и градините все-повече се изоставят. Тепърва в България набира скорост търсенето на чисти натурални продукти от рози."

Вера Костова и Йордан Григоров говорят за арт-базара тук:

"Много голяма част от нещата при нас са дизайнерски, авторски, имаме цветя от сапун. Имаме и български рисувани ръчно или с кожа с глаголски букви, колани с шевици и много бижута. Имаме и 3Д принтове с еко-пластмаса, която бързо се разгражда и не оставя следи в природата." (Вера)

"Аз съм художник-приложник. Всяко нещо е дълбоко обмислено, няма случайности. Едно привлича даден човек, друго - друг. Вътрешната душа се вижда по-трудно от външната. Не бива да се влияе." (в звуковия файл-символите в творбите му)

Михаела Пехливанова се включва от слънчев и празничен Мадрид:

"Много впечатляващи са шествията с различни скулпури в очакване на Възкресението. Отвсякъде се чува религиозна музика. Традиционната храна е различна от нас, още не съм опитала празничния им хляб, всички кафета и сладкарници го предлагат. Яхния от нахут е традиционно. Не съм видяла яйцата им. Вечерта се събират пред базиликите."

Боби Гълъбов също е сред организаторите на феста:

"Целта ни беше да се съпоставяме с други европейски столици, където всеки месец има такива събития. Освен традиционни вкусни неща и атракциони направихме биоземеделски базар за малките производители, които да съкратят веригата до директния потребител. Производителите от цялата страна са дали душата и сърцето си в продуктите си. Тук преоткрих неща, които не съм си представял, че има в България, като серуми от охлюви, тинктури."


Финалният ни акцент е с редактора Христина Иванова: "Всеки малък жест е важен".








По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимно слънчево, отново с летни температури

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 28° и 33°, в София - около 29°. В планините ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в Рила и Пирин ще превали. Ще духа до умерен вятър..

публикувано на 09.09.25 в 06:35

Доротея Николова: Грамотността днес е престанала да бъде ценност

На 8 септември отбелязваме Международния ден на грамотността. Датата е обявена от ООН на 17 октомври 1965 г., а за първи път се отбелязва през 1966 г. Целта е да се усилят действията на обществото към разпространение на грамотността. Според ЮНЕСКО грамотността допринася за мира, като подпомага постигането на индивидуални свободи, по-добро разбиране..

публикувано на 08.09.25 в 17:35

Виненият туризъм може да превърне страната ни в целогодишна туристическа дестинация

Виненият туризъм може да превърне страната ни в целогодишна туристическа дестинация. В тази посока ще работят съвместно Министерството на туризма и Българската организация за винен туризъм. Българската организация за винен туризъм е първото национално сдружение, което обединява водещи винарни в страната. Председателят на организацията Петя Минкова..

публикувано на 08.09.25 в 16:13

Започна Седмицата на пожарната безопасност

Традиционната Седмица на пожарната безопасност се провежда от 8 септември до 14 септември 2025 г., в цялата страна. По време на кампанията се предвиждат почти 900 събития, включващи приемни за граждани; провеждане на кръгли маси, дискусионни и информационни срещи, беседи и форуми; демонстративно провеждане на обучения, занятия, тренировки,..

публикувано на 08.09.25 в 15:27

Д-р Александър Стоянов представя книгата “Българите между две катастрофи (1396 – 1944 г.)“

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с историка д-р Александър Стоянов за неговата последна историческа книга  -   “Българите между две катастрофи (1396 – 1944 г.)“ ,  написана така, че да може да се чете и от по-широката, любопитна и любознателна публика. Изданието е синтезирано и достъпно изложение на българската история от края на..

публикувано на 08.09.25 в 13:21

Най-голямото събитие за иновации в роботиката и автономните технологии се завръща с ново издание

"Създадено в България, признато по света!“ е мотото на най-голямото събитие за иновации в роботиката и автономните технологии у нас. То ще се проведе на 11 септември 2025 г., в София тех парк - зала "Джон Атанасов". Robotics Strategy Forum е едно от най-посещаваните технологични събития в България, което се провежда 5 поредни години. На едно..

публикувано на 08.09.25 в 11:33

Православната църква чества празника Рождество Богородично

На 8 септември Православната църква чества празника Рождество на Пресвета Богородица, известен в народната традиция като Малка Богородица. Според българските традиции Рождество на Дева Мария е празник, на който се почитат жените и майките.  Това е един от Богородичните празници в православния календар през годината заедно с Въведение (21 ноември),..

публикувано на 08.09.25 в 09:54